N. Oželytė traukiasi iš Signatarų klubo

Nepriklausomybės akto signatarė penktadienį pranešė apie sprendimą trauktis iš Signatarų klubo po to, kai Kovo 11-osios minėjime Seime pasisakė Aukščiausiosios tarybos-Atkuriamojo Seimo deputatė Zita Šličytė, kuri piktinosi LGBTQ+ teisėmis, „Kauno Pride" eitynėmis ir pareiškė, jog vyksta „Lietuvos homoseksualizacija“. 

Nijolė Oželytė | Seimo kanceliarijos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

N. Oželytė teigė, kad kreipėsi į Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen ir Seimo valdybą siūlydama ištirti Signatarų klubo veiklą bei spręsti, ar toks klubas yra reikalingas. „Siūlau, kad ji (Signatarų klubas, - jarmo.net) būtų panaikinta, nes jau senokai yra tapusi priebėga mariginalams, nesuradusiems sau vietos politinėje erdvėje, kurie melagingai pasisako visų signatarų vardu, bet realiai vykdo antivalstybinę veiklą (tai mano nuomonė) kiršindami ir baubdami ne aikštėse, o aukštesniame lygyje“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė Nepriklausomybės akto signatarė.

N. Oželytė teigė negalinti būti Signatarų klubo nare, nes esą šis kaip struktūra „vykdo panašią į antivalstybinę veiklą, kuri šiandien Laisvės dieną, šventą kiekvienam atsakingam žmogui, įvykdė gėdingą provokaciją ir signatarų klubo vardu pastatė kalbėti žmogų, nesuvokiantį laikmečio aplinkybių“.

N. Oželytė | Seimo kanceliarijos nuotr.


Jarmo.net primena, kad minėjime kalbėti Z. Šličytę, aukštinusią Šeimų sąjūdį ir žeminusią LGBTQ+ bendruomenę, delegavo Signatarų klubas, o Kovo 11-osios iškilmių Seime programą patvirtino Seimo valdyba. Seimo kanceliarijos atstovai portalui jarmo.net teigė, kad deputatė iš anksto kalbos renginio organizatoriams nepateikė.

„Minėto klubo veikloje senokai nedalyvauja savo valstybę ir save gerbiantys atsakingi signatarai, – pareiškė N. Oželytė. – Negalėjau kalbėti apie tai garsiai, nes puikiai supratau, kad tuo pažeminsiu Nepriklausomybė dienos šventumą, o jūs pagalvosite, kad mes ten ko nors nepasidaliname. Bet dabar šviesos laikas – visi pasirodo savo tikrus veidus ir jau nereikia nei teisintis, nei aiškinti, kodėl atsakingi signatarai pasielgs būtent taip“.

Signatarų klubo prezidentė Birutė Valionytė už Zitos Šličytės kalbą ne tik neatsiprašė, bet ir sukritikavo deputatės kalba pasipiktinusius politikus, žmogaus teisių gynėjus ir LGBTQ+ teisių aktyvistus pareiškusi, kad „tie, kurie šaukia apie toleranciją, pademonstravo visišką netoleranciją“.

Apie sprendimą trauktis iš Signatarų klubo paskelbė ir europarlamentarė Rasa Juknevičienė. Kaip praneša naujienų agentūra ELTA, politikė pareiškė nenorinti būti nare organizacijos, kuriai priimtina neapykanta ir homofobija. 

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

Naujesnė Senesni