Lenkijos LGBTQ+ aktyvisčių byla grįžo į teismą: prokurorai mano, kad vaivorykštės spalvos įžeidė religinius jausmus

Trys LGBTQ+ teisių aktyvistės, anksčiau šiais metais prokurorų apkaltintos, bet vėliau išteisintos dėl plakatų, kuriose vaizduojama Mergelė Marija ir virš jos sklandanti vaivorykštės aureolė, trečiadienį sugrįžo į teismą, praneša euronews.com

Simboliai sulaukė Lenkijos prokurorų dėmesio | Nuotraukos šaltinis: amnesty.org.uk, SOPA Images


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Kovo mėnesį jos buvo išteisintos dėl „religinių įsitikinimų įžeidimo“, tačiau prokurorai apskundė šį nuosprendį.

Trečiadienį įvykusiame posėdyje, kuriame buvo nagrinėjamas apeliacinis skundas, teisininkai pareiškė, kad teismai, užuot gąsdinę žmogaus teisių aktyvistus, turėtų skatinti Lenkijos valdžią pradėti ginti LGBTQ+ asmenis, susiduriančius su vis labiau represine valstybės remiama homofobija.

„Šis apeliacinis skundas dvelkia priekabiavimu ir bauginimu, todėl byla turėtų būti nutraukta", - teigė LGBTQ+ aktyvisčių teisininkai.

Šis plakatas itin įžeidė Lenkijos homofobiškus politikus


Lenkijos baudžiamojo kodekso 196 straipsnis numato, kad žmonių religinių jausmų įžeidimas yra baudžiamasis nusikaltimas.

Nustačius, kad žmogus kaltas, jam gresia laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Prokurorai teigia, kad aktyvisčių plakate vaizduojamos LGBTQ+ vėliavos spalvos įžeidžia Lenkijos tikinčiuosius.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“, pavadinusi atvejį „piktinančiu“, teigia, kad 196 straipsnis „numato pernelyg plačias galimybes valdžios institucijoms patraukti baudžiamojon atsakomybėn asmenis pažeidžiant jų teisę į saviraiškos laisvę“.

Trys moterys, kurias „Amnesty International" įvardijo Elžbietos, Annos ir Joannos vardais, susidūrė su teisėsaugos spaudimu. Organizacija teigia, kad jos buvo apkaltintos 2020 metų liepą, kai Elžbieta buvo suimta 2019 metais po kelionės į užsienį su „Amnesty International" atstovais.

Jos kaltinamos tuo, jog 2019 m. balandžio 29 d. iškabino plakatus viešose Plocko miesto vietose.

Lenkijos valdžios požiūris į LGBTQ+ bendruomenę atsidūrė dėmesio centre nuo 2019 metų, kai dalis šalies regionų pasiskelbė save „zonomis be LGBT“.

Dėl to Europos Komisija pagrasino nutraukti finansavimą tiems regionams. Kai kurie jų tokį statusą atšaukė.

Taip pat liepos mėnesį Europos Komisija pradėjo teisės pažeidimo procedūrą prieš Lenkiją ir jos partnerę Vengriją dėl LGBTQ+ asmenų lygybės ir pagrindinių teisių apsaugos pažeidimų.
Naujesnė Senesni