Homoseksualius asmenis niekinęs vilnietis turės susimokėti daugiau nei 1,6 tūkst. eurų

Šiuo metu Didžiojoje Britanijoje gyvenantis vilnietis Mindaugas Buikus pripažintas kaltu dėl neapykantos prieš homoseksualius asmenis kurstymo. 25-erių metų vaikinas socialiniame tinkle „Facebook“ po dviejų besibučiuojančių jaunuolių nuotrauka parašė užgaulų ir necenzūrinį komentarą. Nors nusikaltimą įvykdė dar 2014 metais, tačiau Klaipėdos apylinkės teismo nuosprendį jis išgirdo tik šių metų balandžio 5-ąją.

Asociatyvi prokuraturos.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Ikiteisminio tyrimo metu nebuvo nustatyta, iš kokio įrenginio M. Buikus parašė komentarą. Pastarajame jis rašė: (kaba cenzūruota) „pi*k tu nx Pijau. bl*t py*aras tu ji*anas.nu kaip aš tokių nepernešu“.

„Byloje pateikta specialisto išvada neabejotinai nustatyta, kad kaltinamojo komentaras buvo niekinantis homoseksualius asmenis ir skatinantis neapykantą jiems“, – nuosprendyje konstatavo teisėja Violeta Olevikienė.

M. Buikus kalę teisme pripažino ir sakė, kad prieš kelerius metus parašė komentarą todėl, nes buvo jauno amžiaus ir neadekvatus bei norėjo išsakyti savo nuomonę. Teisme vaikinas aiškino, kad šiuo metu darbe jam tenka dažnai bendrauti su homoseksualiais asmenimis ir jis nėra prieš juos nusiteikęs. Teisme komentaro autorius teigė, kad dėl savo elgesio gailisi ir supranta, kad savo komentaru įskaudino LGBTQ+ asmenis bei padarė jiems žalos.

2014 metais LGBTQ+ teisių aktyvistas Pijus Beizaras kartu su savo buvusiu vaikinu įkėlė nuotrauką, kuri sulaukė virš 800 komentarų. P. Beizaras teisme teigė, kad fotografiją paskelbė tiesiog norėdamas pasidalinti gražia akimirka ir nesitikėjo, jog ką nors ji suerzins. Tačiau komentarai, kurie netrukus pasipylė, jį šokiravo. Dėl to jis kartu su LGL atstovais kreipėsi į teisėsaugą, tiesa, tąkart ikiteisminį tyrimą pradėti buvo atsisakyta, o teismas konstatavo, jog neva vaikinai elgėsi ekscentriškai. Byla nukeliavo į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT), kuris 2020 metais priėmė Lietuvos teisėsaugai nepalankų sprendimą. Jame teigiama, kad pažeista vaikinų teisė į veiksmingą teisinę gynybą dėl diskriminacijos. EŽTT priėmus sprendimą, ikiteisminis tyrimas galiausiai buvo pradėtas.

Tuomet su M. Buikumi susisiekė bylą tirianti pareigūnė, tad jis atsiprašė tiek P. Beizaro, tiek jo vaikino. 25-erių metų jaunuolis teigė parašęs atsiprašymo laišką, kurį išsiuntė tyrėjai bei prokurorei, kad jos tai persiųstų nukentėjusiesiems.

Klaipėdos apylinkės teismas antradienį paskelbtu nuosprendžiu skyrė vaikinui 1016,55 Eur baudą, bet kadangi jis prisipažino padaręs nusikaltimą, ją sumažino iki 677,70 Eur. Šią sumą privalu sumokėti per 2 mėnesius.

Be to, iš M. Buikaus teismas priteisė 500 eurų turtinės ir 500 eurų neturtinės žalos atlyginimo nukentėjusiuoju pripažintam P. Beizarui.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos apeliaciniu skundu gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni