Latvijos Seimas pritarė tos pačios lyties asmenų Partnerystės įstatymui po pateikimo

Ketvirtadienį Latvijos Seimas pritarė įstatymo projekto, kuriame numatoma sureguliuoti tos pačios lyties porų santykius, teikimui. Aršių diskusijų sulaukusiam įstatymui per pirmąjį svarstymą pritarė 41 parlamentaras, 7 buvo prieš, 2 – susilaikė, praneša delfi.lv

Asociatyvi Brooke Cagle/Unsplash.com


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kovo 31-ąją Seime svarstant Partnerystės įstatymo projekto teikimą kilo aršios diskusijos. Labiausiai tam prieštaravo Latvijos krikščionys ir Bažnyčios atstovai. Pastarieji prieš balsavimą žiniasklaidoje išplatino viešą laišką, raginantį parlamentarus nepritarti vienalyčių asmenų sąjungoms

Be to, dar prieš ketvirtadienį vykusį balsavimą Seime, antradienį parlamente susirinkę Teisės komiteto nariai diskutavo, ar įstatymas turėtų išvysti balsavimo posėdžių salę.

Kaip komitete kalbėjo Teisingumo ministerijos atstovė Dagnija Palčevska, Partnerystės įstatymas jokiu būdu nekelia grėsmės santuokai.

„Kalbama apie žmonių laisvę pasirinkti tokią sąjungą, kuri, jų nuomone, yra tinkamiausia jų santykiams“, – kalbėjo ji.

Teisingumo ministerijos atstovei antrino ir Latvijos Užsienio reikalų ministerijos Teisės departamento direktorė Kristine Lice, kuri komiteto posėdyje nurodė, kad pritaria įstatymo projektui. Ji teigė, kad remiantis tarptautine teise, į šeimos gyvenimo neliečiamybę teisę turi visos šeimos, taip pat ir tos, kurios yra nesusituokusios.

Seime praėjus teikimo stadiją, dabar atsivėrė kelias diskusijoms apie Partnerystės įstatymą parlamente. Jį Seimas dar turės galutinai priimti vėliau.

2020 metais Latvijos Konstitucinis Teismas (KT) išaiškino, kad Konstitucijai prieštarauja darbo santykius reglamentuojančios įstatymo nuostatos, kurios nenumato tos pačios lyties porų teisinės apsaugos susilaukus vaikų.

Siekiant nustatyti Konstitucijai neprieštaraujantį šeimos santykių teisinį reguliavimą ir numatyti socialines bei finansines apsaugos ir paramos priemones, įstatymų leidėjai turi atlikti išsamų tyrimą – taip buvo teigiama KT išaiškinime.

Vykdydama KT sprendimą, Latvijos Teisingumo ministerija parengė Partnerystės įstatymo projektą.

Įstatymo projekte numatyta, kad civilinę partnerystę su kitu asmeniu gali sudaryti 2 fiziniai asmenys, atvykę pas notarą.

Teisingumo ministerijos pasiūlytame įstatymo projekte taip pat numatyta, kad civilinė partnerystė įpareigoja ją sudariusius asmenis rūpintis vienas kitu, tvarkyti kartu namų ūkį atsižvelgiant į kiekvieno asmens pajamas. Bendrame namų ūkyje asmenys turi vienodas teises. Kiekvienas asmuo, pagal įstatymo projektą, turi teisę savarankiškai sudaryti testamentą ar paveldėjimo sutartį.

Įstatymo projekte apibrėžtos ir kitos nuostatos, pavyzdžiui, susijusios su partnerystės nutraukimu.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni