Prokurorai ėmėsi Z.Šličytės: dėl kovo 11-ąją pasakytos kalbos vyksta ikiteisminis tyrimas

Dėl kovo 11-ąją parlamente nuskambėjusios Zitos Šličytės kalbos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą, trečiadienį paskelbė lrt.lt

Zita Šličytė | lrs.lt/Dž.G.Barysaitės nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Julija Samorokovskaja tikino, kad pradėjus ikiteisminį tyrimą bus atliktas kalbos vaizdo įrašo lingvistinis tyrimas.

Tuomet bus sprendžiama, ar Signatarų klubo deleguotai Z. Šličytei pareikšti įtarimus.

Ikiteisminis tyrimas vykdomas pagal Baudžiamojo kodekso (BK) 170 str. 2d. (kurstymas prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę) ir BK 169 str. (diskriminavimas dėl tautybės, rasės, lyties, kilmės, religijos ar kitos grupinės priklausomybės).

Kaip skelbia lrt.lt, prašydamas atlikti ikiteisminį tyrimą, pareiškėjas nurodė, kad „iš Zitos Šličytės pasisakymų turinio matyti, jog ji siekė parodyti absoliučiai klaidingą homoseksualių asmenų grupės žmonių pažeidžiamumą, nevisavertiškumą, žemesnio statuso pojūtį, menamą tokių asmenų grupės siekį pasikėsinti į visuomenės saugomas vertybes bei laisves <...>, būtent siekiant pasityčioti, įžeisti, sumenkinti, dehumanizuoti šios grupės – homoseksualius – asmenis, bei priskirti jiems menamas neigiamas savybes ir menamus veiksmus, tokiu būdu įvardinant šią asmenų grupę kaip grėsmę“.

Dar balandžio mėnesį jarmo.net rašė apie tai, kad į Generalinę prokuratūrą prašydami įvertinti Z. Šličytės kalbą kreipėsi Žmogaus teisių organizacijų koalicijos atstovai.

Taip pat skaitykite:

Jarmo.net primena, kad kovo 11-ąją minint Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną Seime sakydama kalbą Z. Šličytė ėmė kritikuoti LGBTQ+ eitynes Kaune, teigė, kad vyksta „Lietuvos homoseksualizacija“, taip pat pavartojo terminą „ped*rastija“. 

Z. Šličytei sakant kalbą, dalis pasipiktinusių parlamentarų ir svečių paliko istorinę Seimo Kovo 11-osios salę.

„Pernai Kauno miesto Laisvės alėja žygiavo įvairiaspalvis homoseksualų paradas. Vilniaus Vingio parke mitingavo daugiatūkstantinis Šeimų sąjūdis. Kiek prakaito išliejo ne tik tai komerciniai kanalai, bet ir nacionalinis transliuotojas LRT, daugelis politikų bei visokio plauko samdomų ir gerai apmokamų leftistų, siekdami įtikinti visuomenę, kad homoseksualų paradas Kaune neva yra grožio ir gėrio fiesta, o Šeimų sąjūdžio mitingas – kažkokių tamsuolių, atsilikėlių sambūris“, – piktinosi Z. Šličytė ir pridūrė: „Tokia ciniška ir įžūli Lietuvos homoseksualizacija jau turi ir be abejo turės ateityje neigiamas pasekmes visuomenės vienybei bei sutarimui“.

„Kauno Pride" akimirka" P.Ramono nuotr.

„Nė vienai kultūrai iki mūsų nekilo mintis homoseksualų santykius sulyginti su vyro ir moters santuoka, kurios paskirtis yra gyvybės perdavimas, jos pratęsimo misija. Savaip interpretuodama prigimtines žmogaus teises, bendruomenės mažuma kėsinasi prievarta primesti savo gyvenimo būdą visiems.

Tikslui pasiekti prasimanė vadinamąją neapykantos kalbą, už kurią siūlo įteisinti visų rūšių atsakomybę. Tokie siekiai kelia laisvo žodžio, pažiūrų ir įsitikinimų suvaržymo grėsmę. Ar ne keista, kad medicininio termino „ped*rastija“ vartojimas tapo nekorektiškas?“ – lrt.lt cituoja Z. Šličytės ištartus žodžius.

Po tokios kalbos visų akys nukrypo į Signatarų klubą, kuris ir delegavo Z. Šličytę pasakyti kalbą. Tačiau Signatarų klubo prezidentė Birutė Valionytė už Z. Šličytės teiginius ne tik neatsiprašė, bet ir sukritikavo deputatės kalba pasipiktinusius politikus, žmogaus teisių gynėjus ir LGBTQ+ teisių aktyvistus pareiškusi, kad „tie, kurie šaukia apie toleranciją, pademonstravo visišką netoleranciją“. 

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni