Simonas Bartulis. Anti-LGBTQ+ veikėjų pamąstymai apie Konstitucinį Teismą

Apsiėmęs spręsti Galimybių paso (GP) teisėtumo klausimą, Konstitucinis Teismas tampa legitimi institucija. Ji nebėra „neomarksistinė" aktyvistų teisėjų grupė, kurią galima net siūlyti panaikinti. Ji nebėra institucija, kuri tiesiog „daro teisėkūrą" prieš „tautos" valią. Tikriausiai ji nuspręs dėl GP taip, kaip tikimasi.

Konstitucinis Teismas | Jarmo.net nuotr.


Simonas Bartulis

žmogaus teisių apžvalgininkas

Konstitucinis Teismas nelegitimus tik sprendžiant LGBTQ klausimus. Kai šis nusprendė 2011 m., kad šeimos koncepcija nėra kildinama tik iš santuokos, ir 2019 m., kad šeima yra neutrali lyčiai, teismas, esą, klydo ir gal net vykdė antivalstybinę veiklą. 

Iki šiol įvairūs tradicionalistai, nacionalistai ir net prezidentai tų nuosprendžių ne tik kad nepripažįsta, bet dažnai jie net apsimeta, kad tokių nuosprendžių nebuvo.

Tokiame kontekste toliau reikės prisiminti anti-LGBTQ politikų ir aktyvistų priekaištus teismams. Jų pozicijos nėra principinės: jos žaidžia galios žaidimus nesilaikant principinių pozicijų. Kada man tinka - prašau, padėkit. Kada netinka - ne tik nesutiksiu, bet ir prašysiu instituciją naikinti.


Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni