Dainius Žalimas: Bažnyčia negali diktuoti, kaip Konstitucija turi aiškinti, kas yra šeima

VDU Teisės fakulteto dekanas, buvęs Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkas Dainius Žalimas įsitikinęs, kad Lietuva nebegali viena koja stovėti rytuose, o kita – vakaruose. Anot jo, mūsų šalis turi orientuotis į vakarų pusę ir vykdyti Konstituciją priimant Partnerystės įstatymą, kuris sudarytų galimybę tos pačios lyties poroms įteisinti savo santykius.

Partnerystės įstatymo palaikymo akcija prie Seimo | A.Didžgalvio/LGL nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Pagal Konstituciją ginamos visos šeimos, įskaitant ir tas, kurios sudarytos tos pačios lyties asmenų sąjungos pagrindu. Čia negali būti jokios diskriminacijos“, – penktadienį LRT laidoje „Radijo ringas“ kalbėjo D. Žalimas.

Tiesa, buvęs KT pirmininkas akcentavo, kad santuoką pagal Konstituciją išties gali sudaryti išskirtinai vyras ir moteris, tačiau šeimos sudaromos ne vien santuokos pagrindu. „Natūralu, kad Partnerystės įstatymą įstatymų leidėjai ne tik kad gali, bet ir privalo priimti“, – teigė D. Žalimas.

Tuo metu Laisvos visuomenės instituto valdybos narys, VDU Teisės fakulteto dėstytojas Vygantas Malinauskas piktinosi pareiškimais, kad esą tie, kas pasisako prieš tos pačios lyties asmenų partnerystę, yra nusiteikę prieš vakarus.

„Katalikų bažnyčios, Vatikano pozicija buvo visada labai aiški. Ji sako, kad negali būti laikomos šeima tos bendro gyvenimo sąjungos, kurios neturi šeimos prigimtinių bruožų“, – aiškino V. Malinauskas ir pabrėžė, kad Vatikanas taip pat yra vakarų dalis.

Atsakymas į tai, D. Žalimas pabrėžė, kad vakaruose vyrauja teisės viršenybės principas. Esą tai reiškia, kad demokratija yra pliuralistinė ir Katalikų bažnyčia negali diktuoti savo šeimos sampratos visuomenei. 

„Kitas dalykas, yra privataus gyvenimo apsauga, tai jokia Katalikų bažnyčia arba jokia dauguma negali diktuoti ar su tos pačios lyties asmeniu, ar su kitos lyties asmeniu šeimas kurti. Prie visos pagarbos religinėms nuostatoms, reikėtų pasakyti, kad teisės viršenybė suponuoja pasaulietinę valstybę, tai jokia Katalikų bažnyčia negali spręsti, kas turi būti pagal Konstituciją suprantama kaip šeima“, – sakė D. Žalimas.

Anot jo, šiuo metu Lietuvos katalikų bažnyčia stovi ant tų pačių pagrindų, kuriais remiasi ir Rusijos provoslavų cerkvės. „Ir jūs patys matot, kad agresija prieš Ukrainą yra grindžiama ne vien tik tautine neapykanta, <...> tai yra labai nuoseklus naratyvas nuo labai seniai, kad tuo pačiu kovojama neva už tikrąją krikščionybę, prieš visokias gėjų Europas ir taip toliau“, – aiškino buvęs KT teisėjas.

Anot jo, vadinamieji tradicinių šeimų judėjimai vakaruose turi tiesiogines sąsajas su Rusijos finansavimu.

„Negalime pasaulėžiūriškai stovėti kartu su Rusų ortodoksų bažnyčia ir kartu kovoti už Ukrainos laisvę, tai vienas kitam prieštarauja akivaizdžiai. Beje, Ukraina kaunasi irgi už teisę kiekvieno žmogaus gyventi taip, kaip jis nori, o ne kaip jam diktuotų kažkokia bažnyčia“, – dėstė D. Žalimas.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni