Ieva ir Viktorija – apie LGBTQ+ priešininkus: „Galbūt vieną dieną šie žmonės išsilaisvins, taps laimingi ir mus palaikys“

Vilnius šeštadienį paskendo vaivorykštės spalvose. LGBTQ+ bendruomenė sėkmingai pražygiavo Gedimino prospektu iki Baltojo tilto, prie kurio surengtas įspūdingas koncertas. Su portalu jarmo.net kalbėję eitynių dalyviai pasidalijo savo emocijomis ir papasakojo, kodėl jiems svarbus šis renginys. Protestuotojai taip pat išreiškė susirūpinimą, jog Lietuvoje sunkiai skinasi kelią į priekį tos pačios lyties porų santykių reglamentavimas, tačiau jie kalbėjo tikintys šviesia ateitimi.
 
Sostinėje – spalvingas „Baltic Pride“ festivalis“ | Facebook puslapio „Jurantas“ nuotr. 


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

LGBTQ+ eitynių dalyviai prie Bernardinų sodo pradėjo burtis dar prieš vidurdienį, susiformavo kolonos, kurias lydėjo vaivorykštės vėliavomis, balionais ir kita LGBTQ+ atributika išpuošti autobusai. Renginio dalyvius stebėjo policijos pareigūnai, pakeliui rinkosi minios vilniečių. Rimtų incidentų išvengti pavyko.

Viena „Baltic Pride“ eitynių dalyvių Akvilė kalbėjo, kad paauglystėje negalėjo nė įsivaizduoti, kad ateis laikas, kai Vilniuje LGBTQ+ žmonės galės saugiai žygiuoti pagrindinėmis miesto gatvėmis, tačiau dabar tai jau tapo realybe.

„Tai, kad taip laisvai ir saugiai gali prasieiti pro Vilnių, Gedimino prospektą, yra labai nuostabu“, – portalui jarmo.net kalbėjo ji.


Moteris teigė dalyvavusi ir 2019 metais sostinėje vykusiose LGBTQ+ eitynėse. „Pamenu, buvo labai nuostabus jausmas, lyg Kalėdų ryte“, – šypsojosi ji.

Prie Katedros susirinkę religingi stebėtojai, nusiteikę prieš LGBTQ+ asmenis, atliko masinę maldos akciją prieš tariamą LGBTQ+ propagandą.

„Kiekvienas žmogus savaip reaguoja. Man nei šilta, nei šalta. Jeigu jiems geriau, jeigu jiems nuo to bus ramiau ant širdies, tai tegul“, – savo mintis Akvilė.

Neretai LGBTQ+ bendruomenės tarpe diskutuojama, ar eitynėse yra ką švęsti. Kai kurie sako, kad Lietuva nedaug pasistūmėjo žmogaus teisų srityje, švęsti ko nėra, tačiau dalis mąsto kiek kitaip. 

„Man tai labiau šventė. Žinoma, „Baltic Pride“ yra ir protesto išraiška, nes mūsų teisės vis dar nelygios. Tačiau aš noriu atšvęsti, kad galiu didžiuotis būdamas savimi“, – portalui jarmo.net teigė „Pride“ eisenos dalyvis Arnas. 

Vilniuje šeštadienį taip pat vyko ir kontrprotestas Vingio parke už taip vadinamą tradicinę šeimą. Arnas to nesureikšmino. Anot jo, protestuoti gali visi, o reaguodamas į tai, kad prie Katedros susirinko save krikščioniais vadinantys asmenys, vaikinas teigė: „Maldų aš nebijau. Dėl kontrprotestų šiek tiek jaudinuosi, bet jaučiuosi pakankamai saugus“. 


Arnas sakė, kad jį dalyvauti LGBTQ+ eitynėse paskatino draugai – su jais kur kas drąsiau. 

Paklaustas, su kokiomis problemomis susiduria neheteroseksualūs Lietuvos piliečiai, vaikinas tikino, kad trūksta lygybės. Tai liečia ir santuokos, ir įsivaikinimo galimybes. 

„Man atrodo, kad paprasčiausias sprendimas būtų, jeigu (traktuotume) LGBTQ+ asmenis kaip ir heteroseksualius“, – dėstė Arnas. 

Pašnekovas sakė kol kas dar besimokantis mokykloje ir yra joje atviras, neslepia savo tapatybės. „Mokykloje yra komentarų visokių, bet niekas neužsipuolė, tai dar nieko blogo negaliu sakyti“, – kalbėjo jis. 

Arnas LGBTQ+ bendruomenei palinkėjo nebijoti ir iki galo kovoti už lygybę. 



Viktorija kartu su savo mergina Ieva pasakojo, kad eitynėse dalyvauja ne pirmą kartą. Pasirodyti „Pride“ proteste ji nusprendė po to, kai atskleidė savo tapatybę šeimai. 

„Nebijau jokių priešininkų nepaisant to, kad yra mūsų nemėgstančių žmonių. Aš manau, kad vis tiek žmonės skirtingi ir tikrai visose vietose galima sutikti tiek tave priimančių, tiek smerkiančių veikėjų. Nebijau, nes esu laisvas žmogus“, – kalbėjo pašnekovė 

„Kai dalyvavome pirmąkart 2019 metais, tikrai aplankė baimė, galvojome, kad būsime gale arba eisenos viduryje, kad išvengtume bet kokių pavojų. Tačiau ta atmosfera uždegė, įkvėpė. Žygiuodamos su kitais LGBTQ+ bendruomenės nariais ir jų palaikytojais džiaugiamės, kad tiek daug vaikų, tiek daug šeimų susirinko. Palaiko mus ir heteroseksualūs žmonės. Palaikymas nustumia visą baimę, kurią jaučiame patirdami homofobiją“, – tikino Viktorija.

Ieva ir Viktorija | J.Valaitis/jarmo.net

Tuo metu Viktorijos mylimoji Ieva sakė, kad LGBTQ+ eitynėse laukiami ne tik neheteroseksualios tapatybės žmonės, tačiau visų tapatybių asmenybės. „Tai yra viso miesto šventė“, – pridūrė ji. 

Viktorija sakė esanti įsitikinusi, kad paskutiniais metais suaktyvėjęs homofobiškas judėjimas, kitaip vadinamas Šeimų gynimo maršu, yra žmonių baimės išraiška. 

„O, beje, homofobiją taip jaučia ir dalis LGBTQ+ žmonių, kurie pasisako prieš mūsų lygybę, nes taip galvoja galintys nuo mūsų atsiriboti, nepatirti neapykantos, kurią mato aplink. Jie kalba visokiausias kvailystes ir laiką leidžia tamsoje. Jie labai nelaimingi. Nemanau, kad laimingi žmonės eina gatve ir keikia kitus žmones, skanduoja įžeidžius žodžius, linki mirties“, – tikino Ieva. 

„Laimingi žmonės nelinki kitiems mirties“, – sakė Viktorija.

„Tačiau aš tikiu, kad vieną dieną šie žmonės išsilaisvins. Žmonės visada nori būti laimingi. Aš labai tikiuosi, kad užuot pavydėję kitiems laisvės, jie vieną dieną patys savo viduje taps laisvi ir galiausiai mus palaikys“, – antrino jai Ieva. 





Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni