JAV ambasadorius Robertas S. Gilchristas įvertino LGBTQ+ padėtį Lietuvoje: tarp jaunų homoseksualių žmonių yra daug savižudybių dėl pasipriešinimo, o ne todėl, kad jie gėjai

Besiruošiant birželio 1-5 dienomis vyksiančiam „Baltic Pride“ festivaliui, kuriame Baltijos šalių LGBTQ+ bendruomenė sieks atkreipti visuomenės dėmesį į lygiateisiškumo problemas, apie situaciją Lietuvoje prakalbo ir homoseksualus JAV ambasadorius Robertas S. Gilchristas, kuris įsitikinęs, kad homoseksualių asmenų didžiausia patiriama problema mūsų šalyje – visuomenės reakcija ir priėmimo trūkumas. Anot jo, tos pačios lyties asmenų porų santykių įteisinimo klausimu atsiliekame nuo kitų Baltijos šalių.

Robertas S. Gilchristas | Wake Forest University nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

R. S. Gilchristas JAV ambasadoriaus pareigas Lietuvoje eina nuo 2019 metų. Jį paskyrė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas, o Jungtinių Valstijų Senatas gruodžio 20-ąją patvirtino.

TV3 žinių „Dienos komentare“ ambasadorius pažymėjo, kad Lietuvos LGBTQ+ bendruomenė šiuo metu laukia, kol bus įteisinta partnerystė, o Jungtinėse Valstijose tokia problema jau išspręsta „Mes dabar ne tik turime tos pačios lyties partnerystę, bet ir tos pačios lyties asmenų santuoką, kurią palaiko 70 procentų JAV gyventojų, ir tai nedaro poveikio šeimai ar skirtingų lyčių žmonių santuokai. Manau, kad daug homoseksualių žmonių čia tikisi progreso, daug amerikiečių tikisi to paties“, – kalbėjo R. S. Gilchristas.

Tiesa, Lietuvoje situacija kitokia nei Jungtinėse Valstijose. Čia vis dar nemažai žmonių bijo Partnerystės įstatymo priėmimo, galvoja, kad vaikams augti homoseksualių asmenų šeimose – žalinga. Tačiau pašnekovas pažymėjo, kad „vaikai auga vienalytėse šeimose lygiai taip pat, kaip ir skirtingų lyčių partnerių šeimose“, o „vaikams reikia meilės, mylinčios šeimos“. Pasak ambasadoriaus, LGBTQ+ teisių judėjimas yra už šeimas, o ne prieš jas.

Lietuvos LGBTQ+ bendruomenė kovoja už lygiateisiškumą | Asociatyvi LGL/A.Didžgalvio nuotr.


„Tiesiog reikia užtikrinti, kad LGBT žmonės turėtų tuos pačius santuokos privalumus kaip heteroseksualūs žmonės“, – komentavo jis, rašo naujienų portalas tv3.lt

R. S. Gilchristas aiškino, kad Lietuva atsilieka nuo daugelio kitų šalių: LGBTQ+ asmenys nepripažįstami visuomenėje, vis dar nėra įteisinta partnerystė. „Įdomu yra tai, kad kalbant apie partnerystę, Lietuva atsilieka net nuo Estijos ir Latvijos. Pastarosiomis savaitėmis Latvija pasistūmėjo su partnerystės siūlymais tos pačios lyties žmonėms. Niekada nenorėčiau matyti Lietuvos, atsiliekančios nuo Latvijos ir Estijos“, – teigė jis.

Paklaustas, kaip jaučiasi gyvendamas Lietuvoje su savo partneriu, R. S. Gilchristas patikslino Lietuvoje esantis vienas. 

LGL/A.Didžgalvio nuotr.


„Tačiau aš esu JAV ambasadorius ir žmonės, matyt, mane sutinka kiek kitaip nei kitus žmones, – akcentavo pašnekovas. – Aš matau, kad lietuviai labai šilti ir atviri. Mano patirtis labai pozityvi. Bet jeigu nebūčiau ambasadorius, kaip LGBT žmogui, matyt, būtų kitaip“.

Anot jo, vienas didžiausių iššūkių, tenkantis LGBTQ+ bendruomenės nariams Lietuvoje, susijęs su visuomenės požiūriu, šeimų reakcijomis atskleidus seksualinę orientaciją. 

„Manau, didelė problema ta, kaip juos priima visuomenė. Svarbiausias dalykas – įteisinti partnerystę. Aišku, jauni žmonės visada susiduria su iššūkiais, kai apie savo orientaciją reikia pasakyti šeimai, bendruomenei, mat susiduria su pasipriešinimu. Tai – iššūkis, ir dėl to tarp jaunų homoseksualių žmonių yra daug savižudybių, psichikos sutrikimų. Ir tai ne todėl, kad jie gėjai, bet dėl to, kokį pasipriešinimą jaučia“, – akcentavo ambasadorius.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni