Prieš „Pride“ dalyvius neapykantą kurstęs kaunietis teisme nebebuvo toks aršus: turės plačiai atverti piniginę

Anksčiau už prekybą žmonėmis, disponavimu narkotikais ir kitus nusikalimus teistas 47-erių metų Darius Pocius praėjusiais metais susijaudino dėl to, kad LGBTQ+ bendruomenė ruošiasi žygiuoti Kauno centre, ir išliejo susikaupusį pyktį internete. Dėl jo parašyto komentaro pareigūnai atliko ikiteisminį tyrimą. Vyriškiui vėl teko praverti teismo duris. 

Asociatyvi pexels.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

D. Pocius Kauno apylinkės teisme gegužės 18-ąją buvo nuteistas už neapykantos kurstymą prieš homoseksualius asmenis.

Bylos duomenimis, praėjusių metų liepos 31-ąją kaunietis iš savo „Facebook“ paskyros apie tąkart planuotas LGBTQ+ bendruomenės eitynes Kaune parašė: „Reikia kaip tik susirinkt ir per*ist makaules kaip lenkuciai, net policija bijojo kištis“ (kalba netaisyta). Teismo vertinimu, tokiu komentaru jis skleidė neapykantą prieš LGBTQ+ asmenų grupę, viešai ją niekino, kurstė diskriminuoti.

Kaltinimasis teisme savo kaltę pripažino visiškai ir sakė besigailintis dėl to, kad taip parašė. D. Pocius tikino, kad komentarą rašė todėl, nes tuo metu buvo susinervinęs ir norėjo išdėstyti savo mintis. Anot kauniečio, tai buvo jo pykčio išraiška.

Ikiteisminio tyrimo metu D. Pocius teigė, kad „Facebook“ platformoje perskaitęs straipsnį apie Kaune planuotas „Pride“ eitynes pamatė, kad komentarų sekcijoje jau buvo parašyta kelių asmenų nuomonė, todėl jis įsivėlė į diskusiją. Kaltinamasis tikino, kad LGBTQ+ eitynės jam nėra priimtinos, be to, normalia šeima vyriškis tikino laikantis tik tas, kuriose vyrai ir moterys turi mažamečių vaikų. Jis tikino, kad nors jam netradicinės orientacijos žmonės netrukdo, tačiau turi jiems patarimą – esą nereikia viešintis eitynėse ar kalbėti apie įsivaikinimą, šeimos kūrimą. Ne kartą teistas vyras akcentavo, kad tai jam nepriimtina, nes pats yra tėvas ir turi mažamečių vaikų. D. Pocius pabrėžė, kad tuo metu žiniasklaidoje buvo daug straipsnių LGBTQ+ lygiateisiškumo tema. Kaunietis aiškino, kad rašydamas komentarą tikrai nemanė, jog įžeis homoseksualius žmones.

Dar praėjusiais metais skundą dėl D. Pociaus parašyto komentaro pateikęs LGBTQ+ teisių aktyvistas Pijus Beizaras iš pradžių iš Kauno teisėsaugininkų sulaukė atsisakymo pradėti tyrimą, tačiau teismas pareigūnus įpareigojo priimti kitą sprendimą.

Taigi, ikiteisminis tyrimas pradėtas buvo.

P. Beizaras pareigūnams tikino, kad D. Pocių po jo parašytu komentaru jis perspėjo: „Pranešta policijai“. Tuomet vyriškis vaikinui atsakė: „Tave asmeniškai vafli per*isiu pamates“ (kalba netaisyta). Toks komentaras buvo nukreiptas ne tik į plačią LGBTQ+ bendruomenės dalį, bet ir į P. Beizarą asmeniškai, todėl byloje jis pripažintas nukentėjusiuoju.

D. Pocius buvo nuteistas skiriant jam galutinę 6 mėnesių laisvės apribojimo bausmę be intensyvios priežiūros, paskiriant įpareigojimą nuo 23 val. iki 6 val. neišeiti iš namų. Be to, teismas nuteistajam liepė išdirbti 50 valandų sveikatos priežiūros, socialinių paslaugų įstaigose ar nevyriausybinėse organizacijose, kurios rūpinasi senyvo amžiaus asmenimis, neįgaliaisiais ar kitais asmenimis.

P. Beizaro naudai iš D. Pociaus taip pat buvo priteista 500 eurų neturtinės žalos atlyginimo ir 500 eurų advokato išlaidoms padengti.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni