Liberalus jaunimas: jeigu „Soho" bus iškeldintas, sostinė parodys, kad LGBTQ+ bendruomenės naktiniam gyvenimui vietos nėra

Ar dažnai mąstote apie tai, kaip nesugebėjimas derinti gyvybingų, ilgamečių verslų ir gyventojų interesus kenkia visiems? Puikiausias to pavyzdys – apmaudi situacija, kurioje atsidūrė vienintelis LGBTQ+ klubas Vilniuje SOHO.

Asociatyvi pexels.com nuotr.


Lietuvos liberalus jaunimas

Jaunimo organizacija

Šis klubas jau nuo 2008 metų sėkmingai veikia Švitrigailos gatvėje, tačiau 2019 metais statybų bendrovei UAB „Tavela“, įsigijus dalį administracinės paskirties pastato, kuriame ir yra įsikūręs SOHO klubas, įrengė gyvenamuosius butus ir Vilniaus miesto savivaldybei pateikė prašymą pakeisti dalies pastato paskirtį iš administracinės į gyvenamąją. Savivaldybė patenkino šį „Tavelos“ prašymą, tačiau įdomu tai, kad UAB „Tavela“ neįvykdė visų reikalavimų norint pakeisti pastato paskirtį: tokiems pakeitimams reikalingas balsavimas, kurio metu pastato bendrasavininkai nepritarė tokiam pakeitimui. Savivaldybei jie pateikė tikrovės neatitinkančius dokumentus, tačiau kažkodėl tada savivaldybės darbuotojams, tvirtinusiems šį projektą, jokių klausimų nekilo. Dabar dėl šios klaidos SOHO iki šiol susiduria su potencialiu iškėlimu iš dabartinių klubo patalpų. Kodėl? Todėl, kad į naujus butus įsikėlę gyventojai skundžiasi triukšmu.

Nors į gyventojų skundus dėl triukšmo reikia atsižvelgti, šiuo atveju šie skundai yra įdomūs – klubas SOHO sėkmingai veikė 11 metų iki vystytojų noro įkurti butus, gyventojai taip pat turėjo žinoti, kad tame pačiame pastate veikia naktinis klubas. Šis atvejis yra akivaizdus pavyzdys, kuomet siekiant naudos sau yra neatsižvelgiama į kitus ir yra sukuriamos problemos, kurios nebūtų kilusios, jei vystytojui arba savivaldybės administracijai rūpėtų ne tik miesto ar statybų bendrovės kišenės, tačiau ir kultūriškai reikšmingi bei naktinei miesto ekonomikai gyvybiškai svarbūs objektai.

Ir tarsi nepakaktų šio cinizmo ir nekompetencijos pavyzdžio, atveju, jeigu SOHO klubas galiausiai būtų iškeltas, tai neigiamai paveiktų LGBTQ+ bendruomenę ir jau beveik penkioliką metų veikiantį Vilniaus naktinio gyvenimo etaloną. Klubą, kuris nuolatos teikė galimybę LGBTQ+ bendruomenės nariams laisvai išreikšti save bei atsipalaiduoti nebijant neapykantos išpuolių. Taip pat šis iškeldinimas užgesintų ryškiai degusią vakarietiško naktinio kultūrinio gyvenimo šviesą ir taip parodytų, kad net valstybės sostinėje vietos naktiniam LGBTQ+ bendruomenės gyvenimui nėra. Manome, kad tai būtų itin ydingas precedentas, nes ir taip jaučiama akivaizdi stoka vietų, kur LGBTQ+ bendruomenė galėtų save išreikšti be baimės.
 
Suvokdami šios situacijos absurdiškumą, pasisakome prieš bet kokį potencialų SOHO klubo iškeldinimą, skatiname išsaugoti šią LGBTQ+ bendruomenei svarbią kultūrinę erdvę bei raginame savivaldybę atsižvelgti į šią situaciją ir ateityje neišdavinėti leidimų pastatų paskirties keitimui, jei šie pokyčiai galėtų pakenkti ten jau gyvuojančiam verslui. Tikimės, kad teisminiuose procesuose įvyks lūžis ir bus įvertintos ir keistos aplinkybės, dėl kurių iškilo šios problemos, o klubas SOHO ir toliau galės sėkmingai veikti dabartinėje vietoje.
 
Reiškiame visokeriopą palaikymą ir solidarumą SOHO klubui ir raginame visus palaikyti klubą SOHO – apsilankymu jame, kai tik leis asmeninės aplinkybės ar kitokiu sau patogiu būdu, kuriuo galėtumėte išreikšti paramą reikšmingai ir svarbiai erdvei, kurioje visi gali jaustis laisvi.


Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni