Lygių galimybių kontrolierė susitiko su LGBTQ+ bendruomene

Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė šiandien susitiko su Lietuvos LGBTI+ atstovaujančiomis ar dirbančiomis organizacijomis. Tokius susitikimus kontrolierė organizuoja norėdama geriau suprasti problemas, su kuriomis susiduria skirtingos visuomenės grupės, skelbia Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba. 

Birutė Sabatauskaitė | Seimo kanceliarijos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net


„Vertinu galimybę artimiau pabendrauti su bendruomene, išgirsti, kuo ji gyvena, išklausyti aktualiausius klausimus ir – būkime atviri – nuoskaudas. LGBTI+ žmonių teisinė situacija Lietuvoje nuo nediskriminavimo įstatymų priėmimo 2003 m. beveik nepagerėjo, tačiau džiaugiuosi, kad kuriasi naujos organizacijos, dirbančios dėl tos situacijos gerinimo. Noriu dar kartą pakartoti, kad Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba yra atvira bendradarbiavimui su bendruomene, konsultavimui ir pasiruošusi daryti viską, kas yra mūsų galioje, kad LGBTI+ asmenys Lietuvoje jaustųsi lygiaverčiai ir saugūs“, – po susitikimo sakė B. Sabatauskaitė.

Virtualiame susitikime dalyvavo atstovai (-ės) iš Vilniaus universiteto LGBT grupės, Nacionalinės LGBT+ asmenų teisių organizacijos LGL, organizacijų „Gegužės 1-osios profesinė sąjunga“, „Mamos už LGBTQ+ vaikus“, „Trans Autonomija“, „Įvairovės ir edukacijos namai“, „Lietuvos žmogaus teisių centras“.

Susitikimo metu B. Sabatauskaitė dalyviams (-ėms) pristatė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos veiklos sritis ir kompetencijas, su LGBTI+ bendruomene susijusių tarnyboje nagrinėtų skundų pavyzdžius, diskutavo bendruomenei aktualiais klausimais. Akcentuota, kad gaunamų skundų skaičius neatspindi realios asmenų patiriamos diskriminacijos.

Dalyviai (-ės) dalinosi idėjomis apie profesinių sąjungų įtraukimą į LGBTI+ žmonių diskriminacijos prevencijos veiklas, kėlė klausimus apie galimą Tarnybos vaidmenį skatinant translyčių asmenų teisinės apsaugos užtikrinimą ir reikalingų teisės aktų priėmimą, tos pačios lyties asmenų šeiminių santykių reguliavimą, Europos Komisijos LGBTIQ asmenų lygybės ES strategijos įgyvendinimą ir kitus klausimus.

Kai kurios organizacijos išreiškė susirūpinimą, kad daugybę metų nei teisės aktai, nei politikos priemonės kol kas niekaip negerina LGBTI+ asmenų teisinės padėties, o bendruomenės nariai (-ės) susiduria su kasdieniais iššūkiais – tiek gaudami sveikatos paslaugas, tiek darbo, švietimo ar kitose srityse.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni