Laima Vaigė. „Gayropa” yra daug geriau nei būti Putino imperijos dalimi

Dabartinis Putino karas - tai karas ne tik prieš Ukrainą, bet ir prieš „Gayropą”, kaip jau seniai paniekinančiai apibūdinama Europa.

Laima Vaigė | Asmeninio archyvo nuotr.

Laima Vaigė

Teisės mokslų daktarė

 
Rusijos a lia popiežius paskelbė, kad Putino karas yra kova už civilizaciją ir prieš nuodėmę. Todėl taip, LGBTQ+ teisės susijusios su nacionalizmu ir karu. Tai svarbus lakmuso popierėlis, parodantis mūsų etinę kryptį.

Istorija nesikartoja, bet sukasi spirale. Tie patys argumentai kartojami – Hitlerio kova už vokiečių teises Čekoslovakijoje, Putino kova už rusų teises Ukrainoje. Mes galime stebėti, tarsi būtume šapeliai sukuryje, galime laukti, kol sužinosime, kas išeis laimėtoju, bet galime ir užimti etinę poziciją.
 
Nuo 2000 metų Lietuvos teisė, skirta moterų ir LGBTQ+ gynimui, sustingo. Kas iškovota – itin sunkiai. Jokio medikamentinio aborto, jokios seksualinio smurto revoliucijos, smurto dėl lyties prevencijos, LGBTQ+ šeimų teisių.

O po 2007 metų buvo einama paskui Rusiją, kartais net tai aiškiai pasakant: „turime sekti Rusija”, – teigė gražios pavardės politikas. Įtvirtinta „nepilnamečių apsauga” nuo homoseksualumo propagandos (nukopijuota nuo Rusijos vieno rusakalbio Seimo nario pasiūlymo).

Įkaltas „lyčių papildomumas” į įstatymą ir į Civilinį Kodeksą. Tokia pozicija - irgi yra pozicija. Ne tik laukimas.
 
Ir aš nebežinau, ar ne per vėlu Lietuvai visiškai aiškiai ir bekompromisiškai pasakyti, kad „Gayropa” yra daug geriau nei būti Putino imperijos dalimi. Ir ne dėl to, kad bijotume, o dėl to, kad esame europiečiai ir vertiname kiekvieną žmogų.
 
Bet tikiuosi, kad ne per vėlu.

Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni