Simpoziume apie kunigystę Vatikane dalyvavo jaunuolius seksualiai išnaudojęs Dievo tarnas

Vasario 17–19 dienomis Vatikane vykęs simpoziumas apie pašaukimus ir kunigystę neapsiėjo be skandalo. Paaiškėjo, kad seksualinės prievartos aukų atsiprašymu prasidėjusiame simpoziume dalyvavo seminaristus ir jaunuolius seksualiai išnaudojęs kunigas Tonis Anatrela (Tony Anatrella).

Tonis Anatrela | Nuotraukos šaltinis: aleteia.org


Valdas Gabrys, jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Apie tai pirmasis socialiniuose tinkluose paskelbė kunigas dominikonas Filipas Lefevras (Philippe Lefevre), jau daugelį metų kovojantis prieš katalikų dvasininkų seksualinius nusikaltimus, vėliau apie tai pranešė ir prancūzų katalikų naujienų portalas „La Croix“. Kaip pranešė „La Croix“, T. Anatrelos pavardė buvo simpoziumo dalyvių sąrašuose, taip pat jis buvo pastebėtas vakarieniaujantis drauge su kitais simpoziumo dalyviais Šv. Mortos namuose, kuriuose yra popiežiaus Pranciškaus rezidencija. Ši žinia pritrenkė ir papiktino dvasininkų seksualinio išnaudojimo aukas.

Iki pat 2006 metų T. Anatrela buvo tikra Vatikano žvaigždė: dviejų popiežiškųjų tarybų – šeimos ir sveikatos – ekspertas. Už nuopelnus bažnyčiai jam buvo suteiktas monsinjoro titulas.

Labiausiai kunigas išgarsėjo savo homofobija ir priešiškumu lyčių studijoms. Yra išleidęs ne vieną knygą ir parašęs daug prieš LGBT bendruomenę nukreiptų straipsnių. Psichologijos studijas baigęs T. Anatrela pasiskelbė „psichoanalitiku“, galinčiu „išgydyti“ nuo homoseksualios lytinės orientacijos.

2006 m. pasirodė pirmieji buvusių „pacientų“ kaltinimai T. Anatrelai netinkamu elgesiu „terapijos“ seansų metu, tačiau byla buvo nutraukta dėl įrodymų trūkumo. 2016 m. atsirado naujų kaltinimų prieš dvasininką. Prancūzijos televizijos kanalas TF1 paskelbė kelių vyrų liudijimus apie seksualinio pobūdžio veiksmus „terapijos“ seansų metu. Ši istorija plačiai nuskambėjo žiniasklaidoje, juolab, kad su T. Anatrela buvo siejamas 2005 m. popiežiškasis dekretas, draudžiantis priimti į seminarijas homoseksualius asmenis. Nebegalėdama užčiaupti skandalo, 2017 m. Paryžiaus vyskupija pradėjo tyrimą, o jo išvados 2018 m. buvo perduotos arkivyskupui Mišeliui Opeti (Michel Aupetit), kuris, remdamasis gauta informacija, uždraudė T. Anatrelai kunigo tarnystę ir sielovadinę veiklą, tačiau iš kunigų luomo jis nebuvo pašalintas.

Pasak žiniasklaidos, Šventojo sosto Tikėjimo kongregacija tiria dar penkių „pacientų“ skundus dėl patirtos lytinės prievartos. Tarp naujausių – buvusio „paciento“, vėliau – jo bendradarbio (dabar 54-erių metų vyro) skundas dėl patirto lytinio išnaudojimo, kai jam tebuvo 14 metų. Motinos dėl alkoholizmo problemų gydyti atvestam jaunuoliui dvasininkas taikė itin keistą „terapiją“ – jį masturbavo.

Parengta pagal „Religion Digital“, „Le Figaro“, SWI ir kt.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net


Ar esate pilnatmetis?

Šio teksto nerekomenduojame skaityti jaunesniems nei 18 metų skaitytojams. Jame pateikiama informacija nėra tinkama jaunesnio amžiaus asmenims


Naujesnė Senesni