Gėjus kanibalais vadinusi Telšių mokytoja pasijuto auka: gimnazijos direktorius pataria jai kalbėti „diskretiškai“

Prieš kelis metus apie gėjus kanibalus moksleiviams kalbėjusi Telšių Žemaitės gimnazijos tikybos mokytoja pasijuto auka. Pažeminusi homoseksualius asmenis, ji neseniai Lietuvos krikščionių darbuotojų profesinės sąjungos paskelbtame interviu piktinosi, jog nenorėjo „nei valgyti, nei miegoti“ po to, kai ją užplūdo kritika ir visoje šalyje kilo diskusijos, ar pedagogams pridera taip niekinančiai kalbėti apie LGBTQ+ asmenis, kurių gali būti ir tarp mokinių. Telšių Žemaitės gimnazijos direktorius Žydrūnas Želnys teigė pasirodžiusio interviu ketinantis vėl su mokytoja aptarti jos elgesį.

Mokykla | Asociatyvi pexels.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

2017 metų balandį Telšių Žemaitės gimnazijos moksleiviai paskelbė, ką per tikybos pamokas girdi iš savo mokytojos Loretos Raudytės. Mokytoja jaunuoliams aiškino, kaip gėjai užsiima seksu, jog neva „beveik visi serijiniai žudikai, kurie savo aukas nužudė ir po to suvalgė jų kūno dalis, buvo gėjai“.

Tokiam pamokos turiniui iškilus viešumon, tuometinė Lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė konstatavo, kad Telšių Žemaitės gimnazija pažeidė Lygių galimybių įstatymą neužtikrindama, kad mokymo priemonėse nebūtų diskriminavimo ir diskriminavimo propagavimo lytinės orientacijos pagrindu.

Pamokos skaidrės | Moksleivių nuotr.


Kontrolierė pažymėjo, kad tokia informacija formavo neigiamą moksleivių požiūrį į homoseksualius asmenis bei skatino diskriminaciją.

Nors po skandalingosios pamokos buvo svarstoma, ar tikybos mokytojos nevertėtų atleisti, darbą ji išsaugojo. Pati mokytoja šiuo metu dar jaučiasi ir užgauta.

Lietuvos krikščionių darbuotojų profesinė sąjunga neseniai paskelbė interviu, kuriame L. Raudytė liejo savo apmaudą, jog dirbdama mokytoja susidūrė su tokiu spaudimu. Šį interviu balandžio 12-ąją publikavo portalas laikmetis.lt

„Net nesuvokiau, kaip galėjo mano pateikta medžiaga apie homoseksualius žmones sukelti tokias audringas ir nepakančias reakcijas. Ne aš vadinau gėjus kanibalais ir vaikų tvirkintojais – aš tik pateikiau tyrėjo dr. Paulo Camerono iš Šeimos tyrimų instituto (ang. Family Research Institute) lankstinukuose į lietuvių kalbą išverstą medžiagą“, – aiškino ji.

Tiesa, pedagogė nepaminėjo, kad mokytojai privalo atsakingai atsirinkti informaciją, kurią ketina pateikti mokiniams. Be to, L. Raudytė interviu nekalbėjo ir apie tai, kad pagal Pedagogų etikos kodeksą, mokytojai privalo elgtis atsakingai ir neskatinti nei patyčių, nei diskriminacijos visų žmonių grupių atžvilgiu.

Dėl L. Raudytės 2017 metais pravestos pamokos buvo kreiptasi į teisėsaugą ir prašyta pradėti ikiteisminį tyrimą dėl neapykantos kurstymo.

„Byla nutraukta, bet yra raštas, kad naudojau perteklinę, homoseksualius asmenis žeidžiančią informaciją. Tai tuo remdamasis mokyklos direktorius parašė papeikimą“, – interviu piktinosi L. Raudytė.

„Regis, nuoširdžiai ir sąžiningai dirbi savo darbą, santarvėje su aplinkiniais ramiai gyveni, – ir štai vieną dieną… Nenorėjau nei valgyti, nei miegoti“, – pridūrė pedagogė.

Tiesa, apie tai, kaip jautėsi mokykloje besimokantys LGBTQ+ jaunuoliai, L. Raudytė interviu nekalbėjo..

„Tikybos mokytoja, pasakojusi moksleiviams apie gėjus-kanibalus, dabar lieja širdį, kaip visuomenėje buvo pasmerkta it nusikaltėlė <...> Tam galva ir duota, kad ja naudotumeisi. Kad atskirtum, kur tiesa, o kur piktybiškas žiaurus melas. Kad nenaudotum informacijos, kuri kursto neapykantą, skatina diskriminuoti, o ne mylėti artimą“, – L. Raudytės teiginius, neva ji tik citavo tyrėjo komentarus, savo „Facebook“ paskyroje sukritikavo Lietuvos žmogaus teisių centro atstovė Monika Guliakaitė.

Monika Galiukaitė | Rasos Nebasos/manoteises.lt nuotr.


Teisininkė teigė, kad jai „gaila LGBT+ jaunuolių, kuriems teko tokių vėjų apie save klausyti. Turėjo būti labai skaudu ir baisu“

„Man dabar pikta skaityti apie aukos vaidmenyje įsijautusią mokytoją. Ir apie kampe verkiantį lytiškumo ugdymą, kuris, akivaizdu, svarbus ir aktualus moksleiviams, tik ne tokioms tikybos mokytojoms juo užsiimti“, – dėstė M. Guliakaitė.


Portalui jarmo.net Telšių Žemaitės gimnazijos direktorius Ž. Želnys ketvirtadienį teigė, kad iki žurnalisto skambučio apie L. Raudynės interviu, paskelbtą portale laikmetis.lt, jis negirdėjo.

Paklaustas, kaip vertinantis pedagogės, taip nekritiškai žvelgiančios į savo pasisakymus apie homoseksualus, elgesį, Ž. Želnys teigė, jog pedagogei vertėtų rinkti savo žodžius. 

„Aišku, galėtų, kaip sakant, diskretiškai kalbėti“, – sakė direktorius. 

Jis teigė ketinantis su L. Raudyte dar kartą aptarti šią situaciją. „Kad pasakėt, galima bus pasižiūrėti“, – komentavo jis.

Su L. Raudyte kol kas susisiekti nepavyko. Gimnazijos direktorius pažadėjo perduoti jai žurnalisto kontaktus, jei ši pageidaus išsakyti savo poziciją. Sulaukus atsakymo publikacija būtų papildyta.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni