Simonas Bartulis: LSDP pasiduoda žmogaus teisių klausimais

„Kultūrinėje plotmėje, kur dabar vyksta įvairūs karai, taip, socialdemokratai yra arčiau centro. Tokia yra mūsų kultūrinė tradicija, ji skiriasi nuo kitų šalių. Todėl kalbėjimas apie tai, kas yra blogai su kaire, yra teorinis išvedžiojimas ir samprotavimas“, – kalbėjo parlamentaras Gintautas Paluckas.

Gintautas Paluckas | Seimo kanceliarijos/Olgos Posaškovos nuotr.


Simonas Bartulis

žmogaus teisių apžvalgininkas

Ką tai gali reikšti išvertus į normalią kalbą man, kairiajam rinkėjui, kuriam ši „kultūrinė plotmė" yra svarbi ir dėl orumo, ir dėl materialaus gyvenimo?
 
Tai gali reiškti, kad negaliu tikėtis lyderystės iš LSDP žmogaus teisių klausimais. Akivaizdu, kad partija pasiruošusi argumentuoti Lietuvos kultūriniu konservatyvumo determinizmui ir jam pasiduoti. Pastangų, kad ta kultūra keistųsi, matau mažai, ypač po Blinkevičiūtės grįžimo. Seime ir partijoje.
 
Tai gali reikšti, kad galime tikėtis dar didesnės slinkties į kultūriškai ne visai kairįjį centrą. Skvernelis, „konservatyvus kairysis", jau apvalgė „socdemų" reitingus. Esu tikras, kad norėdami atitrūkti nuo jo, socdemai turės nusisukti nuo progresyvios žmogaus teisių politikos dar labiau.
 
Man tai tiesiog primena „yra, kaip yra" konstatavimą.
 
Taip, Lietuva yra kultūriškai-politiškai kitokia nei Portugalija, Jungtinė Karalystė. Bet kaip, pavyzdžiui, Jungtinė Karalystė tapo kitokia LGBTQ teisių klausimu? Dar prieš kelis dešimtmečius ten egzistavo LGBTQ+ cenzūros įstatymas ir visai neseniai LGBTQ+ žmones ten teisdavo ar net kastruodavo. Leiboristai ten nebuvo apsigimę progresyvuoliai.
 
Pokytis įvyko dėl eilinių žmonių ir politikų pastangų sakant „ne" šiam sąstingiui politikoje, priimant įstatymus ar pozicijas net tada, kai tai skaudėjo trumpojoj perspektyvoje, nes tai – teisingas žingsnis. Niekas neįvyks amžinai referuojant į kultūros tradiciją, tikintis, kad ši tiesiog pasikeis savaime.

Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni