Reakcijos po pateikto Civilinės sąjungos įstatymo: Seimas nesugriūtų, jeigu tos pačios lyties poros būtų pripažintos šeima

Seimas ketvirtadienį pritarė po pateikimo Civilinės sąjungos įstatymo projektui. Jis vėl bus svarstomas birželio 21-ąją. Žmogaus teisių aktyvistai džiaugiasi, kad parlamente žengtas pirmasis žingsnis, kuriuo būtų priimtas įstatymas, reglamentuosiantis tos pačios lyties porų santykius. Tačiau tuo pat metu akcentuojama, kad projektą dar yra kur tobulinti.

Akcija „Visos šeimos – svarbios“ | Seimo kanceliarijos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Tikiuosi, kad judėsime į priekį toliau. Labai pakviesčiau visus būti aktyviais ir tuos, kurie palaikote Lietuvos įvairovę, Lietuvos piliečius, mūsų ateitį, kad aktyviai komunikuotumėte Seimo nariams ir galvotumėte, kaip prie to kasdien prisidėti“, – sako režisierius, LGBTQ+ bendruomenės narys Romas Zabarauskas.


Tuo metu vienos iš LGBTQ+ teisių organizacijų vadovas kalba, ką būtų galima numatyti įstatyme. „Visi balsavę Seimo nariai yra sveiki, o Seimas nesugriuvo, – ironizuoja Tolerantiško jaunimo asociacijos pirmininkas Artūras Rudomanskis. – Nesugriūtų ir jei šis įstatymo projektas svarstymo metu būtų pataisytas taip, kaip pridera – aiškiai pripažįstant partnerių šeiminius ryšius, registraciją perkeliant į Civilinės metrikacijos skyrių,suteikiant pavardės keitimo galimybę bei apsaugant partnerių auginamus vaikus ir partnerystėje, ir skyrybų atveju“.

Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Jūrate Juškaitė tikino, kad Seimo nariams bus siūloma „visgi rasti politinės valios ir apsaugoti vaikus, kurie auga tos pačios lyties šeimose“ tam, kad būtų užtikrinami jų interesai.

  

„Kad vienas iš tėvų turėtų teisę į Santaras nuvežti vaiką, kai vaikas susižeidžia ir pristatyti į priimamąjį.
Taip pat ir pavardžių klausimas. Tai, kad to nėra įstatyme daugeliui Lietuvos gyventojų atrodo nesuprantamas. Negi tai yra toks klausimas, dėl kurio lūžtų ietis?“ – retoriškai klausė J. Juškaitė.


Lietuvos liberalaus jaunimo pranešime teigiama, kad civilinės sąjungos įteisinimo proceso laukia dar ilgas kelias. „Todėl džiaugdamiesi šios dienos rezultatais negalime pamiršti to, kad tai – kompromisinis įstatymo projektas, atsiradęs po to, kai praeitais metais Seimui teiktas Partnerystės įstatymas neįveikė pateikimo stadijos. Šiame naujame įstatymo projekte nėra nieko apie žmones siejančius jausmus ir tarpusavio pagarbą. Šiame pasiūlyme nelieka galimybės partnerystę registruoti Civilinės metrikacijos skyriuje – tai teks daryti pas notarą, paverčiant šią sąjungą sutartimi tarp bejausmių individų, kuriems neleidžiama net priimti savo partnerio ar partnerės pavardės“

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen priminė sakiusi, kad partnerystės iniciatyva į Seimą turi grįžti tik kai bus aiškus palaikymas. „Šiandien tai ir įvyko“, – konstatavo Liberalų sąjūdžiui vadovaujanti politikė.

V. Čmilytė-Nielsen tikino, kad šią savaitę vadina žmogaus teisių savaite. „Šiandien, praėjus net penkeriems metams po pirmojo partnerystės projekto pristatymo Seime, pagaliau įveiktas pirmasis etapas.

Antradienį priimtos pagalbinio apvaisinimo įstatymą liberalizuojančios pataisos.

Žengiame vis arčiau išsivysčiusių šalių visuomenių. Priimame vis daugiau įstatymų, gerinančių žmogaus teisių situaciją Lietuvoje.

Taip, Civilinė sąjunga dar sukels daug aistrų. Tačiau pirmas žingsnis vis tik žengtas“, – tikino Seimo pirmininkė.


Lietuvos liberalaus jaunimas „Facebook“ išplatintame pranešime pastebi: „Gėdinga, kad eilinį kartą prieš lygiateisiškumą balsavo dalis politikų, kurių frakcijos ir partijos deklaruoja lygiateisiškumo siekį: Liberalų Sąjūdžio frakcijos atstovas Juozas Baublys balsavo prieš, o trys šios frakcijos atstovai nedalyvavo balsavime. 2 Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos atstovai balsavo prieš, vienas susilaikė, o dar 2 posėdžių salėje balsavimo metu nebuvo. Galima daryti prielaidą, kad nors jų nedalyvavimas prisidėjo prie sėkmingo rezultato, tai vis dar kelia susirūpinimą ir pagrįstą abejonę dėl nuoseklumo atstovaujant savo partijų programoms. Verta atkreipti dėmesį ir į Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ balsavimą: nors šios partijos steigimosi metu buvo žadėta derinti humanizmą ir krikščioniškas tradicijas, jų steigiamajame suvažiavime dalyvavo vienas iš Europos žaliųjų partijos pirmininkų Thomas Waitz, Seimo narių balsavimas pozityviai nenuteikia: tik 5 šios frakcijos atstovai balsavo už, 8 balsavo prieš, o susilaikė 2. Balsavime nedalyvavo 1 šios frakcijos narys“


Jarmo.net primena, kad ketvirtadienį Civilinės sąjungos įstatymą teikė konservatorė Jurgita Sejonienė, kuri tikino, kad įstatyme atsisakoma bet kokių aliuzijų į šeimą, tačiau nepaisant to Civilinės sąjungos projekte numatomas teisinis reguliavimas padės fiziniams asmenims išspręsti pagrindines praktines problemas, kylančias partnerių tarpusavio asmeniniuose santykiuose, o taip pat partnerių santykiuose su trečiaisiais asmenimis: pavyzdžiui, naudojimas ir disponavimas partneriams priklausančiu bendru turtu, partnerių tarpusavio išlaikymas, paveldėjimas po vieno iš partnerių mirties, susižinojimas sveikatos priežiūros įstaigose ir kita.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni