„Pati kalta"

Kiek kartų per šią savaitę esate matę šiuos du žodžius ar panašią žodžių kombinaciją? Aš – daug. Šiandien juos ir išgirdau savomis ausimis.

„Įsikalkite į galvą visam gyvenimui: merginos išvaizda ar tai, ką ji daro su savo kūnu, nėra kvietimas ją grabalioti", – rašo autorė | Asociatyvi freepik.com nuotr.


Laura Blaževičiūtė

žurnalistė

Palaukit. Stop.
 
Šią savaitę plačiai pasklido istorija, kai garsus žmogus galimai priekabiavo prie merginos. Viskas nesibaigė žinutėmis – mergina sakosi su vyriškiu susitikusi ir ten ja pasinaudojo.

Toliau įvyko tai, ko buvo galima tikėtis. Pasipylė komentarai, istorija surezonavo taip, kad mažai nepasirodė.

„Pati kalta“. „Pati lenda ir paskui verkia“. „Pasipinigaut nori“. „Prireikė panelei viešumo“. Tai yra dažniausi komentarai, kuriuos vienaip ar kitaip mačiau per pastarąsias 24 valandas.

Komentarai internete apie seksualinio priekabiavimo aukas pribloškia | Asociatyvi freepik.com nuotr.


Jūs norite man pasakyti, kad jus per aną galą vienaragis pasmeigtų, kad tas faktas, jog mergina bendrauja su žmogumi, kuris jai yra šioks toks autoritetas (taip, tai garsus žmogus), suteikia tokiam žmogui teisę nepaisyti merginos kūno autonomijos?

Ir apskritai, per savo 22-ejus gyvenimo metus šitai mačiau daugybę kartų. Kiekvieną kartą kai kas nors išdrįsta prašnekti apie tai, kad kažkoks vyriškos lyties padaras (nes tai nėra vyrai, change my mind) ja pasinaudojo, pasipila tokie komentarai. Jeigu tai garsus žmogus – mergina garantuotai nori pinigų ir šlovės. Jei, neduok tu Dieve, merginos socialiniuose tinkluose ar dar galai žino kur yra nuotraukų, kur bent šiek tiek matosi jos užpakaliukas ar krūtinė – paleistuvė, ko ji dar tikisi kai taip atrodo, ji to norėjo.

Atsakykit man į klausimą prašau, ar mergina, sakanti „aš kelis kartus prašiau, kad jis nustotų“, jums atrodo kaip „to norinti“? Ar jūs bent suvokiate, kaip idiotiškai tai skamba?

Mes gyvename visuomenėje, kuri niekaip nesuvokia, kad neprievartauti žmogaus yra.. .visiškai suprantamas dalykas. Mūsų visuomenė vis dar kažkodėl nesupranta, kad „ne“ reiškia „ne“. Jis nereiškia „įtikink mane“. Nesuvokiu protu, kaip galima šito nesuprasti.

Mes gyvename visuomenėje, kurioje mergina, nesidangstanti iki kaklo ir kelių, yra vadinama šliundra ir sakoma, kad ji to nusipelnė. Įsikalkite į galvą visam gyvenimui: merginos išvaizda ar tai, ką ji daro su savo kūnu, nėra kvietimas ją grabalioti, nepadoriai su ja kalbėti ar prievartauti. Tiesiog. Čia nėra ko diskutuoti.

O tie vyriškos lyties gyvuliai, kurie vis dar galvoja, kad mergina su trumpu sijonėliu pati to prašosi – kad jūs prisėstumėt ant šalto asfalto. Ir nušaltumėt kai ką, už ko paminėjimą mane gali užblokuoti socialiniai tinklai. Nes jūs nenusipelnėte kada nors daugiau tos kūno dalies panaudoti pagal vieną iš dviejų jos paskirčių.


Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni