„Respublikos leidiniais" nebeprekiaus ir „Rimi", jų platinimą stabdo Lietuvos paštas

Leidiniai „Vakaro žinios" ir „Respublika" priėjo liepto galą – apie stabdomą prekybą jais pirmadienį paskelbus prekybos centrui „IKI", tokiu pat pavyzdžiu pasekė ir prekybos tinklas „Rimi", o apie stabdomą platinimą pranešė ir Lietuvos paštas.

Kovo 1-ąją „Vakaro žinios" jau pasirinko kitokį toną, nors prieš tai „Respublikos leidiniai" skambiai aprašė Rusijos pergales Ukrainoje ir skelbė melagienas | Jarmo.net nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Sulaukė klientų skundų

Homofobišku tonu pagarsėjusiais, o pastaruoju metu apie Rusijos pergales Ukrainos kare garsiai rašiusiais „Respublikos leidinių" grupės laikraščiais nebebus prekiaujama Lietuvos pašte. Apie tai Lietuvos pašto Komunikacijos departamento projektų vadovė Monika Pulokė pranešė pirmadienio vakarą. Skelbiama, kad nuo antradienio laikraščių „Respublika“ ir „Vakaro žinios“ nebebus galima įsigyti nei pašto skyriuose, nei pas laiškininkus.

„Dėl šių leidinių prenumeratos sprendimų bus ieškoma kartu su atsakingomis institucijomis", – rašoma Lietuvos pašto pranešime spaudai.

Socialiniuose tinkluose plinta ekrano kopijos, kuriose matyti, jog portale respublika.lt buvo publikuota melaginga informacija esą Ukrainos prezidentas paliko šalį, nors Volodymyras Zelenskis iki šiol tebėra Kijeve ir vadovauja šalies gynybai | Momentinė ekrano kopija


„Žiniasklaidos žodis yra itin galingas ir paveikus. Atsižvelgdami į klientų atsiliepimus dėl netinkamo informacijos pateikimo šiuo jautriu ir sudėtingu laiku negalime likti abejingi, todėl priėmėme sprendimą iš prekybos išimti „Respublikos“ leidinius. Šiuo žingsniu jungiamės prie raginimo visiems veikti atsakingai“, – teigia Lietuvos pašto generalinė direktorė Asta Sungailienė.

„Reaguojant į leidinių skleidžiamą dezinformaciją, Lietuvos paštas priėmė sprendimą stabdyti jų prekybą. Bet nenusiminkite: pašte visada yra alternatyvų, pavyzdžiui, įsigyti Lietuvos arba Ukrainos vėliavą“, – komentuoja susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Praėjusią savaitę Lietuvos paštas pranešė sustabdęs prekybą ir rusiškais bei baltarusiškais leidiniais, jų platinimą visoje šalies teritorijoje. Taip pat iš pašto skyrių prekybos išimtos visos rusiškos ir baltarusiškos prekės.

Portale respublika.lt po žinių, jog dalis prekybos tinklų nebeprekiaus „Vakaro žiniomis" ir „Respublika", išplatintas atsiprašymo laiškas | Momentinė ekrano kopija


Taip reaguojama į Rusijos prezidento Vladimiro Putino pradėtą invaziją į Ukrainą, kai vasario 24-osios ryte prasidėjo plataus masto puolimas.

Apie tai, kad stabdo prekybą „Respublikos leidiniais", naujienų portalui jarmo.net antradienį patvirtino ir „Rimi" atstovė Gabrielė Šerėnienė. 

Tuo metu „Norfa" atstovas Darius Ryliškis teigė: „Mano žiniomis, šis klausimas nebuvo svarstytas".

Jarmo.net komentaro kreipėsi ir į prekybos tinklą „Maxima". Apie šios parduotuvės sprendimą skaitykite čia.

Kaltina dezinformacijos skleidimu

Seimo narys Andrius Navickas teigia, prekybos tinklai, išimantys „Respublikos leidinius" iš prekybos, priima sveikintiną sprendimą. 

„Labai džiaugiuosi, jog pagaliau vis daugiau žmonių supranta, jog jei „Respublikos" grupės leidiniai pasirinko būti toksiškomis atliekomis, tai negalima šias atliekas dėti šalia kitų prekių prekybos centruose, jos padorus žmogus neturėtų bendrauti su šiais leidiniais. Jau nekalbu apie prenumeravimą. Nuo kiekvieno iš mūsų moralinės pozicijos priklauso labai daug", – savo „Facebook" paskyroje dėstė A. Navickas. 

„Gerai, kad pagaliau žmonės supranta, kad dezinformacija ir neapykantos kurstymas nėra žurnalistika ir negali būti žodžio laisvės kategorijoje. <...> Žurnalistai iš visų įvairių visuomenės informavimo kanalų savo etikos komisijoje daug metų gindavo „Respubliką" ir nesugebėjo kontroliuoti saviškių. Tad „IKI" sprendimas gali būti iš esmės traktuojamas kaip gėdingo žurnalistų bendruomenės fail'o (klaidos, - jarmo.net) fiksavimas", – mano Vilniaus miesto politikas Mark Adam Harold.

Tačiau vienas iš „Respublikos leidinių" atstovų Dobilas Sinkevičius antradienio rytą mėgino gelbėti žiniasklaidos grupės reputaciją. Jis portale respublika.lt paskelbtame atsiprašymo laiške teigia: „<...> noriu atsiprašyti visų, kurie neteisingai suprato, jog aš arba redakcija kokiu nors būdu remia karą Ukrainoje ar Europoje, ar pasaulyje. Taip niekada nebuvo ir nėra".

Anti-LGBTQ+ leidinys

Nemenko pasipiktinimo „Respublikos leidiniai" ne kartą sulaukė ir dėl tekstų, kuriuose minimi LGBTQ+ asmenys. „Vakaro žiniose" anksčiau buvo publikuojama straipsnių serija „Juos vadina gėjais", kuriuose be asmenų sutikimo būdavo atskleidžiama jų seksualinė orientacija. Į šiuos sąrašus yra patekę ir nieko su LGBTQ+ bendruomene neturėję žmonės. 

Praėjusiais metais publikuotame interviu su Seimo nariu Valdemaru Valkiūnu, „Vakaro žinių" žurnalistė Justina Gafurova rėmėsi prielaidomis, bet ne faktais, o taip pat ir nekvestionavo melagingų pašnekovo teiginių apie LGBTQ+ asmenis, rodo jarmo.net atlikta analizė, su kuria galite susipažinti šioje publikacijoje: „Vakaro žiniose" pilasi melas apie LGBTQ+ žmones"

Homofobija buvo pasitelkiama ir rinkiminiu laikotarpiu, kai politinė agitacija likus tam tikram laikui iki rinkėjams pradedant eiti prie urnų yra uždrausta. „Respublikos leidinių" valdomas portalas respublika.lt yra publikavęs rinkiminę agitaciją draudžiamu laikotarpiu. Minėtame tekste lieta tulžis ir ant LGBTQ+ asmenų. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) dėl 2020 metais vykusių rinkimų metu padaryto pažeidimo „Respublikos leidiniams" pagrūmojo pirštu, bet baudos neskyrė. Apie tai plačiau skaitykite štai čia: „Pažeidimas „Respublikos leidiniuose": paskelbę homofobišką straipsnį ir sulaukę VRK pastabos, liepė tiesiog neskaityti"

Praėjusiais metais dėl portale respublika.lt pasirodžiusio Vito Tomkaus teksto prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą. Kilo klausimas, ar tekste, kuriame minimas prieš LGBTQ+ bendruomenę nukreiptas necenzūrinis žodis, nebuvo kurstyta neapykanta. Nors ikiteisminis tyrimas nutrauktas, tačiau tekstas keliavo į Visuomenės informavimo etikos komisiją, kuri pažeidimų neįžvelgė, bet V. Tomkaus paprašė laikytis pagarbesnio tono.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni