S. Bartulis. Kai kitą kartą Veryga klaus, kaip civilinė sąjunga padės Lietuvai išlikti, turėtume atsakyti – LGBTQ+ žmonės mažiau emigruos

Galiu lengviau atsikvėpti ir bent minimaliai džiaugtis tuo, kas įvyko Seime. Lietuva pagaliau žengė pirmą, nors ir mažą žingsnį Seime Civilinės sąjungos įstatymo pateikimu.

Simonas Bartulis | Asmeninio archyvo nuotr.


Simonas Bartulis

žmogaus teisių apžvalgininkas

Tai yra bene pirmas pozityvus žingsnis Seime ne tik tos pačios lyties asmenų santykių pripažinime, bet apskritai pro-LGBTQ teisėkūroje, kuri buvo įšalusi nuo stojimo į ES.

Tai taip pat yra vienas tų įstatymų projektų, kuris nieko iš kitų visuomenės grupių neigiamai nepalies. Iš nieko neatims, kad duotų kažką - bazinį orumą, saugumą, pripažinimą - mums, LGBTQ bendruomenei. Tampa net juokinga tai priminti.

Tai yra įstatymo projektas, kuris net negali „sukurti“ tos pačios lyties šeimų. Kodėl? Todėl, kad tos šeimos jau egzistuoja. Jos yra socialinė realybė, kurią jau pripažino ir Konstitucinis Teismas. Įstatymai tegali pripažinti, kad tos pačios lyties asmenys kuria tarpusavio santykius, kurie verti apsaugos.

Nepaisant viso šito, LGBTQ klausimai išlieka vieni iš tų, kuriais net Seimo nariai leidžia sau dergti kitus lietuvius, čia gyvenančius ir kuriančius. Tai yra klausimas, kuriame galima manipuliuoti Konstitucijos straipsniais apie šeimą, kuriame juodu ant balto galima matyti, jog santuoka nelygu šeimai. Melai ir propaganda – tie patys seni, atsibodę ir neinovatyvūs, vis dar tiražuojami, jais gąsdinama visuomenė. Tada sakoma, kad mes, LGBTQ žmonės, tą visuomenę skaldome paprasčiausiai gyvendami savo gyvenimus ir prašydami juos apsaugoti.

Tikiuosi, kad su šiuo žingsniu ateis supratimas, kad gana pataikauti tokiems žmonėms. Su jais ilgai bendrauta kantriau ir pagarbiau nei su bet kuo kitu, nors jų demagogijos ir tikslai – atidėti, sutrikdyti, apgauti – buvo aiškūs dešimtmečiais. Tačiau laikai ir žmonių nuomonės keičiasi, ir šie melagiai tuoj bus mažumoje.

Tikiuosi, kad kai kitą kartą Veryga Seime klaus, kaip šitas projektas prisidės prie to, kad mes išliktume kaip šalis, mes atsakysime: „Nes galbūt LGBTQ žmonės mažiau emigruos“.

Aurelijus Veryga | Seimo kanceliarijos/O.Posaškovos nuotr.

Kai kitą kartą Kubilienė klaus, ar matome skirtumą tarp tos pačios lyties porų ir heteroseksualių porų, mes atsakysime: „Ne, nematome. Kitas klausimas“

Ir galiausiai, kai Valkiūnas sakys, kad vyksta „dvasinis genocidas, destrukcinių jėgų siekiamybė, mutuojama teisė be atsakomybės, vyksta vizualinė ir audialinė agresija iš LGBT”, mes atsakysime: "Ką jūs čia **** nusišnekat".

Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni