„Visuomenė mus nužmogina". Translyčio vilniečio parodoje – demonai

23-erių metų vilnietis Alex Kochan, studijuojantis VDA Vilniaus fakulteto Grafikos katedroje, pristatė parodą „Subversija”. Translytis vaikinas eksponuojamuose kūriniuose pasitelkė tradicines grafikos raiškas: medžio raižinį, giliaspaudę (akvatintą), piešinius.

Alex Kochan | Asmeninio archyvo nuotr.

Jonas Valaitis, jarmo.net

redakcija@jarmo.net

A. Kochan teigia, kad dalis parodoje parodytų kūrinių yra dar iš 2020 metų baigiamojo Grafikos bakalauro projekto „Trans mitologija”, kuriame nagrinėjama nužmoginimo žala translyčio žmogaus tapatybei.

– „Subversija”. Kodėl buvo pasirinktas toks parodos pavadinimas? – jarmo.net pasiteiravo menininko.

– Subversija – tai tarytum griaunamasis reiškinys. Jeigu mes žvelgiame į Lietuvą, vien kalbėjimas apie translytiškumą kai kurių žmonių yra laikomas griaunamuoju veiksmu. Taigi, parodos pavadinimas apima demonizuotą translyčių asmenų vaizdavimą ir jį atskleidžia.

Be abejo, į tai galima pažvelgti labai abstrakčiai.

Alex Kochan darbas


Dalis mano darbų – spalvoti medžio raižiniai. Yra piešinių. Kūriniuose derinamos skirtingos technikos.

– Kalbant apie demonų vaizdavimą Jūsų kūriniuose, aš suprantu, kad juos mėginama susieti su translyčių asmenų bendruomene pasitelkiant tai lyg stereotipą ir parodant, kad visuomenė translyčius asmenis demonizuoja, tiesa?

– Taip, aš žvelgiu tokiu aspektu. Beje, demoniškas vaizdas kyla iš religijos. Visuomenės demonizavimą aš pateikiu sarkastiškai. Tikriausiai, kūriniuose daug ironijos. Ne, nesuprantu pačio savęs kaip demono, bet man įdomu, kad kiti galvoja, jog mes esame demonai, nusiteikę prieš religiją. Taigi, parodoje galite pajusti ironiją.

Alex Kochan darbai


– Ar Jūs pažįstate religingų LGBTQ+ asmenų?

– Tikriausiai. Man retai kyla toks klausimas. Aš nesusitelkiu ties tuo, ar žmogus yra religingas, ar ne, ir jo tikėjimo nekvestionuoju.

– Kaip manote, kodėl visuomenė demonizuoja translyčius asmenis? Dėl neišmanymo? Dėl religijos?

– Nėra vienos konkrečios priežasties. Dauguma žmonių nesuvokia translytiškumo. Daug stereotipų kyla ir religiniu aspektu. Demonizavimas taip įsišaknijo, kad žmonės net nebepajaučia, kiek daug įsitikinimų jiems įskiepijo būtent krikščionybė.

Alex Kochan darbai


Be kita ko, parodoje yra darbų rinkinys, kuriame paliečiu mitologizavimą: translyčiai asmenys matomi lyg atvykėliai iš tolumos, Lietuvoje to neva negali būti, kyla mitas, jog artimoje aplinkoje jų nėra.

– Kiek laiko ruošėtės šiai parodai?

– Dalis kūrinių – iš mano bakalaurinio darbo. Bakalaurą įgijau praėjusiais metais, o dabar tęsiu magistro studijas. Galima sakyti, kad pirmieji kūriniai pasaulį išvydo dar 2020 metų spalio mėnesį.

Alex Kochan darbas


– Jūs studijuojate grafiką. Kodėl pasirinkote šią sritį?

– Dažnas menininkų atsakymas – kūriau nuo vaikystės. Taip ir aš. Ko gero, ir nemačiau kito kelio. Man visuomet buvo įdomu paišyti, kurti. Išėjo natūraliai, nors neturiu šeimoje menininkų. Susiduriu artimoje aplinkoje su stereotipu, kad jeigu būsiu menininku, neturėsiu pinigų (juokiasi, - jarmo.net). Sunku buvo su tokiais mitais kovoti. Bet aš pats renkuosi savo gyvenimo kelią, – sakė pašnekovas.


Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni