„Iki" išima iš prekybos „Respublikos leidinius"

Nuolat abejonių ir kritikos dėl platinamo turinio sulaukiantys „Respublikos leidiniai" gavo kirtį – prekybos tinklas „IKI" išima šios žiniasklaidos priemonės grupės leidinius iš prekybos. Sąmokslo teorijas apie skiepus, prieš LGBTQ+ bendruomenę nukreiptą informaciją platinantys žurnalistai pastaruoju metu sulaukė kritikos ir dėl pozicijos apie karą Ukrainoje.

„Vakaro žinios" ir portalas respublika.lt | Jarmo.net nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Išima iš prekybos

LRT skelbia, kad „IKI" dėl leidinių „Vakaro žinios" ir „Respublika" apsisprendė pirmadienį. Naujieną, kad leidiniai išimami iš prekybos, patvirtino ir prekybos tinklo atstovė spaudai Vaida Budrienė.

Anot jos, taip nuspręsta dėl dėl klientų skundų.

„Mes sulaukėme begalės komentarų apie šiuos leidinius“, – komentavo ji prekybos tinklo sprendimą, rašo lrt.lt

Pasak V. Budrienės, leidinių lentynose dar gali būti, tačiau nuo pirmadienio prekyba jais vis tiek sustabdyta.

Socialiniame tinkle „Facebook" Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius kritikavo „Respublikos leidinius" dėl skelbiamo turinio, susijusio su Rusijos karu Ukrainoje.

„Pažiūrėjau kelis kartus tai, ką rašė „Respublikos“ interneto svetainė apie Rusijos agresiją ir pradėtą karą Ukrainoje. Esu dirbęs tame leidinyje. Ir kažkada palikau jį būtent dėl tokios veiklos – nepadorios ir niekingos. Todėl vieša gėda šiandien yra didžiausia bausmė leidiniui, jo leidėjui ir jo žurnalistams, kurie kažkada garsėjo kova už tiesą. Ir tie, kas turi nors kiek savigarbos tame leidinyje, jį paliks artimiausiu metu“, – štai taip komentavo jis.

„Respublikos" leidiniai direktorė Diana Veleckienė portale respublika.lt dėstė: „Bandoma blokuoti mūsų platinimą, leidinių pardavimą, prieigą prie leidinių bibliotekose ir skaityklose".

D. Veleckienė paskelbė, kad portale nebebus galimybės rašyti komentarų apie karą Ukrainoje. 

„Dar viena puiki naujiena apsivalant nuo radikalaus prorusiško antivalstybinio šlamšto, metų metais nuodijusio smegenis Lietuvos gyventojams. Tikiuosi, kad "Iki" pėdomis paseks ir kiti prekybos centrai bei platinimo įstaigos. Ko nepadarė atsakingos valstybinės institucijos, padarys komercinės", – taip į naujieną, jog „Respublikos leidiniams" nebeliks vietos „Iki" parduotuvėse, sureagavo LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.

LGBTQ+ bendruomenė – leidinių taikinyje

Jarmo.net primena, kad nemažai diskusijų „Respublikos leidiniai" yra sulaukę ir dėl LGBTQ+ temų nušvietimo. Praėjusiais metais prokuratūra pradėjo, bet vėliau nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl neapykantos kurstymo prieš homoseksualius asmenis portale respublika.lt

Žurnalisto Vito Tomkaus tekstuose neretai buvo vartojami LGBTQ+ bendruomenę žeidžiantys žodžiais, pavyzdžiui, „ped*rastai". Tačiau Visuomenės informavimo etikos komisija nusprendė savaip – esą žurnalistas etikos ribų neperžengė. Apie šį komisijos sprendimą nei V. Tomkus, nei D. Veleckienė portalui jarmo.net nieko nepakomentavo.

Kaip skelbiama viešojoje erdvėje, dar 2000 metais „Respublikos leidinių" grupė pradėjo leisti naują dienraštį „Vakaro žinios“, kuris savo skaitytojų ratą pritraukė straipsnių serija „Juos vadina gėjais“. Kiekvieno šio leidinio numerio pirmajame puslapyje buvo spausdinami straipsniai, kuriuose nesant straipsnių herojų sutikimo buvo atskleidžiama jų seksualinė orientacija. Būtina pabrėžti, kad „gėjais“ šio dienraščio buvo apšaukti ir nieko bendra su LGBTQ+ bendruomene neturintys žinomi asmenys. Tai – niekaip nesuderinama su žurnalistine etika.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni