Macronas Lenkijos premjerą Morawieckį išpravardžiavo „kraštutinių dešiniųjų antisemitu, engiančiu LGBT žmones“

Prancūzijos Prezidentas Emmanuelis Macronas kirto Lenkijos premjerui Mateuszui Morawieckiui, kritikuojančiam jį dėl skambučių Vladimirui Putinui, penktadienį pranešė politico.eu

Emmanuelis Macronas | Prancūzijos konsulato Niujorke nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Prancūzijos Prezidentas E. Macronas Lenkijos ministrą pirmininką M. Morawieckį pavadino „kraštutinių dešinųjų antisemitu, engiančiu LGBT asmenis“.

Didelį atgarsį sukėlusiame interviu prancūzų dienraščiui „Le Parisien“ E. Macronas teigė, kad M. Morawieckio komentarai, lyginantys dažnus Prancūzijos Prezidento skambučius Rusijos prezidentui V. Putinui su ėjimu į dialogą su Hitleriu, yra gėdingi.

Lenkijos premjeras anksčiau šią savaitę kritikavo E. Macroną už tai, kad jis nepasiekė didelio progreso diskutuodamas su karą Ukrainoje sukėlusiu V. Putinu.

„Pone Prezidente Macronai, kiek kartų derėjotės su Putinu? Ką pasiekėte? Ar sustabdėte kokius nors veiksmus, kurie įvyko?“ – sakė M. Morawieckis pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje.

„Nereikėtų derėtis su nusikaltėliais... Niekas nesiderėjo su Hitleriu. Ar derėsitės su Hitleriu, Stalinu?" – klausė Lenkijos premjeras.

Tuo metu E. Macronas teigia, kad pokalbiai su V. Putinu yra reikalingi. „Prisiimu visą atsakomybę už tai, ką kalbėjausi su Rusijos prezidentu Prancūzijos vardu, kad išvengtume karo ir sukurtume naują taikos Europoje architektūrą“, – trečiadienį Prancūzijos televizijoje sakė jis.

E. Macronas pridūrė, kad pokalbiai su V. Putinu yra „nedėkingas“ uždavinys, kurio jis imasi padėdamas Ukrainos Prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, kadangi mėginama išspręsti situaciją dėl humanitarinės civilių evakuacijos iš Ukrainoje apgultų miestų, tokių kaip Mariupolis. Pokalbių metu taip pat kalbama apie paliaubas ir Rusijos atsitraukimą.

Prancūzijos Prezidentas apkaltino Lenkijos ministrą pirmininką kišimųsi į Prancūzijos Prezidento rinkimus, kuriuose E. Macronas varžosi su kraštutinių dešiniųjų politike Marine Le Pen.

E. Macronas teigia, kad M. Morawieckio puolimo priežastis yra ta, kad Lenkijos premjeras, esantis nacionalistinės partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) atstovas, palaiko M. Le Pen ir pastarosios pergalė Lenkijos valdantiesiems, sulaukiantiems vis daugiau kritikos iš ES dėl žmogaus teisių padėties, teismų nepriklausomumo pažeidimų, būtų itin naudinga.

„Nebūkime naivūs. Jis nori jai padėti rinkimuose“, – įsitikinęs Prancūzijos Prezidentas.

Varšuva šią savaitę dėl E. Macrono pasisakymų išsikvietė Prancūzijos ambasadorių Lenkijoje.

Sekmadienį vyksta pirmasis Prancūzijos Prezidento rinkimų turas. Prognozuojama, kad E. Macronas ir M. Le Pen įveiks kitus kandidatus ir susikaus vienas prieš kitą antrajame ture, kuris bus surengtas balandžio 24-ąją. Naujausios nuomonės apklausos rodo, kad tarp politikų vyks itin įtemptos varžybos.

Parengta pagal „Politico" ir „Financial Times“ informaciją

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni