Dėl LGBTQ+ teises pažeidžiančio įstatymo Vengrija aiškinsis ES Teisingumo Teisme

Nesutarimai tarp ultradešiniųjų pažiūrų Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano ir Europos Sąjungos (ES) toliau aštrėja. Penktadienį Europos Komisija (EK) kreipėsi į ES Teisingumo Teismą dėl Vengrijoje įsigaliojusio įstatymo, kuriuo, kaip teigiama komisijos ieškinyje, yra pažeidžiamos LGBTQ+ asmenų teisės.

Asociatyvi Karine Zenda/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Vengrijoje priimtu įstatymu yra apibrėžiama informacija apie LGBTQ+ asmenis. Vengrijos valdžia ėmėsi ribojimų ir uždraudė turinį, susijusį su LGBTQ+ bendruomene, rodyti jaunesniems nei 18 metų asmenims. Nors šis įstatymas tariamai turėjo apsaugoti vaikų teises, tačiau labiau įtvirtino homofobiškas nuostatas: įstatyme teigiama, kad draudžiama rodyti nepilnamečiams tokį turinį, kuris esą reklamuoja „nukrypimus nuo prigimtinės tapatybės“, taip pat „lyties pakeitimą arba homoseksualumą“.

Penktadienio kreipimasis į ES Teisingumo Teismą – tai naujas žingsnis teisės pažeidimo procedūroje, kurią EK inicijavo praėjusių metų liepos 15-ąją. Tuomet Vengrija oficialiu įspėjimu buvo paraginta gerbti ES vertybes ir žmogaus teisių principus. Kaip praneša EK, kadangi Vengrijos valdžios institucijos nedėjo deramų pastangų po EK išreikšto susirūpinimo žmogaus teisių situacija šalyje ir neįsipareigojo ištaisyti įstatymo neatitikties ES teisės aktams, praėjusių metų gruodžio 2-ąją EK Vengrijai įteikė oficialią poziciją. Tačiau Vengrija nereagavo.

EK pažymi, kad nors vaikų apsauga yra absoliutus ES ir jos valstybių narių prioritetas, bet Vengrijos įstatyme įvestos nuostatos vertinamos kaip neproporcingos ir pažeidžiančios ES įstatymus.

Kaip pažymėjo EK narė Vera Jourova, įstatymu yra diskriminuojami LGBTQ+ asmenys bei ribojama žiniasklaidos laisvė, mat iš visuomenės informavimo priemonių atimta galimybė be apribojimų skleisti informaciją, susijusią su LGBTQ+.

Komisija penktadienio pranešime dar kartą pažymėjo, kad Vengrija įvedė nepagrįstus ir neproporcingus apribojimus, kuriais diskriminuojami žmonės dėl jų seksualinės orientacijos ir lytinės tapatybės.

O štai Vengrijos teisingumo ministrė Judit Varga pakartojo Vengrijos vyriausybės poziciją – esą įstatymas nesumenkino žiniasklaidos laisvės ar pliuralizmo, o EK skundas dėl LGBTQ+ teisių ribojimų esąs nepagrįstas.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni