Prie Rusijos ambasados Vilniuje – „kruvinas“ moterų protestas prieš rusų karių prievartą

Šeštadienį vidurdienį prie Rusijos ambasados Vilniuje surengtas moterų protestas išreiškiant pasipiktinimą Rusijos kariuomenės veiksmais Ukrainoje – pasaulį pasiekia šokiruojančios žinios apie rusų karių prievartaujamas ukrainietes.

Protestas prie Rusijos ambasados Vilniuje | Neringos Butkutės nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net


Šeštadienį Vilniuje prie Rusijos ambasados susirinkusios protestuotojos galvas apsigobė juodais maišais, o kelnaites nudažė raudona spalva. Taip inscenizuoti sužalojimai, kuriuos patiria rusų karių išnaudojamos moterys.

Viena iš šeštadienį surengtos akcijos Vilniuje organizatorių Neringa Butkutė teigė, kad moterys seka Estijos aktyvisčių pavyzdžiu. 

„Siekiame atkreipti kitų valstybių dėmesį bei paskatinti moteris kitose šalyse sukaupti tiek pat drąsos ir parodyti agresoriui, kad mes, žmonės, priklausome tik sau ir agresorius neturi teisės nei mūsų okupuoti, nei mūsų užimti, nei užpulti“, – sakė ji, rašo portalas lrt.lt


Moterų būrys Vilniuje susirinko tam, kad parodytų, kokį siaubingą rusų karių elgesį patiria ukrainietės, kurios karo siaubo niokojamoje šalyje tapo seksualinės prievartos aukomis.

Jau kasdienybe tampa žinios iš Ukrainos apie prievartaujamas moteris, mergaites, net kūdikius. Skaitome pranešimus apie brutalius rusų karių būdus patenkinti savo žvėriškus poreikius, nepaisant kito žmogaus skausmo, gyvybės ir autonomijos. Jie elgiasi su žmonėmis blogiau nei su skudurais, leidžia sau niekinti kūnus taip, kaip tik sugalvoja. Prievartauja ir nužudo. Mes jiems nepriklausome. Mes priklausom tik sau. Mūsų kūnas yra mūsų tvirtovė. Norime atkreipti dar daugiau dėmesio į seksualinės prievartos problemą karo kontekste. Neapsakomai užjaučiame tiek visas Ukrainos, tiek kitas moteris, kurioms yra tekę patirti seksualinę prievartą. Demonstraciją atliekame prie Rusijos ambasados, kadangi tai yra žiaurių Rusijos karinių veiksmų nusikaltimų dalis. Nepamiršime ir neatleisime“, – dėstė N. Butkutė, rašo delfi.lt

Anksčiau šią savaitę portalui jarmo.net kalbėjusi asociacijos „Lygiai“ atstovė Skirmantė Cairns teigė, kad dalis rusų išprievartautų moterų pastojo, tačiau pabėgusios į kaimyninę Lenkiją susiduria su smerkimu, kai išreiškia norą atlikti abortą. 

„Jos siunčiamos pas psichologus, kurie joms aiškina, kokia Dievo dovana yra nauja gyvybė jų pilve. Norėčiau žmogui, kuris joms taip sako, pažvelgti į akis“, – teigė ji.

S. Cairns teigimu, seksualinė prievarta yra taktinis karo ginklas siekiant įbauginti Ukrainos visuomenę.

Asociacijos „Lygiai“ savanoriai renka paramą seksualinę rusų karių prievartą patyrusioms moterims: greitosios kontracepcijos tabletes, neštumo testus ir kt. Pirmoji pagalbos partija jau sėkmingai pasiekė Ukrainą, šiuo metu renkama antroji.


Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni