Mirė JAV lietuvis, advokatas Auris Jarašūnas

Naktį iš antradienio į trečiadienį mirė JAV lietuvis, advokatas Auris Jarašūnas. Apie netektį pranešė Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius.

Auris Jarašūnas | lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

A. Jarašūnas pastaruoju metu viešėjo gimtojoje šalyje ir praėjusį šeštadienį kartu su savo sutuoktiniu Robbie jau trečią kartą dalyvavo Vilniuje vykusiose eitynėse „Baltic Pride“. 

„Negaliu patikėti, kad matėmės prieš mažiau nei dvi savaites. Jis buvo Lietuvoje, jis buvo „Baltic Pride“, lyg koks nostalgiškas paskutinis susitikimas su jo taip mylėta ir taip drąsiai besikeičiančia Lietuva. Auris visada mus palaikė, sakė „darykit pokyčius”, – savo „Facebook“ paskyroje trečiadienį rašė T. V. Raskevičius.

A. Jarašūnas dar „Baltic Pride“ išvakarėse dalyvavo diskusijoje „LGBTQ+ balsai Seime“, kurioje papasakojo savo atsiskleidimo istoriją. 

Santa Monikoje, esančioje Kalifornijos valstijoje, gyvenęs vyras didžiavosi turintis Lietuvos pasą ir demonstravo vestuvinį žiedą, kurį sakė stengiasi visiems parodyti kaskart, kai reikia pateikti savo dokumentą, o sutuoktinis stovi šalia. 

„Mums tai svarbu“, – tąkart tikino advokatas, rašo 15min.lt. – <…> Žmonėms pamatyti – esame normalūs žmonės, ne kanibalai, su žiedais ir susituokę. Kokia problema? Man atrodo, matomumas yra labai svarbus dalykas, esu tai išmokęs per savo laikus Lietuvoje. Turiu labai daug gėjų draugų Vilniuje, su jais šią savaitę susitikau, šnekėjau. Klausiu: ar tu atsiskleidei? „Ne… Kam reikia…“ Ar tu? „Nuuu… Nereikia, geriau ne, draugai žino, aš patenkintas.“ Aš juos vis raginu. (Atsiduso – red. past.) Atsiskleidimas nelengvas, bet jis yra būtinas“.

Lietuvis džiaugėsi savo sprendimu netylėti. „Come out, everyone come out“ (lt. „Atsiskleiskite, visi atsiskleiskite“), – citavo jis vieno žinomiausių LGBTQ+ bendruomenės lyderių Harvio Milko  nuolat kartotus žodžius.


Lietuvos gėjų lyga (LGL) trečiadienį išplatintame pranešime tikino, kad netekus A. Jarašūno, yra „sunku išreikšti žodžiais, kiek daug prarado LGBT bendruomenė“. 

„Robis ir aš žadam vėl dalyvaut eitynėse ir kituose renginiuose birželio mėnesį. Linkim jum sėkmės, tokie neaiškūs laikai. Leiskit žinot, kaip mes galim šįkart prisidėt. Žinokit: visad, kaip sakoma, turim jūsų užnugarį,“ – šiuos dar visai neseniai ištartus A. Jarašūno žodžius prisiminė LGL atstovai. 

„Auris su Robiu „Baltic Pride“ festivalį remia nuo 2015 m. Tuomet dar būdami jaunavedžiai paprašė vestuvių ceremonijoje dalyvausiančių svečių atsisakyti tradicinių vestuvinių dovanų ir joms skirtas lėšas paaukoti LGL. Nuo to laiko visada jautėme tvirtą Aurio ir Robio užnugarį ir paramą. Ilsėkis ramybėje, Auri“, – rašoma LGL pranešime.


Režisierius Romas Zabarauskas pareiškė užuojautą šeimai bei visiems artimiesiems. 

„Kalifornijoje gyvenęs lietuvis kantriai palaikė Lietuvos LGBT+ bendruomenę, ką tik žygiavo „Baltic Pride“. Netekome. Žiauru. Užuojauta šeimai ir visiems artimiems.

Ir kiek dar turėsime skaičiuoti tokių nepripažintų žmonių ar ištisų kartų, kurių orumui Lietuvoje vis neateina laikas?“ – klausė R. Zabarauskas.

Organizacijos „Mamos už LGBTQ+ vaikus“ atstovė Lina Plieniūtė pranešė, kad trečiadienį 19 val. į Šv. Kazimiero bažnyčią (Didžioji g. 34, VIlnius) gali atvykti visi, kas pažinojo Aurį ir visi, kas nori prisidėti prie padėkos maldos už jo gyvenimą.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni