Homoseksualus irakietis sako esąs medžiojamas islamistų, bet Migracijos departamentas prieglobsčio Lietuvoje jam nesuteikė

LGBTQ+ pabėgėliai, atklydę į Lietuvą, Medininkų pabėgėlių stovykloje laiką leidžia atskirame sektoriuje. Migracijos departamentas ne vieno jų prieglobsčio prašymą atmetė. Tačiau migrantai, atkeliavę tūkstančius kilometrų iš Artimųjų rytų, teigia, kad jų kilmės šalyse gresia pavojus, kadangi homoseksualūs asmenys jose kankinami, persekiojami ir žudomi. Vienas jų - 21-erių metų homoseksualus irakietis, kurio tapatybė jarmo.net žinoma, bet viešai neįvardijama dėl saugumo užtikrinimo. Jis sako, kad gali būti sumedžiotas pavojingos islamistų grupuotės, veikiančios po partijos vėliava.

Pabėgėlis bijo būti išsiųstas atgal į Iraką | jarmo.net koliažas (globalr2p.org, Bruno Aguirre/Unsplash, Wild Vibes/Unsplash nuotr.)


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Pranešama apie persekiojimą

Irako LGBTQ+ bendruomenės saugumo klausimas šiais metais vėl atsidūrė dėmesio centre, kai kurdų saugumo pajėgos suėmė mažiausiai 8 homoseksualius asmenis.

 

Žmogaus teisių aktyvistai kalba, kad vis daugiau šios bendruomenės narių bėga iš šalies. Prieš kelis metus „Islamo valstybės" teroristai paskelbė vaizdo įrašus, kuriuose matyti, kaip yra žudomi homoseksualūs vyrai, numetami nuo aukštų pastatų stogų. 

2019 metais Sadro rajone, esančiame Irako sostinėje Bagdade, vėl buvo nužudytas jaunas homoseksualus vaikinas. 

Kaip praneša voanews.com, ekspertai teigia, kad pagrindinė LGBTQ+ bendruomenės bėda - apsaugos nebuvimas.

Bijo ekstremistų grupuotės

Į Lietuvą iš Irako atvykęs pabėgėlis, susisiekęs su jarmo.net, tikino, kad jo tetos vyras grasino mirtimi. Pasak pabėgėlio, grasintojas dirba „Hezbollah” - Libano islamistų politinėje kovotojų grupuotėje. „Palikau šeimą ir pabėgau bijodamas būti nužudytas „Hezbollah”. Man nebuvo suteiktos teisės mano šalyje dėl ekstremistinių islamo partijų, kurios valdo šalį”, - atsiųstame laiške redakcijai teigė vaikinas.

Migrantas Lietuvą pasiekė kirsdamas sieną su Baltarusija. Dėl į Lietuvą iš Baltarusijos plūstančių pabėgėlių paskelbta nepaprastoji padėtis. Skelbiama, kad migrantus kaip ginklą prieš Lietuvą naudoja Baltarusiją neteisėtai valdantis diktatorius Aleksandras Lukašenka.

Pasienis tarp Lietuvos ir Baltarusijos | Seimo kanceliarijos nuotr.


Irakietis pasakojo, kad gimtojoje šalyje homoseksualūs žmonės gali būti įkalinami iki 15-kos metų kalėjimo dėl savo seksualinės orientacijos arba būti nužudyti „pagal islamo tradicijas”.

Jis atskleidė, kad dėl baimės būti nužudytam jis pasiekė Lietuvą, kurioje yra sulaikytas nuo rugpjūčio mėnesio.

Migracijos departamentas nusprendė vaikiną išsiųsti

Su Migracijos departamento pareigūnais jis teigė bendravęs spalio 15-ąją. Jiems vaikinas teigė papasakojęs, kad Irake slėpė savo seksualinę orientaciją, tačiau šeima apie ją vis tiek sužinojo ir jo tetos vyras grasino mirtimi. „Kaip minėjau, jis dirba „Hezbollah”, todėl aš bijau grįžti į savo šalį, nes tai ekstremistinė religinė partija, turinti daugiau įtakos nei pati valstybė”, - laiške teigė irakietis.

Migrantas sakė iš Migracijos departamento sulaukęs atsakymo, kad Lietuvoje jo prieglobsčio prašymas - atmestas.

Asociatyvi Levi Meir Clancy/Unsplash nuotr.


Jarmo.net susipažino su migracijos pareigūnų priimto sprendimo ištrauka, kurioje matyti, kad vaikinui atsisakoma suteikti prieglobstį, nusprendžiama jį išsiųsti atgal į Iraką. Be to, vaikinui uždraudžiama atvykti į Lietuvą 5-erius metus nuo jo išsiuntimo iš šalies dienos.

Migracijos departamentas neteikia informacijos žiniasklaidai apie atskirų migrantų sprendimų motyvus, kadangi tai - jautri informacija, kurios atskleidimas gali sukelti pabėgėliui pavojų. Vis tik jarmo.net nepavyko išsiaiškinti visų migracijos pareigūnų motyvų, kodėl homoseksualų irakietį nuspręsta išsiųsti atgal į kilmės šalį, kurioje vyrauja beatodairiškas smurtas.

Migracijos departamentas | migracija.lt nuotr.


Spalio mėnesį Seimo kontrolieriai pranešė sulaukę skundų dėl LGBTQ+ teisių pažeidimo pabėgėlių stovyklose. Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro vedėjas Vytautas Valentinavičius teigė, kad LGBTQ+ asmenys sako patiriantys smurtą užsieniečių sulaikymo centruose.

Tuo metu pabėgėlių stovykloje apsilankęs Tolerantiško jaunimo asociacijos vadovas Artūras Rudomanskis sako, kad migrantai apgyvendinti netinkamomis sąlygomis, bet nevyriausybinių organizacijų atstovams esą apie tai valstybė kalbėti draudžia.

Ramiausi iš visų migrantų

Portalas lrt.lt praneša, kad Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovo Giedriaus Mišučio teigimu, LGBTQ+ migrantų teises Lietuvoje užtikrinti sekasi „visai normaliai”. Jis sako, kad visi LGBTQ+ migrantai yra apgyvendinti būtent Medininkuose, kitose stovyklose LGBTQ+ asmenys nėra apgyvendinami.

VSAT | Seimo kanceliarijos nuotr.


Dar spalio mėnesį Medininkų pabėgėlių stovyklos LGBTQ+ migrantų sektoriuje laiką leido maždaug pusšimtis migrantų. VSTA atstovas pabrėžė, kad su šiais pabėgėliais susitvarkyti sekasi geriausiai - žmonės ramūs, neįvyksta tiek daug konfliktinių situacijų, kiek jų pasitaiko kituose sektoriuose.

Migracijos departamentas nurodo, kad pagal Jungtinių Tautų Konvenciją dėl pabėgėlių statuso, „pabėgėlis“ yra asmuo, kuris dėl visiškai pagrįstos baimės būti persekiojamam dėl rasės, religijos, tautybės, priklausymo tam tikrai socialinei grupei ar politinių įsitikinimų yra už šalies, kurios pilietis jis yra, ribų ir negali arba bijo naudotis tos šalies gynyba.

Tam, kad žmogus įgytų „pabėgėlio“ teisinį statusą Lietuvoje, turi būti atlikta pabėgėlio statuso nustatymo procedūra, t.y. turi būti patikrinta ir konstatuota, be kita ko, kad toks žmogus iš tikrųjų pagrįstai bijo persekiojimo.

Spalio 10-ąją Migracijos departamentas informavo jau išnagrinėjęs daugiau negu pusę prieglobsčių prašymų, kuriuos pateikė Lietuvos sieną kirtę migrantai. Skaičiuojama, kad iš 3 148 gautų prašymų išnagrinėtas 1 771 prašymas. 1 353 asmenims prieglobstis nesuteiktas, o 412 prieglobsčio nagrinėjimo procedūrų buvo nutrauktos dėl migrantų pasišalinimo arba grįžimo į savo kilmės šalį. Dėl galimo persekiojimo ar kitų grėsmių pabėgėlio statusas suteiktas 6 asmenims. Jie, kaip ir kiti 282 šiais metais Lietuvoje prieglobstį gavę užsieniečiai, pradės valstybės remiamą integracijos į Lietuvos visuomenę procesą.
Naujesnė Senesni