R. Navickaitė kreipėsi į anti-LGBTQ+ politikus: „Jūs truputį apsiskaičiuojate“

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute (VU TSPMI) šią savaitę surengtoje diskusijoje Seimo nariai, nepalaikantys tos pačios lyties asmenų santykių reglamentavimo, išgirdo nepatogių klausimų iš homoseksualios moters.

Dr. Rasa Navickaitė | Asmeninio archyvo nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Valdantiesiems pirmadienį pristačius Civilinės sąjungos įstatymą, dalis opozicijos atstovų pareiškė jo nepalaikysiantys. Šie politikai, tarp kurių buvo ir Darbo partijos narys Marijus Velička bei Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos vicepirmininkas Aurelijus Veryga, išklausė auditorijoje buvusios Rasa Navickaitės viešą prisipažinimą, jog ji yra homoseksuali. Lyginamųjų lyčių studijų mokslų daktarė  uždavė jiems klausimų, susijusių su LGBTQ+ žmonių lygiateisiškumu.

Kaip rašo delfi.lt, šiuo metu R. Navickaitė negyvena Lietuvoje, o dirba mokslinį darbą Vienoje.

„Aš turiu porą klausimų jums, tiems, kurie nepritaria homoseksualių žmonių teisių sulyginimui su heteroseksualių žmonių teisėmis. Žinote, nors jau kurį laiką negyvenu Lietuvoje, kai grįžau, galvoju, kad niekas nepasikeitė, – įstatyminė bazė nepasikeitė, mano teisės vis dar yra antroje vietoje. Tačiau vienas dalykas pasikeitė. Tai, kad tokių žmonių kaip aš, kurie išdrįs jums pasižiūrėti į akis, ir pasakyti, kad „aš esu lesbietė“, „aš esu gėjus“, „aš esu trans“, bus vis daugiau“, – kalbėjo R. Navickaitė.

Pasak jos, visuomenės požiūris į LGBTQ+ asmenis tik keisis ir gerės.

„Man atrodo, kad jūs truputį apsiskaičiuojate. Jums dabar atrodo, kad jūs dabar atstovaujate daugumą, bet po kelių metų tie patys tradicinės šeimos gerbėjai, mylėtojai, jų vaikai jiems pasakys: „žinai, tėti aš esu gėjus“, „mama, žinai, esu trans“, ir tie žmonės palaipsniui pakeis savo nuomonę. Pagalvokite dabar, kaip jūs keisite savo nuomonę, kai reikės ją keisti, nes daugumos nuomonė bus pasikeitusi? Ir tai labai greitai atsitiks. Pagalvokite, kaip jūs suderinsite tai, ką sakote šiandien apie LGBT žmones, su tuo, ką jums reikės po kelių metų sakyti?“ – tokius klausimus politikams pateikė R. Navickaitė.

Ji tikino, kad Lietuvoje vis dar sunku atskleisti savo tapatybę.

„Aš dar bijau. Aš drebu dabar kalbėdama su jumis. Man 33 metai, man nėra lengva pasakyti kitiems žmonėms, kad esu lesbietė. Šitą žodį ištarti. Ką atsakysite kitą kartą, kai pasakys, kad esu homoseksualus žmogus, biseksualus? Kaip jūs manote, kodėl aš negaliu kurti santykių su kitu žmogumi, ir kad tie santykiai nėra lygiaverčiai jūsų santykiams? Kodėl aš kaip žmogus negaliu auginti vaikų su savo mylimąja?“ – klausė moteris, rašo delfi.lt

Už taip vadinamą „tradicinę šeimą“ pasisakantys A. Veryga ir M. Velička dėstė, kad jų pažiūros yra atviros ir jie patyčioms jokiu būdu nepritaria.

A. Veryga skeptiškai vertino galimybę, kad Lietuvos gyventojų požiūris į LGBTQ+ asmenis keisis, bet jos ir neatmetė. Buvęs Sveikatos apsaugos ministras replikavo, kad neslepia savo pažiūrų ir atstovauja dalį visuomenės nuomonės.

O štai „darbietis“ M. Velička tikino, kad vadovaujasi religinėmis nuostatomis ir šeimos vertybėmis.

Be to, jis atmetė kaltinimus, jog užkerta kelią homoseksualiems žmonėms turėti vaikų. „Aš nesakau, kad to negalima daryti, ar, kaip spręsti problemą su tomis poromis, kurios tą daro. Jos tą ir daro. Motinystės ir tėvystės pagrindais niekas neturi teisės net pasikėsinti ar pagalvoti apie atėmimą arba ribojimą. To dalyko tikrai neįmanoma toleruoti, ir aš tikrai būdamas teisininku niekada nepritarčiau tokiam dalykai, kad būtų atimti iš tokios mamos ar tokio tėčio“, – delfi.lt cituoja M. Veličką.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni