Karas netrukdo: Zelenskis Aukščiausiajai Radai teikia Stambulo konvencijos ratifikavimo projektą

Europos Tarybos konvencija dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir kovos su juo, kitaip žinoma kaip Stambulo konvencija, keliauja į Ukrainos parlamentą – Aukščiausiąją Radą.

Volodymyras Zelenskis | Війна Україні/flickr.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kaip rašo portalas zn.ua, šio dokumento ratifikavimas Ukrainoje – neatidėliotino apsisprendimo reikalaujanti problema. Įstatymo projektą, kuriuo būtų ratifikuota konvencija, Aukščiausiajai radai pateikė Ukrainos Prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Konvencijoje numatytos priemonės, reguliuojančios efektyvų smurto prieš moteris ir mergaites pažabojimą.



Ukrainos Baudžiamajame kodekse (BK) ir šiuo metu yra ne vienas straipsnis, numatantis atsakomybę už smurtą, bet, kaip konstatuoja portalas zn.ua, šalies BK nuostatos nėra aprašytos išsamiai ir plačiai, taigi, šalies teisėsauga susiduria su iššūkiais.

Be to, Stambulo konvencijoje numatyti apsaugos mechanizmai tiek moterims, tiek vyrams, patyrusiems smurtą artimoje aplinkoje.

Stambulo konvencijos ratifikavimas leistų Europos Tarybos ekspertams stebėti ir teikti pastabas apie tai, kaip Ukraina vykdo savo įsipareigojimus.

Savo ruožtu Ukraina įgytų teisę reikalauti didesnės atsakomybės už Ukrainos piliečių padarytus nusikaltimus užsienyje, taip pat efektyviau vykdyti baudžiamąjį persekiojimą prieš užsienyje besislapstančius Ukrainos nusikaltėlius.

„Stambulo konvencija nėra apie „homoseksualumo ir tos pačios lyties asmenų santuokų propagandą“, ne apie „grėsmę tradicinėms vertybėms“, – tikino Ukrainos visuomenės sveikatos fondo vykdomoji direktorė, „HealthRight International“ biuro Ukrainoje direktorė Halyna Skipalska. – Stambulo konvencija skirta visų formų smurto prieš moteris užkardymui ir moterų bei vyrų lygybei“.

Ratifikuoti Stambulo konvenciją Ukraina buvo raginama jau daugiau nei 10 metų, bet iki šiol nei drąsos, nei politinės valios tai padaryti neatsirado. Galbūt šaliai akis pravėrė brutali Rusijos invazija į jos teritoriją, kai rusų kariai jaučiasi nebaudžiami ir prievartauja, žaloja ir žudo moteris bei mergaites? 

„Ukrainos prezidentas pateikė parlamentui ratifikuoti Stambulo konvenciją. Jos ratifikavimas bus svarstomas jau birželio 20 d. Taigi Ukraina iš tikrųjų ne žodžiais, o vertybiniu požiūriu renkasi Europą. Karas, beje, spręsti šį klausimą netrukdo. Priminsiu, kad iš potencialių ES kandidačių Konvenciją jau ratifikavo Moldova, – savo „Facebook“ paskyroje rašo buvęs Lietuvos Konstitucinio Teismo teisėjas Dainius Žalimas. – O mes ką? Nėra, sekant V. Zelenskio pavyzdžiu, Lietuvos prezidento raginimo Seimui ratifikuoti Konvenciją. Metiniame jo pranešime apie tai nebuvo nė žodžio. Kaip nieko nebuvo apskritai apie lyčių lygybės ir nediskriminavimo užtikrinimo problemas“

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni