Tadas Vinokur. Ar dar žodžio laisvė demokratinėje Lietuvoje galioja?

Mane labai sudomino užduotas Zitos Šličytės klausimas: ar dar žodžio laisvė demokratinėje Lietuvoje galioja?

Tadas Vinokur | Asmeninio archyvo nuotr.


Tadas Vinokur

Politikos mokslų doktorantas Londono universitete „Goldsmiths“

Suprask, jei kažkas nusprendė nešdintis lauk iš Kovo 11-osios salės, kai tu pykčio pritvinkusiomis akimis marmaliuoji apie Lietuvos homoseksualizaciją, tai jau reiškia, kad tavo žodžio laisvė yra sutrypta. Akivaizdu, kad kilo kažkoks koncepcinis nesusipratimas, nes šiaip absoliuti žodžio laisvė egzistuoja tik tada, kai sėdi namie ir kalbiesi pats su savimi. O Šličytė, šiuo atveju, kalbėjosi su visa Lietuva.

Paaiškinimas p. Zitai: viena yra kurpti neapykantos pilnus straipsnius „Pro Patria“ svetainėje, visai kas kita – Kovo 11-osios minėjimo metu stovėti Seimo tribūnoje ir tą patį tėkšti per valstybinę TV. 

Aiškumo dėlei, galiu dar labiau supaprastinti šį palyginimą: viena yra savo „filtrų burbule” dergti pliuralizmą, toleranciją, nevidonus leftistus, visai kas kita – pasinaudoti Kovo 11-osios minėjimu tam, kad visa Lietuva būtų šantažuojama klausytis maršistinių nesąmonių. Kitaip tariant, skirtingos situacijos iš kalbančio žmogaus reikalauja skirtingo padorumo ir kalbos etiketo lygio. Tai nereiškia, kad kažkieno žodžio laisvė yra pažeista, tai reiškia, kad gyvename „tarp žmonių”, kurių dauguma per Kovo 11-ąją nori džiaugtis Lietuvos nepriklausomybės atkūrimu, pagerbti Ukrainos laisvės kovotojus, o ne bliauti, kad „gėjai puola” ir klausytis ditirambų šeimų sąjūdžiui.

Akivaizdu, kad Ukraina kaunasi ne tik prieš Putiną ir jo kliką, bet ir prieš imperialistinį „Ruskij Mir” projektą, kuris nepalieka vietos demokratijai, žmogaus teisėms, pasaulietiškumui. Šio projekto pagrindinis tikslas – sustiprinti kultūrinę slavofilų, religinę ortodoksų ir politinę putinistų galią. Taigi, karo prieš putinizmą kontekste Šličytės pasisakymai yra ne tik ne laiku ir ne vietoje, jie yra išdavikiški. Tokie pasisakymai išduoda visus žmones, kurie sugeba vienu metu „ir eiti, ir gumą kramtyti” – paremti ukrainiečius jų kovoje prieš Rusiją, sustiprinti Lietuvos atsparumą puolimo atveju ir tuo pat metu nepaversti Lietuvos fašistine irštva.

Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni