V. Čmilytė-Nielsen pasisakė apie bendrapartiečius, balsuojančius prieš tos pačios lyties šeimas

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pareiškė besitikinti, kad Civilinės sąjungos įstatymas Seime ir toliau bus palaikomas, nors tarp parlamentarų sutarimo ir nėra. 

Viktorija Čmilytė-Nielsen | lrs.lt nuotr. 


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Po Seimo rinkimų 2020 metų rudenį koalicijos partneriai nerado bendro sutarimo dėl tos pačios lyties asmenų porų šeimų reguliavimo, todėl koalicijos sutartyje numatė, kad šis klausimas yra toks, dėl kurio parlamentarų nuomonės gali išsiskirti. 

„Koaliciją sudaro 74 Seimo nariai, natūralu, kad įvairiausiais klausimais pas mus pasitaiko nuomonių išsiskyrimų – tiek tarp frakcijų, tiek ir frakcijų viduje“, – portalui lrt.lt sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Praėjusiais metais buvo teikiamas Partnerystės įstatymo projektas, tačiau – nesėkmingai. O štai šiais metais pateikimo barjerą įveikė Civilinės sąjungos įstatymas. Jo laukia dar 2 etapai: svarstymas bei priėmimas. 

Už tai, kad projektas būtų svarstomas, balsavo 70 Seimo narių. Įstatymui taip pat pritarė Seimo Žmogaus teisių komitetas, o Teisės ir teisėtvarkos komitete civilinės sąjungos klausimas kol kas nesvarstytas – dėl prieš kurį laiką opozicijos paskelbto protesto susidarė visa eilė klausimų, tarp kurių savo laiko laukia ir Civilinės sąjungos įstatymas.

Paklausta, ar vėlesniuose balsavimuose palaikymas šiam įstatymui gali skirtis, V. Čmilytė-Nielsen tikino, kad tai priklauso nuo to, ar Seimo nariai pritars atliktiems pakeitimams projekte.

„Palaikymas, tikiuosi, išliks, nors reikia pripažinti, kad kai kurie Seimo nariai pateikimo stadijoje lengviau paspaudžia pliusiuką nei vėlesnėse stadijose. Tai, žinoma, priklauso ir nuo to, kaip jie vertins korekcijas komitete“, – sakė Seimo pirmininkė.

Tačiau Liberalų sąjūdžiui vadovaujanti V. Čmilytė-Nielsen pripažino, kad sutarimo nėra ne tik koalicijoje, bet ir tarp liberalų.

„Taip, partnerystė yra programoje. Aš pati, kaip dirbusi Žmogaus teisių komitete praėjusioje kadencijoje, partnerystės klausimą visada laikiau vienu iš svarbių prioritetinių mūsų programos klausimų. Tačiau kai kurie kiti mūsų frakcijos nariai galbūt kitaip mato prioritetus ir tarp jų prioritetinių 5 ar 10 klausimų civilinės sąjungos ar partnerystės visiškai nėra

Ypač tie Seimo nariai, kurie kandidatuodami vienmandatėse apygardose visiškai neslėpė savo konservatyvesnių pažiūrų į civilinę sąjungą, partnerystę. Taip, tam tikras nuomonių išsiskyrimas yra ir tai jokia paslaptis. Tie keli Seimo nariai yra deklaravę labai atvirai ir per rinkimus, kad štai yra tam tikros nuostatos, dėl kurių jie konservatyvesni nei dauguma liberalų ar liberalių rinkėjų“, – kalbėjo ji.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni