Taline – protestas prie Rusijos ambasados dėl išprievartautų moterų: išsitepė „krauju“

Rusijos kariuomenė, vykdydama brutalų Ukrainos užpuolimą, nusitaiko ne tik į Ukrainos karius, bet ir į civilius gyventojus. Vieni pažeidžiamiausių – moterys ir vaikai, patiriantys seksualinę rusų kareivių prievartą. Prie Rusijos ambasados Estijoje įvyko protestas dėl siaubingo okupantų elgesio.

Protestas prie Rusijos ambasados Taline | Socialinių tinklų nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Akcija įvyko trečiadienį tęsiantis nuožmiai Rusijos agresijai Ukrainoje. Kelios dešimtys moterų Taline susirinko prie Rusijos ambasados pastato, esančio Pikk gatvėje, ir išsitepė raudonais dažais sėdmenis tam, kad atkreiptų dėmesį į nežmonišką Rusijos karių smurtą prieš moteris ir vaikus Ukrainoje, praneša euronews.com

Protesto organizatoriai siuntė tokią žinią: „Rusijos kariai Ukrainoje prievartauja ir žudo nekaltas moteris ir vaikus. Žmonės, palaikantys šį karą, taip pat palaiko karo nusikaltimus, siaubingas žmogžudystes, todėl yra vis to bendrininkai. Ši žinia skiria Putino režimo šalininkams Rusijoje, Estijoje ir visur kitur“. 


Kaip praneša news.err.ee, pirmadienį prie Vokietijos ambasados Taline įvyko antikarinė akcija, kurioje inscenizuotos karo aukos Bučoje. Protestuotojų tikslas – paraginti tiek Vokietiją, tiek kitas Europos šalis laikytis kur kas griežtesnės pozicijos dėl Rusijos. 

O antradienį Taline mitinguotojai susirinko prie Vengrijos ambasados ir dėvėjo dujokaukes. Taip buvo išreikštas pasipiktinimas tuo, jog Vengrija ir toliau perka dujas iš Rusijos ir moka pinigus, kuriais Kremlius finansuoja savo pradėtą karą Ukrainoje. 

„Ukrainoj labai daug mergaičių, merginų, moterų patiria seksualinę prievartą. Tai tyliosios aukos, kurių tikro skaičiaus niekad nesužinosim- vienos mirė iš skausmo, kitos buvo ar bus nušautos, sudegintos, pervažiuotos tanku, kitos, likusios gyvos, nenorės apie tai kalbėti nes tai vienas žeminančiausių dalykų kas gali nutikti moteriai“, – savo „Facebook“ paskyroje rašo Giedrė Lapėnaitė, kartu su asociacija „Lygiai“ renkanti paramą prievartą patyrusioms mergaitėms ir moterims.



Lyčių lygybės ekspertė Rugilė Butkevičiūtė teigia, kad Rusų kariai ukrainietėms sakė, jog prievartaus jas tol, kol jos niekada nebenorės mylėtis su jokiu vyru, kad niekada nesusilauktų ukrainiečių vaikų.

Pasak jos, moterys karo metu prievartaujamos ne atsitiktinai. „Tai daroma tikslingai siekiant sėti baimę, palaužti visuomenės pasipriešinimą, išskirti šeimas, o tam tikrais atvejais pakeisti ateities kartų etninę kilmę“, – dėstė lyčių lygybės ekspertė.

Anot jos, prievartą patyrusios moterys turėtų atlikti neštumo testus tam, kad sužinotų, ar pastojo. 

Be to, reikia kuo greičiau suvartoti ekstrinės kontracepcijos piliulę - vėliausiai – per 72 val. Ji kainuoja apie 12 - 14 eurų. Tiesa, šis vaistas neapsaugo nuo lytiškai plintančių ligų. Visgi tai, anot R. Butkevičiūtės, labai reikalinga priemonė.

Rugilė Butkevičiūtė | Asmeninio archyvo nuotr.


„Kodėl sakoma, kad seksualinis smurtas veikia ištisas kartas? Seksualinio smurto trauma iš tiesų persikelia iš kartos į kartą. Žinome atvejų, kuomet išprievartautų moterų istoriją girdėjusios jų anūkės užaugusios sąmoningai ar pasąmoningai atsisako turėti lytinių santykių bijodamos patirti šią traumą“, –  komentavo ji.

Priemones, būtinas Ukrainoje nukentėjusioms moterims ir mergaitėm, Lietuvoje renka tokios nevyriausybinės organizacijos kaip Moterų informacijos centras, asociacija „Lygiai“, kurioms galima aukoti. R. Butkevičiūtė ragina tą padaryti. 

„Ačiū Estijos moterims už vaizdą vis dar miegančiam pasauliui“, – dėkojo ji.

Protestas prie Rusijos ambasados Taline | Socialinių tinklų nuotr.
Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net


Ar esate pilnatmetis?

Šio teksto nerekomenduojame skaityti jaunesniems nei 18 metų skaitytojams. Jame pateikiama informacija nėra tinkama jaunesnio amžiaus asmenims


Naujesnė Senesni