Lina Žigelytė. Apie laisvę ir Gyvačių salą Juodojoje jūroje

Ukrainai priklausanti Gyvačių sala Juodojoje jūroje. Maždaug pusšimtis kilometrų nuo Rumunijos krantų, beveik Europos Sąjungos kiemas. 13 Ukrainos pasieniečių, vyrų ir moterų. Ir Rusijos karinis laivas.

Gyvačių sala | Nuotraukos šaltinis: location4film.com.ua


Lina Žigelytė

Humanitarinių mokslų daktarė

Įraše girdimas laivo ultimatumas: „Aš karinis Rusijos laivas. Siūlome pasiduoti ir sudėti ginklus. Kitaip laukite mūsų smūgio".

Fone girdisi keli prislopinti šnabždesiai ir moters balsas: „Dėl viso pikto".

Radijo bangomis laivui atsakoma: "Rusų karinis laive, eik tu na**ui".


Įrašas baigiasi. Netrukus Gyvačių salos kontrolę perėmė Putino ginkluotosios pajėgos. 13 pasieniečių žuvo gindami salą.

Taip atrodo laisvė. Kai tuzinas žmonių mato į juos nusitaikusį 100 metrų ilgio karinį laivą ir sako: „Ne šiandien."

Šitoje baisioje, Putino užvirtoje militarizmo pekloje pasipriešinimas agresoriui ir laisvės troškimas dažnai laikomi vyrų pasiekimu. Esą jie gali geriau, gudriau, stipriau. Pažiūrėkite, kokią demografiją karo ir istorijos ekspertų išsiugdėme per 30 Nepriklausomybės metų. Dabar galvoju, gerai, kad reaguojant į Putino agresiją bent jau nebebandom išklausyti antros pusės kaip savaiminės vertybės. Prireikė karo, kad suprastume, jog interneto komentarai netolygūs išraiškos laisvei, o bet koks kvailys su nuomone nėra eterio vertas ekspertas. Kam dabar apie patriarchatą? Nes karas dažnai parodo, kaip klaikiai daug šlykščiausio patriarchato mūsų gyvenimuose. Vienas jo įsikūnijimų – dabar Kremliuje.

Gyvačių salos vieta | Momentinė ekrano kopija



Grįžtu į tragiškas ir įkvepiančias paskutines sekundes iš dar neokupuotos Gyvačių salos. Mane šitas įrašas moko, kad įsimintiniausios laisvės akimirkos laužo stabarias idėjas. Apie lytį, tapatybę. Apie tai, kaip gali atrodyti pasipriešinimas agresijai ir priespaudai. Ir apie tai, kaip atrodo radikali laisvė, kai viskas aplinkui tau rėkia „Ne"

Tada laisvė drįsta ištransliuoti: „Tik ne šiandien".

Turėtume būti dėkingi Ukrainai už tokias pastarosios tragiškos paros pamokas.
 
Šiandien laukiu išgirsti, kiek pabėgėlių iš Ukrainos priims Lietuva. Tas skaičius turi būti didesnis nei 10 tūkst. Mažajai Ukrainai Lietuvoje vietos yra pakankamai.

Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni