Ketvirtadienį į Seimo darbotvarkę įtrauktas Civilinės sąjungos įstatymo projektas

Ketvirtadienį Seimą turėtų išvysti Civilinės sąjungos įstatymo projektas, kurį ketina teikti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Seime narė Jurgita Sejonienė.
 
Jurgita Sejonienė | Seimo kanceliarijos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Jeigu Seimas pritars, Civilinės sąjungos įstatymas bus pateiktas, tačiau dar nepriimtas. Liks įveikti svarstymo ir priėmimo stadijas. Su įstatymu Seimui palaiminus toliau turėtų darbuotis Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Daug diskusijų ir audrų vėl sukėlęs klausimas dėl tos pačios lyties porų reglamentavimo užžiebė ginčus ne tik tarp valdančiųjų ir opozicijos, bet ir pačioje LGBTQ+ bendruomenėje: kol vieni sako, kad jau geriau koks nors įstatymas nei jokio, kiti teigia, kad vienalytės poros laukia orios, o ne „išskalbtos“ partnerystės.

Civilinės sąjungos įstatymo projekte sąvokos „partnerystė“ neliko – siūloma ją keisti į terminą „civilinė sąjunga“. Jeigu Seimas priimtų tokį įstatymą, koks jis yra įregistruotas dabar, partneriai negalėtų vienas kitam suteikti pavardės, santykius registruotų pas notarą, o ne Civilinės metrikacijos skyriuose.

Be to, civilinėje sąjungoje – jokių užuominų apie partnerius siejančius šeiminius ryšius, emocinius jausmus. Tačiau nors šio įstatymo šalininkai civilinę sąjungą vadina radikaliu kompromisu ir net šiek tiek žeminimu, oponentams to vis tiek nepakanka – dalis opozicijos pareiškė civilinės sąjungos vis tiek nepalaikysiantys, nes neva esmė nesikeičia. Vietoje to siūlomas „artimo ryšio“ sąvokos įvedimas.

Lietuvos psichologų sąjunga prieš kurį laiką išsiuntė atvirą laišką valstybės vadovams, kuriame palaikomas Civilinės sąjungos įstatymas, ir teigiama, kad tos pačios lyties santykių sureguliavimas padėtų gerinti LGBTQ+ bendruomenės psichologinę savijautą, kuri Lietuvoje išlieka viena prasčiausių visoje Europos Sąjungoje

Praėjusią savaitę spaudos konferencijoje pristatydama Civilinės sąjungos įstatymo projektą, J. Sejonienė tikino, kad jis „nustatytų bendruosius civilinės sąjungos teisinio reglamentavimo principus ir civilinės sąjungos įregistravimo, jos galiojimo ir nutraukimo pagrindus ir tvarką, partnerių tarpusavio turtines ir neturtines teises ir pareigas“.

Be kita ko, į ketvirtadienio darbotvarkę, praneša naujienų agentūra ELTA, yra įtraukta ir alternatyva partnerystei – įstatymo projektas, numatantis „artimo ryšio“ sąvoką. Šio įstatymo iniciatorius –  konservatorius Paulius Saudargas, kuris tikina, kad tokia Civilinio kodekso pataisa opoziciją jau tenkintų.

O štai „valstiečiai“ po Civilinės sąjungos įstatymo projekto pristatymo pareiškė, kad jeigu valdantieji neatsitrauks nuo Civilinės sąjungos įstatymo bei valstybės vadovo statuso suteikimo Vytautui Landsbergiui, tuomet Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga pasitrauks iš rengiamų susitarimų dėl nacionalinio saugumo ir gynybos bei susitarimo dėl užsienio politikos.

Taigi, ketvirtadienis Seime bus itin karštas.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Naujesnė Senesni