Nutekėję JAV Aukščiausiojo Teismo teisėjų pasvarstymai išduoda – kėsinamasi į moterų teisę nutraukti nėštumą

Jungtinėse Valstijose žmogaus teisių aktyvistai stebi nerimą keliantį Aukščiausiojo Teismo darbą. Nutekėjęs dokumentas atskleidė, kad gali būti teisiškai kėsinamasi į moterų teisę pasidaryti abortą.

JAV Aukščiausiojo Teismo pastatas | Pixabay.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Leidinys „Politico“ paskelbė daugumos nuomonės projektą, kurį pasirašė Aukščiausiojo Teismo teisėjas Samuelis Alito. Tai dokumentas, kuris gali panaikinti byloje Roe prieš Wade'ą iškovotą moterų teisę į nėštumo nutraukimą. 

Aukščiausias Teismas patvirtino, kad nutekintas dokumentas yra autentiškas, tačiau pažymėjo, kad tai dar nėra galutinis sprendimas.

Šiuo metu teisme nagrinėjama byla Dobbs prieš Jackson, kurioje aiškinamasi, ar Misisipės valstijoje 15 savaičių trukęs abortų draudimas – teisėtas. Šalių žodiniai argumentai buvo išklausyti gruodžio 1-ąją. Galutinė Aukščiausiojo Teismo nuomonė šioje byloje turėtų būti paskelbta vėliau šį pavasarį arba vasaros pradžioje.

Beprecedentis įvykis, kai nutekėjo šiame teisme vykę svarstymai, sukėlė abejonių ir dėl konfidencialumo standartų. Vidiniai Aukščiausiojo Teismo teisėjų pasvarstymai rengiant nuomones ir sprendžiant jų paskelbimą balsavimais yra viena iš labiausiai Vašingtone saugomų paslapčių. „Ši naujiena tiesiog pribloškė Aukščiausiąjį Teismą kaip instituciją“, – dokumento nutekėjimą CNN pakomentavo Teksaso universiteto teisės profesorius Steve Vladeck, pabrėžęs, kad anksčiau viešumon nėra nutekėję tokio lygio dokumentai kaip daugumos nuomonės projektai.

Kaip praneša CNN, Aukščiausiojo Teismo vyriausiasis teisėjas Johnas Robertsas pranešė pavedęs pradėti tyrimą, kurio metu bus aiškinamasi, kaip ir kodėl nutekėjo duomenys.

Pagal projektą teismas turėtų panaikinti sprendimą Roe prieš Wade'ą. Galutinė nuomonė oficialiai dar nėra paskelbta, o teisėjų balsai ir sprendimas byloje gali pasikeisti.

Teisę į nėštumo nutraukimą garantuojantis sprendimas byloje Roe prieš Wade'ą JAV buvo priimtas 1973 metais. Šis Sprendimas buvo dar kartą patvirtintas 1992 metais byloje Planned Parenthood prieš Casey. Didžioji dalis teisėjų pastarojoje byloje įvedė naują standartą, nustatantį abortus ribojančių įstatymų galiojimą.

Prezidentas Joe Bidenas antradienio rytą savo pirmame pareiškime šiuo klausimu teigė, kad moters teisė pasidaryti abortą yra viena pagrindinių. Keli demokratų atstovai Senate paragino teisėjus nedelsiant nutraukti neteisėtus veiksmus ir priimti teisės aktus, apsaugančius moterų teises į reprodukcinę sveikatą.

Atstovų rūmų pirmininkė Nancy Pelosi ir Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeris pareiškė, kad Aukščiausiojo Teismo sprendimo panaikinimas byloje Roe prieš Wade'ą būtų „didžiausias teisių apribojimas per pastaruosius 50 metų ne tik moterims, bet ir visiems amerikiečiams“.

Naujienos apie nutekėjusį Aukščiausiojo Teismo dokumentą paskatino protestus visoje šalyje.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni