Įvertino Gaižausko pasisakymą apie moteris: tai skatina seksizmą visoje Lietuvoje, Seimo etikos sargams ruošiamas skundas

Antradienį Seimo nariai diskutavo apie įstatymo pataisas, kuriomis siūloma atsisakyti visą parą trunkančios Premjerės ir Seimo pirmininkės apsaugos. Posėdyje pasisakęs „valstietis“ Dainius Gaižauskas „prisikalbėjo“ tiek, jog po jo išsireiškimų apie moteris svarstoma kreiptis į Seimo etikos sargus. Žmogaus teisių organizacijos vadovė įsitikinusi – antradienį Seime skambėjusios frazės skatina seksizmo vajų visoje  Lietuvoje.

Dainius Gaižauskas | lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Gal jums ir atrodo moteriškai, kad nereikia tos apsaugos, gal jums norisi moteriškai pakalbėti tarp jūsų, kaip ten sako, mergaičių. Neįsižeiskite. Apsauga reikalinga ne tik tam, kad jus apsaugotų nuo kokių nors grėsmių, ji reikalinga ir dėl skaidrumo – tam, kad negalėtų prie jūsų kažkokie nedori draugai ar kolegos paslapčia prieiti, kažką pasiūlyti, lobistai“, – posėdyje teigė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga atstovas D. Gaižauskas.

„Valstiečio“ seksistinis pasisakymas plačiai nuskambėjo ir šiuo metu yra aptarinėjamas viešojoje erdvėje.

Organizacija „Stebėk teisės“ antradienį išplatintame pranešime akcentavo, kad „tokie pasisakymai yra žeminantys moteris bei skatinantys seksizmą aukščiausiose valstybės valdymo lygmenyse“.

Organizacijos direktorė Sandra Matoškaitė portalui jarmo.net teigė, kad tai nėra pavienis atvejis, kai valstybės valdymo institucijose demonstruojamas seksistinis požiūris. 

S. Matoškaitė | „Stebėk teises“ nuotr.


„Mūsų organizacija yra pastebėjusi tokių pasisakymų, ką buvo galima girdėti ir rinkimų laikotarpiu ir tikrai nesakyčiau, kad tai vienas išskirtinis atvejis. Jeigu pažvelgtume į tai, kas vyksta Seime, stebint posėdžius galime pastebėti, kad tas stereotipinis požiūris, moteris žeminantys pasisakymai egzistuoja“, – kalbėjo S. Matoškaitė

Anot jos, tokie pasisakymai skatina seksistines pažiūras visuomenėje dėl to, nes įvyksta jų sklaida.

„Tai tokie diskriminaciniai, seksistiniai veiksmai remiasi klaidingais įsitikinimais, kas susiję su lytimi. Sakyčiau, kad stereotipiniai pasisakymai, stereotipų sklaida formuoja visuomenės nuomonę ir skatina jų apraiškas mūsų šalyje“, – jarmo.net kalbėjo „Stebėk teises“ vadovė.

Ji tikino, kad organizacija kreipsis į Seimo etikos ir procedūrų komisiją. „Tikrai apsitarsime, kokių veiksmų galėtume imtis, nes aukščiausiuose valstybės valdymo lygmenyse norėtųsi nematyti tokio
pobūdžio apraiškų, o bendravimas ir nuomonės išsakymas turėtų vykti ne tokiu principu“, – sakė S. Matoškaitė.

Ji tikino, kad organizacija kreipsis į Seimo etikos ir procedūrų komisiją. „Tikrai apsitarsime, kokių veiksmų galėtume imtis, nes aukščiausiuose valstybės valdymo lygmenyse norėtųsi nematyti tokio pobūdžio apraiškų, o bendravimas ir nuomonės išsakymas vyktų ne tokiu principu“, – sakė S. Matoškaitė. 

Konservatorius Jurgis Razma prakalbo apie tai, kad D. Gaižauskas „nusipelno kreipimosi į Seimo etikos ir procedūrų komisiją“

Seimo etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė, „valstietė“ Aušrinė Norkienė tikino nenorinti atskleisti savo nuomonės apie bendrapartiečio pasisakymus.

„Tikrai reakciją turiu, bet jos nenorėčiau viešai išsakyti. Bijau, kad gali būti kreipimasis į Etikos ir procedūrų komisiją ir pagal mūsų nuostatus mes išankstinio vertinimo tikrai negalime teikti, taip būtų formuojama išankstinė nuomonė“, – naujienų agentūrai ELTA sakė A. Norkienė.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni