Kardinolą, platinantį peticiją už „tradicinę šeimą“, vejasi tamsi frazė apie Lietuvą SSRS sudėtyje: „Ačiū Dievui, tuo metu mes buvome už geležinės uždangos“

Vadinamieji maršistai sukruto – Seime pateikus Civilinės sąjungos įstatymą, kuriuo būtų reglamentuojami ir tos pačios lyties porų santykiai, kovotojais už „tradicinę šeimą“ prisistatantys žmonės ėmė dalytis Krikščioniškos kultūros instituto, anksčiau jau įspėto dėl neapykantos prieš homoseksualius asmenis kurstymo, parengta peticija. Tekstu, kuriuo LGBTQ+ žmonių lygybėje yra įžvelgiama grėsmė, pasidalijo ir kardinolas Sigitas Tamkevičius. 

Taip S. Tamkevičius vertina LGBTQ+ teisių judėjimą vakaruose, kai Lietuva buvo okupuota SSRS | Jarmo.net koliažas


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Okupacijoje įžvelgė gėrį

Jarmo.net jau rašė apie Krikščioniškos kultūros instituto platinamą peticiją, kurioje visuomenė gąsdinama, jog esą kažkas kėsinasi į „tradicinę šeimą“. Plačiau apie tai skaitykite čia

Kardinolui S. Tamkevičiui pasidalijus homofobiško turinio peticija, europarlamentarė Aušra Maldeikienė pareiškė, kad jis visuomenę „kiršina ne blogiau nei putinas“ bei esą „šaukia, kad kiršina kiti“.

Nors save S. Tamkevičius pristato kaip lietuvybės puoselėtoją bei kovotoją prieš Sovietų sąjungą, tačiau ne visada Lietuvos okupacijoje jis įžvelgė tokį didelį blogį. Jo biografijoje esti tamsi, bet itin sparnuota frazė – Dievo tarnas viename savo viešai publikuotų tekstų pasidžiaugė, kad Lietuva buvo „už geležinės uždangos“, kitaip tariant, okupuota Sovietų sąjungos. Joje homoseksualūs santykiai buvo kriminalizuoti, už juos vyrams grėsė net įkalinimas.

„XX amžiaus septintajame dešimtmetyje Amerikoje vykusi seksualinė revoliucija buvo pagimdyta taip pat marksistiškai mąsčiusių žmonių galvose. Universitetai buvo tapę židiniais, iš kurių su marksistinėmis idėjomis plito ir seksualinė laisvė. Ačiū Dievui, tuo metu mes buvome už geležinės uždangos, – nebūna blogio, kuris Dievą mylintiems neišeitų į gera, – neturėdami informacijos laisvės, bent iš dalies išvengėme to, su kuo susidūrėme po Kovo 11-osios“, – taip 2011 metais tinklalapyje kaunoarkivyskupija.lt rašė S. Tamkevičius, įžvelgęs jo įvardijamą blogį homoseksualume bei pastarojo tariamame „propagavime“. 

Sako, kad kunigai yra puolami

Kardinolas S. Tamkevičius po to, kai praėjusiais metais kilo skandalas dėl kunigo Algirdo Toliato paraginimo savo „Facebook“ sekėjus pasirašyti peticijas prieš Stambulo konvenciją bei Partnerystės įstatymą, aiškino apgailestaujantis, kad dvasininkai kritikuojami dėl savo išreikštos nuomonės.

„Manau, kad gyvename laisvoje Lietuvoje ir visi laisvos Lietuvos piliečiai, tame tarpe ir kunigai, gali pasisakyti visais rūpimais klausimais. Šiuo metu Stambulo konvencijos ratifikavimo klausimas yra labai svarbus įvykis. Kadangi tai palies prigimtinę šeimą, tai manau, kad kunigai turi kalbėti, turi aiškinti, ramiai, su pagarba sudėti visus taškus ant „i“, – delfi.lt cituoja kardinolą.

„Kad kunigai ar vyskupai, kurie pasisako šiuo klausimu, sulaukia priešiškumo, kartais piktų reakcijų, tokia tikrovė. Turime tokią Lietuvą. Galime dėl daug ko apgailestauti, bet ne visi sugeba ginti savo suprantamą tiesą gražiai, mandagiai, bet naudoja piktus argumentus. Dėl to galiu tik apgailestauti, bet tokia tikrovė“, – tąkart tikino jis.

Reklamavo partiją

Be kita ko, S. Tamkevičius mėgsta ir politikų dėmesį. Portalas bernardinai.lt 2020 metais paviešino istoriją, kai politinės partijos „Krikščionių sąjunga“ nariai apsilankė pas S. Tamkevičių, o šis mielai pozavo jų reklaminėje fotografijoje.

Krikščionių sąjungos reklama

Reklamos viduryje buvo įamžintas S. Tamkevičius, joje taip pat skelbta: „Neleiskime iškirsti Lietuvos, jos šeimų ir miškų!“ (kalba netaisyta).

„Tikintys žmonės aplankė sergantį kardinolą ir papasakojo apie savo planus, kaip jie planuoja ginti krikščioniškas vertybes. O gal, kaip ganytojas, turėjau nepriimti? Šiuo atveju ne tik neprasižengiau prieš CIC, bet pasielgiau, kaip ir dera kiekvienam ganytojui. Mes priimame įvairių partijų žmones, tik ne visi apsilanko, pavyzdžiui, Laisvės partijos žmonės neapsilankė“, – portalui bernardinai.lt teisinosi S. Tamkevičius.

Kita vertus, Laisvės partijos politinė programa buvo orientuota į LGBTQ+ lygiateisiškumą, o štai Krikščionių sąjungos programoje numatyta, kad nuo kažko reikia saugoti „vyro ir moters santuokos“ institutą, tad, ko gero, kardinolui mielesnės jį aplankiusios partijos atstovų pažiūros.

Menkina LGBTQ+ asmenų indėlį į laisvę?

Žmogaus teisių apžvalgininkas Simonas Bartulis 2019 metais atkreipė dėmesį, kad politinių kalinių ir tremtinių suvažiavime galima buvo išgirsti šiuos S. Tamkevičiaus žodžius: „Šiandien šeimai yra iškilęs pavojus, nes daugelis politikų nesuvokia nei kas yra šeima, nei kad ją reikia branginti. Santuokiniu ryšiu tarp vyro ir moters sudaromą šeimą bandoma iškeisti į partnerystes ir vienos lyties žmonių sąjungas. Mes, tremtiniai, turime budėti ir neremti tokių politinių jėgų, kurios nesaugo prigimtinės šeimos. Silpninti šeimą reiškia silpninti laisvos Lietuvos pamatus“.

Po tokių Dievo tarno žodžių S. Bartulis savo „Facebook“ paskyroje rašė, kad viename pagrindinių laisvės kovotojų renginių pabrėžiama tik bažnyčios, katalikų, bei kitų lietuvių, išskyrus LGBTQ+ asmenų, auka ir kova. 

„Ir pirmieji, ir antrieji kentėjo nuo Sovietų okupacijos, tačiau iškovojus nepriklausomybę tos pačios lyties santykių kriminalizavimas tęsėsi kelis metus. Tęsėsi policijos reidai, abejingumas, diskriminacija aktyviai iki 1993 metų. Iki 2003 metų aktyvios apsaugos nuo diskriminacijos nebuvo, o dar iki dabar bandoma varžyti LGBT asmenų pilnateisiškumą. Kiekvienas asmuo nori, kad jų partneris būtų pripažintas, tačiau Tamkevičiui tai iššūkis Lietuvos valstybingumui“, – kritiškai dvasininko žodžius vertino žmogaus teisių apžvalgininkas.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni