Po įtariamos seksualinės prievartos prieš migrantus Medininkuose Raskevičius konstatuoja: „Pastangos esamoms problemos spręsti yra nepakankamos

Po viešojoje erdvėje pasirodžiusios informacijos apie tai, kad Užsieniečių registracijos centre Medininkuose Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) darbuotojas galimai seksualiai vertė su juo santykiauti jaunuolius, tarp kurių – bent vienas LGBTQ+ vaikinas, Seimo žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius teigia, kad ,,greitai bus metai, kaip Lietuva susidūrė su dideliu migrantų antplūdžiu iš Baltarusijos pusės“, tačiau institucijų pastangos užtikrinant migrantų ir prieglobsčio prašytojų žmogaus teises yra nepakankamos. 

Tomas Vytautas Raskevičius | Seimo kanceliarijos/O. Posaškovos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Trečiadienio posėdyje Seimo Žmogaus teisių komitetas aptarė Lietuvoje esančių migrantų ir prieglobsčio prašytojų žmogaus teisių užtikrinimo klausimus, rašoma Seimo pranešime. 

Jame pažymima, kad Žmogaus teisių komitetas nuolatos stebi situaciją dėl migrantų priėmimo, apgyvenimo sąlygų ir ne kartą yra išsakęs kritiškas pastabas dėl institucijų netinkamo reagavimo į susidariusią situaciją. 

„Bet tai, ką mes matome šiandien, dedamos pastangos esamoms problemos spręsti yra nepakankamos“, – pabrėžė T. V. Raskevičius. 

Pranešime teigiama, kad atsižvelgdamas į žiniasklaidoje ir kitose viešosios informacijos priemonėse pasirodžiusią informaciją apie Medininkų užsieniečių registracijos centre galimai įvykusius seksualinio smurto atvejus, komitetas kreipėsi į VSAT su prašymu pateikti susidariusios padėties ir aplinkybių vertinimą ir informuoti apie konkrečias prevencijos ir žalos mažinimo priemones, kurių buvo imtasi sprendžiant problemas. 

Taip pat skaitykite:

„Pažymėtina, kad seksualinio išnaudojimo bei smurto tarp migrantų tema tapo aktuali jau nuo pat ekstremaliosios situacijos dėl masinio užsieniečių antplūdžio pradžios, ypač tose apgyvendinimo vietose, kur daug užsieniečių ir kyla sunkumų užtikrinant tinkamas priėmimo sąlygas. Tokių atvejų prevencijai ir užkardymui ypatingas dėmesys turėjo būti skiriamas nuo pirmųjų migrantų apgyvendinimo centruose dienų“, – rašoma pranešime.

Jame taip pat pažymima, kad neapibrėžtą laiką vykstantis užsieniečių sulaikymas ir judėjimo apribojimas turi didžiulę įtaką žmonių psichologinei būklei, todėl įtampų didėjimas ir neramumų kilimas užsieniečių apgyvendinimo vietose gali būti lengvai numanomas. 

T. V. Raskevičiaus nuomone, aiškinantis žmogaus teisių užtikrinimo problemas užsieniečių apgyvendinimo centruose, matoma sisteminė problema, kad žmonės ilgą laiką yra laikomi faktinio sulaikymo sąlygomis, todėl būtina neatidėliotinai spręsti klausimą ne apie sulaikymo pratęsimą, o apie realių, alternatyvių sulaikymui priemonių taikymą.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni