Tokijas planuoja pripažinti vienalyčių porų partnerystę

Japonijos sostinėje Tokijuje nuo lapkričio mėnesio ketinama pripažinti tos pačios lyties asmenų porų partnerystę, tačiau galimybė sudaryti santuoką nebus suteikta. Taip trečiadienį paskelbė valdžios pareigūnai.

Asociatyvi istockphoto.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Nors Japonijoje vis labiau jaučiama parama LGBTQ+ bendruomenei, tačiau neheteroseksualūs žmonės vis dar susiduria su teisinės apsaugos trūkumu.

Kaip rašo portalas irishexaminer.com, LGBTQ+ asmenys yra diskriminuojami darbe, mokymo įstaigose, šeimose susiduria su atstūmimu, neretai jie jaučiasi priversti slėpti savo tapatybę. 

Tačiau Japonijoje jaučiama ir pažanga. Nors šalies Konstitucijoje numatoma, kad santuoką gali sudaryta tik skirtingų lyčių žmonės abipusiu susitarimu, tačiau pastaraisiais metais visoje valstybėje vietos administracijos ėmėsi veiksmų pripažinti LGBTQ+ asmenų partnerystę, praneša BNS. Tiesa, toks pripažinimas nesusijęs su įstatymais, kurie suteikia teises konkrečiai santuokos pagrindu.

„Pastaruosius du mėnesius rinkome visuomenės nuomones ir girdėjome [tos pačios lyties asmenų porų] nuomones... kad jos nori būti pripažintos kaip partneriai“, – naujienų agentūrai AFP sakė Tokijo vyriausybės atstovas, skelbia BNS.

Tokijas kitą mėnesį paprašys įstatymų leidėjų pritarimo vieno vietos potvarkio persvarstymui. Portalo irishexaminer.com duomenimis, partnerystę galės sudaryti pilnamečiai Japonijos sostinės gyventojai.

Skelbiama, kad spalio mėnesį jau bus priimamos paraiškos dėl liudijimų, o lapkritį jie bus pradėti išdavinėti. Tokijas svarsto partnerystės liudijimą turėsiančioms poroms siūlyti tokias paslaugas, kurios šiuo metu prieinamos susituokusiems asmenims, pavyzdžiui, galimybę kreiptis dėl miesto administruojamų butų.

LGBTQ+ teisių aktyvistai sostinės sprendimą vadina pergale, bet Japonijos premjeras Fumio Kishida, kaip skelbia BNS, itin atsargiai vertina galimybę daryti kokius nors įstatymų pakeitimus nacionaliniu lygiu.

Vienintelė vieta Azijoje, kur egzistuoja santuokų lygybė, išlieka Taivanas, kuris tos pačios lyties asmenų sąjungas palaimino 2019 metais.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni