Kremliaus „trolis“ Lietuvoje skleidė homofobiją ir šlovino Hitlerį, o dabar nusitaikė į Ukrainą

Sekmadienį buvęs ekspremjero Sauliaus Skvernelio patarėjas, žurnalistas Skirmantas Malinauskas paskelbė vaizdo epizodą „Putino šunys Lietuvoje“, kuriame aptarė vieno iš Lietuvos demokratiją kritikuojančio, galimai Rusijos naudai dirbančio Kristoferio Voiškos pasisakymus. Politinio judėjimo „Teisingumo aušra“ iniciatoriumi pristatomas vyriškis taip pat kritikuoja LGBTQ+ bendruomenę, Europos Sąjungą (ES), skleidžia Kremliui naudingą propagandą, kuri nukreipta ir į homoseksualius asmenis. Be to, anksčiau jis sulaukė teisėsaugos dėmesio ir dėl neapykantos kurstymo tinklalapyje, šlovinančiame Hitlerį.

Kristoferis Voiška | Stop kadras


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Jie pardavė mūsų tautą vakarų imperijai. <...> Tai yra jau vaivorykštinė geiropa, iš kurios eina visas šitas užkratas“, – vienoje surengtoje akcijoje, kurios ištrauką paskelbė S. Malinauskas, kalbėjo K. Voiška kritikuodamas ES.

Jis teigė, kad esą mūsų šalyje daugelis žmonių nėra patenkinti „multikultūra, tolerancijomis priverstinėmis, taip toliau, kur čia šimtas lyčių“.

Iškalbinga detale – mitinge, kuriame K. Voiška kritikavo LGBTQ+ asmenis, jį pristatė Erika Švenčionienė, šių metų pradžioje išvykusi į Baltarusiją ir susitikusi su Aleksandru Lukašenka, kuris susitikime su lietuve nepraleido progos pademonstruoti homofobiškų nuostatų ir pareiškė, kad homoseksualių porų šeimose nebus kam gimdyti vaikų.

O tuo metu vadinamasis Kremliaus „trolis“, kaip matyti S. Malinausko paskelbtame vaizdo epizode, pasisakė ir apie už šnipinėjimą Rusijos naudai nuteistą Algirdą Paleckį piktindamasis, jog esą Lietuva nėra demokratinė valstybė, A. Paleckis tėra politinis kalinys. Be kita ko, vyriškis dėstė Kremliaus propagandinių priemonių nuolat kartojamą melą, esą daugelis žmonių Lietuvoje yra nepatenkinti ES.

Apibūdindamas K. Voišką, S. Malinauskas teigė, kad šis vyras jaučia neapykantą ES, NATO bei skleidžia homofobiją. „Žinutė yra labai aiški: jeigu jūs turite kokių nors problemų, pavyzdžiui, jūsų atlyginimas nedidelis arba jums nepatinka homoseksualūs asmenys, arba jūs jaučiatės kaip nors nuskriausti, trūksta teisingumo ir taip toliau, tai žinokite, kad kalta dėl visko yra Europos Sąjunga, NATO“, – apie tai, kokį naratyvą Lietuvoje mėgina skleisti prokremliškų pažiūrų veikėjas, prakalbo S. Malinauskas.

Vaizdo epizode taip pat buvo galima išvysti K. Voišką kalbantį apie tai, kad neva Ukraina nuo seno yra prie Rusijos prisišliejęs kraštas, kurio dauguma gyventojų tariamai nori būti Rusijos dalimi, o esą tik vakarinėje Ukrainos dalyje yra ukrainiečių, neva paveiktų menamos Lenkijos ideologijos. Anot S. Malinausko, K. Voiška nemano, jog Ukraina yra savarankiška ir nepriklausoma valstybė.

„Tai yra klasikinis trolio veikimas, klasikinis Kremliaus ruporo veikimas“, – taip K. Voiškos veiklą apibūdino S. Malinauskas.

S. Malinausko duomenimis, Generalinė prokuratūra yra atlikusi ir ikiteisminį tyrimą dėl neapykantos kurstymo, kai internete buvo sukurta svetainė, kurioje šlovinamas Hitleris bei niekinami homoseksualūs asmenys bei žydai. Anot jo, tyrimui vadovavęs Generalinės prokuratūros specialiųjų tyrimų prokuroras Arvydas Valiukevičius nurodė tuo įtariamą asmenį. „Šis asmuo buvo Christoferis Voiška <...>. Šitas asmuo buvo iš Jungtinių Amerikos Valstijų atvykęs jaunuolis, visa informacija buvo talpinama Jungtinių Amerikos Valstijų serveriuose, šitas asmuo buvo labai aktyvus fašizmo propaguotojas“, – sakė S. Malinauskas. 

Pasak jo, internete paskelbti antisemitiniai ir prieš homoseksualius asmenis nukreipti tekstai parašyti būtent Kristoferio Voiškos. 

„Dabar šitas žmogus sako, kad Ukraina yra naciai ir šituos nacius reikia naikinti, jis pasakoja, kad nacizmas yra baisi ideologija, kurią nugalėjo Tarybų Sąjungą“, – pabrėžė S. Malinauskas. 

Su K. Voiška portalui jarmo.net susisiekti nepavyko. Niekas neatsiliepia ir judėjimo „Teisingumo aušros" puslapyje nurodytu telefono numeriu. 


Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni