Rygoje „Pride“ eitynės baigėsi taikiai: sulaikytas vienas asmuo, protestavo maža saujelė rusiškai kalbančių mitinguotojų

Šeštadienį Latvijoje, Rygoje, bendradarbiaujant kartu su Kyjivo LGBTQ+ aktyvistais surengtos eitynės „Riga Pride“ už laisvę. Jos baigėsi taikiai, didelių neramumų išvengti pavyko, skelbia delfi.lv

Ukrainos LGBTQ+ teisių organizacijos „KyivPride“ direktorė
Lenny Emson pasidalijo akimirka iš Latvijoje įvykusių eitynių | Nuotraukos šaltinis: facebook.com/lenny.emson


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Tiesa, eisenos metu buvo sulaikytas vienas asmuo, kuris, pranešama, mėgino trukdyti renginiui, nevykdė teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų. Tai portalui delfi.lv patvirtino Latvijos policijos atstovė spaudai Simona Gravytė.

Kaip pranešė vienas iš eitynių dalyvių Alexander Schubert, Rygoje vykstant eitynėms buvo imtasi griežtų saugumo priemonių. Prieš „Pride“ renginį protestavo maža saujelė asmenų, daugiausia kalbančių rusiškai. Priešiškai nusiteikusieji, atsinešę įžeidžius plakatus, buvo akylai stebimi pareigūnų, prie jų privažiavo specialus policijos automobilis.

 

Skaičiuojama, kad eitynėse dalyvavo beveik 5 tūkst. žmonių. Jose žygiavo ir Lietuvos gėjų lygos atstovė Eglė Kuktoraitė, taip pat Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius.



Po „Pride“ žygio Rygoje toliau vyksta koncertas, policijos pareigūnai vis dar stebi viešąją tvarką.

Šiais metais „Riga Pride“ vyksta palaikant Ukrainos žmones. „Kol mes visi būsime laisvi“, – toks yra Rygoje vyksiančio festivalio šūkis. Eitynėse dalyvavo nemažai svečių iš Ukrainos, į kurią įsiveržusios Rusijos ginkluotosios pajėgos mėgina okupuoti šalį.


Portalas nrv.lv praneša, kad įvairūs „Pride“ renginiai Rygoje vyko visą šią savaitę. Juose surengtos edukacinės diskusijos, konferencijos, seminarai, parodos ir koncertai.


Aiškėja ir Latvijos visuomenės požiūris į LGBTQ+ asmenis. Rinktos tyrimų bendrovės „Kantar TNS“ atlikta apklausa parodė, kad penktadalis (20 proc.) nuo 18 iki 60 metų amžiaus grupei priklausančių latvių mano, kad homofobiškos nuostatos Latvijoje per pastaruosius 5-erius metus išaugo. Kiek daugiau nei trečdalis (37 proc.) apklaustųjų tikino, kad padėtis nepasikeitė. O štai beveik penktadalis (18 proc.) Latvijos gyventojų tikino, kad homofobijos problema šalyje sprendžiasi, šalis tampa tolerantiškesnė. Ketvirtadalis (25 proc.) respondentų nurodė neturintys nuomonės šiuo klausimu.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni