Naujame LGBTQ+ komikse – istorija apie iš translyčių dokumentų keitimo besipelniusį nevyriausybininką

LGBTQ+ teisių temomis kalbantys Tolerantiško jaunimo asociacijos nariai išleido naują komiksą „(Ne)Naujas gyvenimas būti Jonu“, kuriame vaizdžiai papasakojama apie translyčio vaikino Jono likimo išbandymus. Išgalvotoje istorijoje pateikiamos detalės apie tai, su kuo translyčiai žmonės susiduria realybėje. Pasirodo, kad diskriminaciją kartais vejasi ir finansinės apgaulės.

Nevyriausybininkas Domas nusprendė pasipelnyti iš translyčių asmenų dokumentų keitimo projekto | Komikso autorių vizualizacija


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Komikso įvade pabrėžiama, kad gimus yra atsižvelgiama į mūsų biologinį kūną, pagal kurį akimirksniu nusprendžiama, kas mes esame – vyrai ar moterys. Tačiau kai kurių žmonių lytinė tapatybė – jų įgimtas žinomas, kas jie yra – skiriasi nuo to, kokios lyties jie laikomi visuomenėje.

Dėmesio. Žemiau atskleidžiamos kūrinio detalės gali, bet nebūtinai sutampa su realybe. Visų veikėjų vardai išgalvoti.

Komikse pasakojama Jono istorija prasideda nuo kelionės lėktuvu, besileidžiančiu Vilniuje. Jonas į Lietuvą grįžo iš Tailando, kuriame atliko lyties keitimo operaciją. Vaikinas džiaugiasi, kad nebereikės kentėti jausmo lyg būnant ne savo kūne. „Pinigai uždirbami, o buvimas savimi neįkainojamas“, – mąsto pagrindinis komikso veikėjas. 

Tiesa, translytis vaikinas, jau įlindęs į skolas, susiduria su kitomis problemomis – dokumentuose vis dar yra ne vyriškos, o moteriškos lyties žymuo. Oro uoste jis apkaltinamas pateikęs ne savo pasą, o užtrukusi patikrinimo procedūra supykdo eilėje laukiančius kitus keleivius. Galiausiai Jonas, pateikęs operaciją įrodančius medicininius dokumentus, išleidžiamas iš oro uosto ir grįžta namo. 

Tačiau asmens dokumentai toliau kiša koją. Jonas, paprašytas pateikti asmens dokumentą, nes parduotuvėje mėgina nusipirkti alkoholio, vėl sulaukia pardavėjos kreivo žvilgsnio. 

Jonas nusprendžia pasikeiti dokumentus. Tačiau kadangi Lietuvoje vis dar nepriimti lyties keitimo procedūras numatantys įstatymai, dėl lyties žymens dokumentuose pagrindiniam komikso herojui tenka kreiptis į teismą. 

Jonas ieško pagalbos ir mano, kad ją randa. „Aš tau duosiu tokio Domo kontaktus. Jis dirba su tokia advokate ir jie pigiau atstovauja nei kiti teisme. Tas Dokumas padeda su ja sukontaktuoti, nes sakė, kad jei nueisi ne per jį, tai daug kainuos“, – Joną įspėją jo draugė Rima. 

Viešai skelbdamas, kad yra nevyriausybinės organizacijos, kuri tikrai nesiekia pelno, atstovas, Domas savo kabinete translyčiui vaikinui paaiškina, kad dokumentų pakeitimas teisme, jeigu Domas tarpininkauja, kainuos 400 eurų, o jei procedūra vyks ne su Domo žinia, esą kaina gali šoktelti ir iki 1 tūkst. eurų. 

Jonas mokėti sutinka, tačiau norėtų tai padaryti bankiniu pavedimu. Bet Domas pareikalauja Jono, kad šis nevykdytų jokių pervedimų, o pinigus atsineštų tik grynaisiais. 

„Už gerus darbus reikia gerai sumokėti“, – įsitikinęs ne pelno siekiančios organizacijos atstovas Domas, besikišantis pinigus į švarko atlapą.  

Tačiau advokatė, konsultuojanti Joną, jam paaiškina – dokumentų keitimas yra finansuojamas iš projekto, nes tai strateginis bylinėjimasis, todėl mokėti nieko nereikia. „Domas tik tik tarpininkauja. Jis ir aš gaunam atlygį iš projekto“, – patikina advokatė. 

Kitaip tariant, Jonas nevyriausybininko Domo yra apgautas. 

Tačiau vaikinas nusprendžia neieškoti teisybės, nes bijo, kad išviso negaus jokios pagalbos. 

Deja, tačiau dokumentų keitimas dar užtruks. O tuo metu Seimas niekaip nesugeba priimti Lyties keitimo įstatymo. Be to, Jonas susiduria su pašaipomis darbe. Jis vis dažniau susimąsto apie emigraciją. 

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni