Žurnalistė kviečia kalbėti stigmatizuota tema: „Apie tai per ilgai kalbėjo žmonės, kurie abortų arba niekada nesidarė, arba nė už ką nesidarys“

„Jeigu laukiate aborto, noriu su Jumis pasikalbėti“, – parašiau ir pagalvojau, kad skambu, kaip tie žmonės, kur dalina prolaiferiškas brošiūras prie aborto klinikų ir šūkauja ant klienčių. Abortų priešininkai agresyviai užliejo visą šios temos lauką, žodyną ir net TikTok'ą.

Elena Reimerytė | Asmeninio archyvo nuotr.


Elena Reimerytė 

žurnalistė

Bet iš tikro, visiškai rimtai, dėl moterų reprodukcinių teisių, norėčiau dokumentuoti kelionę žmogaus, kuriam apie tai kalbėti tinka ir kuris renkasi abortą. Tad ieškau, laukiu, klausau Jūsų, mano būsimi herojai šiame kelyje.

Jeigu galite mane palaikyti kūryboje ir pasidalinti šiuo skelbimu, būčiau labai dėkinga.

Pridursiu, kad nežinau, kodėl medijose vis dar taip sprangiai kalbame apie abortą. Man atrodo, kad tai jau seniai turėjo tapti paprasta ir nedramatizuota tema.

Kaip žurnalistė jau beveik dvejus metus ją tyrinėju laidose ir straipsniuose. Manau, kad viena priežasčių yra ta, kad tiek Lietuvoje, tiek likusiame pasaulyje apie tai per ilgai kalbėjo žmonės, kurie abortų arba niekada nesidarė, arba nė už ką nesidarys. Kartkartėmis ant scenos pakviečiami keli pasidariusieji, bet jiems mikrofoną dažniausiai paduoda tie patys, kurie niekada nesidarė ir nesidarys, ar net pastojimui skirtų organų neturintys.

Savaime suprantama, kad tai nepageidautinai pastojusio žmogaus teisė, tik jam vienam priklausantys reprodukciniai organai ir tik šis žmogus planuoja ir sprendžia, ką su jais daryti. Ir be abejo, sutikimas užsiimti seksu, nereiškia sutikimo rinktis nėštumą.

Tačiau dėl to, kad šita tema tokia stigmatizuota, ją lydinti diskusija irgi stipriai iškreipta. Vis pasirodo mokslo neparemti ir žurnalistų nepatikrinti groteskiški teiginiai, toliau auginami mitai apie procedūros tariamas moralines arba fizines pasekmės. Platinamos nekokybiškos ir akademikų bendruomenės sutriuškintos studijos. Ir tai veši todėl, kad apie abortus kalbėti nepatogu, nematyta ir keista. Bet juk patogu. Visi kalbame apie juos prie kavos, su draugais ir toliau judame su savo gyvenimais.

Abortai man yra svarbi tema. Todėl noriu ir turiu kurti ilgesnį dokumentinį darbą, kuriame filmuočiau nepageidaujamai pastojusius lietuvius šioje kelionėje. Tirčiau, kaip šie žmonės jaučiasi ir kaip atsiskleidžia jų aplinka, kuomet jie siekia šios procedūros. Ypač lietuviai ir lietuvių kalba.

Tad šiai dienai mano kvietimas būti svarbaus filmo dalimi skambėtų taip: „Jeigu renkatės aborto kelionę, norėčiau jus tyliai lydėti ją dokumentuodama“.

Lauksiu Jūsų.

Viskas yra ir bus gerai.

Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni