Žinoma aktyviste tapusi R. Račienė: kalbėti apie LGBTQ+ visiškai nebebaisu

Maždaug prieš metus apie LGBTQ+ bendruomenės lygiateisiškumo problemas pradėjusi kalbėti Rasa Račienė teigia besijaučianti sutvirtėjusi. Dabar ji padeda kitoms mamos priimti savo vaikų seksualinę orientaciją, kai šie ryžtasi atsiskleisti.

Rasa Račienė | LGL/A.Didžgalvio nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Šeštadienį portale delfi.lt pasirodžiusioje laidoje „Login 2022“ organizacijos „Mamos už LGBTQ+ vaikus“ aktyvistė teigė, kad ėmusi liesti LGBTQ+ teisių temas iš pradžių jautė baimę dėl to, kaip į tai reaguos aplinkiniai žmonės, bet ši emocija greitai išnyko.

„Jeigu pažvelgčiau į tai, kas buvo prieš metus, ir kas yra šiandien, aš turbūt savęs nepažinčiau, nes, galvoju, kad mano gyvenimas radikaliai pasikeitė. Tapimas LGBTQ+ artimųjų, mamos veidu suteikia stiprybės, davė labai daug pasitikėjimo savimi. Visa tai vertinčiau kaip neįkainojamą patirtį savo gyvenime. Man nebebaisu kalbėti šia tema“, – sakė pašnekovė.

R. Račienė teigė sulaukusi daug palaikymo – žmonės jai rašo, dėkoja, o neigiamų žinučių socialiniuose tinkluose pamato retai. Tiesa, naujienų portalų, socialinių tinklų komentarų sekcijose homofobiškų komentarų, neapykantos kurstymo vis dar išlieka daug. „Visi, kas tik netingi, skalpuoja į visas puses. Bet tiek, kiek aš gaunu palaikančių žinučių tiek iš žinomų veidų, tiek iš artimųjų, tai tikrai net nebandyčiau suskaičiuoti, nes to labai daug. Tas žmonių dėkingumas – paskata toliau kalbėti garsiai ir už tuos, kurie to nedrįsta padaryti, nes iš pradžių tai tikrai nėra drąsu“, – kalbėjo LGBTQ+ teisių aktyvistė.

Rasa Račienė | Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos nuotr.


R. Račienė sakė šiuo metu susidurianti su tuo, jog jai parašo ne viena LGBTQ+ vaiko mama, kuri pasimeta išgirdusi iš atžalos naujieną apie neheteroseksualumą. 

„Jos rašo, kreipiasi, prašo pagalbos, – apie LGBTQ+ vaikų mamas kalbėjo ji. – Tenka pabūti ir psichologe, ir tuo pačiu atlaikyti bei sugerti kito žmogaus problemas, skausmą, baimę, o taip pat pasistengti padrąsinti, jog nėra viskas taip blogai. Žinoma, aplinka ganėtinai nesaugi, ji nėra draugiška, kai kurie gyvena mažesniuose miesteliuose, tai tų problemų yra daug. Bet stengiamėsׅ“.

Anot jos, šeimos nariai ne visuomet drįsta pasakyti, kad jų vaikai turi tos pačios lyties antrąją pusę. „Viešai atsiskleidusių žmonių Lietuvoje procentiškai nedaug, didesnė dalis vis dar gyvena dvigubą gyvenimą, kas nepagerina psichologinės savijautos, tai priveda ir prie labai liūdnų dalykų“, – sakė R. Račienė.

Žinoma aktyvistė kalbėjo, kad Lietuvoje žmogaus teisių padėtis išlieka sudėtinga.

„Kai bendrauji su LGBT friendly aplinka, tai atrodo, kad tos problemos nėra, bei jeigu atsisuki į tai, kas vyksta viešojoje erdvėje, ką pasako ir mūsų seimūnai, politikai, prezidentas – ar jis kažką sako, ar nesako – tai supranti, kad šiandien realybė yra vis dar kitokia, ką rodo ir apklausos. <...> Berods, palaiko tik apie 30 proc. visuomenės, o tai ganėtinai nedaug“, – komentavo R. Račienė.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni