Šeimų maršo aktyvistėms N. Černiauskienei ir V. Račkovai panaikinti įtarimai riaušių prie Seimo byloje

Seimo nariui Valdemarui Valkiūnui, pagarsėjusiam savo pasisakymais apie „pid*ralizaciją“, parlamente anksčiau talkinusi Nendrė Černiauskienė gali lengviau atsikvėpti – jai panaikinti įtarimai riaušių prie Seimo byloje. Džiaugtis gali ir jos bendražygė Vitolda Račkova.

V. Račkovos ir N. Černiauskienės atžvilgiu tyrimai nutraukti | Jarmo.net koliažas


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Šeimų gynimo maršo aktyvistės V. Račkova ir N. Černiauskienė socialiniuose tinkluose skelbia, kad joms panaikinti visi kaltinimai dėl praėjusiais metais prie Seimo pastato kilusių riaušių kurstymo ar organizavimo. Tąkart prie parlamento rūmų susirinkę protestuotojai reikalavo panaikinti COVID-19 pandemijos valdymo priemones, pasisakė prieš LGBTQ+ bendruomenei svarbų Partnerystės įstatymą. Susirinkimas vakarop peraugo į neramumus. Juose aktyviai šmėžavo tiek N. Černiauskienė, tiek V. Račkova, kurios vėliau buvo sulaikytos. 

Socialiniuose tinkluose vienam vartotojui įkėlus V. Račkovos ir N. Černiauskienės socialiniuose tinkluose išplatintus pranešimus apie joms panaikintus įtarimus, į internautų komentarus, jog byla bliūkšta, sureagavo Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis.

„Įtarimai šiai moteriai panaikinti, tačiau byla tikrai nebliūkšta. Tyrimas su bene 100 įtariamųjų tęsiasi ir tikrai keliaus į teismą“, – „Facebook“ patikino R. Matonis, tiesa, apie kurią konkrečiai šeimų maršo aktyvistę jis komentavo, nepatikslino.

Jarmo.net susisiekė su N. Černiauskiene. Ši patvirto, kad įtarimai jai tikrai panaikinti. Pasiteiravus, koks jos vaidmuo 2021 metų rugpjūčio 10-ąją kilusiose riaušėse bei kodėl ji sudomino teisėsaugą, moteris teigė „šį klausimą“ užduosianti ir kelsianti baudžiamąją bylą pareigūnams, kurie tariamai jai padarė kūno sužalojimus sulaikymo metu. 

Be to, ji patikslino, kad nuo kovo 25-osios nebėra V. Valkiūno padėjėja. 

Riaušių metų N. Černiauskienė buvo filmuojama ir fotografuojama žurnalistų, be to, savo veiksmus ji fiksavo ir pati tiesioginėje transliacijoje „Facebook“. Moteris save nufilmavo prie parlamento pastato būtent tuo metu, kai kilo susirėmimai su pareigūnais. Tiesioginės transliacijos metu sekėjams N. Černiauskienė komentavo: „Esame prie Seimo, žmonės nesitraukia. Žemaičiai nesitraukia, ačiū žemaičiams, žemaičiai jėga”. Tame pačiame vaizdo įraše N. Černiauskienė nufilmavo, kaip ji kritikuoja situaciją stebinčius, riaušininkų apsuptus žurnalistus. „Varome neteisėtą žiniasklaidą lauk”, – įraše teigė N. Černiauskienė. Transliacijoje girdimi ir N. Černiauskienės ištarti žodžiai „Fu, kaka” vienam iš prasidedančias riaušes fiksuojančiam operatoriui. Vėliau ji buvo sulaikyta policijos pareigūnų, kai šie įtarė, jog ji kimba prie pašalinių asmenų. 

Jarmo.net susisiekė ir su V. Račkova, kuri patikino, kad nutarimas nutraukti ikiteisminį tyrimą jos atžvilgiu buvo priimtas kovo 15-ąją.

„Kokį jie turėjo motyvą, tai aš tikrai net neapsiimu komentuoti, nes net neįsivaizduoju“, – paklausta, kaip mananti, kodėl teisėsauga jai buvo pareiškusi įtarimus, dėstė V. Račkova ir pabrėžė, kad visą vakarą, kai vyko riaušės, ji vykdė tiesioginę transliaciją. 

„Visą vakarą aš dariau tiesioginę transliaciją. Kokias jie galėjo turėti priežastis, aš nesiimu spręsti ir nesiimu vardyti. Čia jų pačių reikėtų klausti. Jie man pateikė įtarimus dėl veikų, kurių jie kaip ir neturėjo net galimybės įrodyti, nes jie kaltino mane ir akmenų svaidymu, policininkų žalojimu“, – sakė šeimų maršo aktyvistė. 

Praėjusiais metais V. Račkova dalyvavo ir kitame mitinge, kuriame perskaitė žinutę, jog tokius kaip homoseksualus Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius reikėtų šaudyti. Pasisakymui nuskambėjus viešojoje erdvėje, prokuratūrai buvo pateiktas skundas dėl neapykantos kurstymo. 

V. Račkova portalui jarmo.net sakė nesidomėjusi, kokioje stadijoje yra ši byla, ar ji buvo iš viso iškelta. „Žinokit, nesidomėjau, procesinių dokumentų jokių nesu gavusi“, – kalbėjo ji. 

Generalinės prokuratūros atstovė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė  teigė, kad ikiteisminiame tyrime prie Seimo vykusių riaušių baigiami reikšti galutiniai įtarimai.

„Šiuo metu byloje įtarimai yra pareikšti 88 asmenims – daugiausia dėl provokavimo viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip šiurkščiai pažeisti viešąją tvarką, pasipriešinimo policininkams ar kitiems viešojo administravimo funkcijas atliekantiems asmenims (pagal Baudžiamojo kodekso 283 str. 2 d.).

Tyrimo metu, išnagrinėję ir įvertinę gautus išsamesnius duomenis, ikiteisminiam tyrimui vadovaujantys Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai priėmė sprendimus dalies įtariamųjų atžvilgiu nutraukti tyrimą nesurinkus pakankamai duomenų galutiniams įtarimams pagrįsti arba nustačius, kad nebuvo padaryta nusikalstama veika. Surinkti duomenys apie atskirų asmenų veiksmus perduoti vertinti policijai dėl galimybės taikyti jiems administracinę atsakomybę“, – portalui jarmo.net komentavo Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė.

Jarmo.net primena, kad šeimų maršo judėjimas, į kurį aktyviai įsitraukė tiek N. Černiauskienė, tiek V. Račkova, prasidėjo 2021 metų pradžioje ėmus prieš T. V. Raskevičių rinkti parašus dėl jo atstatydinimo iš Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininko pareigų. Vėliau paaiškėjo, kad nemažai vadinamojoje peticijoje surinktų „parašų“ tėra sugeneruoti programišių. 

Šeimų maršo šalininkai ėmė burti pasekėjus, aktyviai pasisakė prieš LGBTQ+ bendruomenės teises, Partnerystės įstatymą, taip pat – vakcinas ir Vyriausybės įvestas COVID-19 pandemijos valdymo priemones. 

Gegužės mėnesį įvyko pirmasis šeimų maršo susibūrimas, kuriame daugiausia kalbėta apie LGBTQ+ bendruomenę. Ji aršiai kritikuota už tai, jog siekia lygiateisiškumo. 

N. Černiauskienė 2020 metais vedė Lietuvos liaudies partiją į Seimą ir teigė, kad už tos pačios lyties asmenų partnerystę nepasisako. Partijai laimėti nepavyko. 

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni