Sugebėkite emocijų katile atskirti agresorių, karą ir tautybę

Antradienis yra ne tik Užgavėnių, tačiau ir Nulinės diskriminacijos diena!

Nejaugi į kiekvieną rusų tautybės arba pilietybės žmogų žvelgsime kaip į priešą? | Jarmo.net koliažas (Momentinė ekrano kopija ir pexels.com nuotr.)


Ernesta Bagdonaitė

redakcija@jarmo.net

Todėl nulinės diskriminacijos dieną pradėsiu su akivaizdžiu Šiauliuose esančios parduotuvės diskriminacijos pavyzdžiu, kuriam visiškai nepritariu ir nerandu jokių pateisinimų. O taip, jie vakar siautėjo po socialinius tinklus su savo šia fotografija ragindami prisidėti ir kitus. O taip, jie jau spėjo tai ištrinti, kitaip sakant, „norėjo mandriau, bet gavosi sh....".

Viena yra naudoti skambią frazę "Русский военный корабль, иди на**й", kita yra tiesiog pasiųsti kitos tautybės žmonės ant dviejų raidžių. Oi, nereikia man sakyti, kad visi rusakalbiai žmonės kalti dėl P*ti*o.

Momentinė ekrano kopija



Reikia sugebėti emocijų katile atskirti agresorių, karą ir tautybę. Nes toje pačioje Ukrainoje yra rusų ir ukrainiečių šeimų (mišrių šeimų), žmonių, kurie bėga nuo karo į Vakarus arba lieka ginti šalies. Lietuvoje rusai yra antroji tautinė mažuma mūsų šalyje (pirmieji lenkai). Ir aš jokiais būdais neginu agresoriaus ir jo režimo, apie tai net kalbos negali būti! Bet ir mes negalime pulti žmonių savo šalyje, jeigu jie yra rusakalbiai, rusai ir panašiai. Vien jau pasirodę paklausimai „kada šalyje, miestuose ir pan. bus uždarytos rusakalbės mokyklos ir darželiai" daug pasako. Neišsiplėsiu, bet racionalaus mąstymo nepraradęs žmogus suvokia, ko nereikia maišyti.

Taip pat primenu ir raginus atskirti, kur yra tiesiog režimo garbintojai, sekėjai, kultas (ir jie yra įvairių tautybių žmonės, tame tarpe rastumėme ir lietuvių), o kurie yra žmonės, tiesiog skirtingų tautybių.

„Diskriminacija yra žmogaus teisių pažeidimas, kurio negalima ignoruoti, ‒ teigia Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas. ‒ Kiekvienas privalo jaustis gerbiamas ir išlikti orus“.

Jokie verslai neverti nė 0,01 centų, jeigu karo akivaizdoje siekia pažeminti ne agresorių, o tos tautybės žmones, kurie yra visame pasaulyje, tame tarpe ir Lietuvoje. Gėda!

Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net

***

Į šią situaciją sureagavo ir Lietuvos žmogaus teisių centras, kuriam vadovauja Jūratė Juškaitė. 

„Atsisakymas suteikti paslaugas žmonėms dėl jų pilietybės - neteisėtas. Taip pat svarbu prisiminti, kad tarp Rusijos piliečių gali būti žmonių, kurie pabėgėliai, nepritaria Putino režimo vykdomai agresijai. Tad parodyti savo poziciją galima teisėtais būdais, kuriais nepažeidinėjami įstatymai", – skelbia centro atstovai viešai paskelbtame pareiškime.

Jarmo.net kreipėsi komentaro į „Savas rūbas". Atsakymo įmonės atstovai nepateikė.
Naujesnė Senesni