Išgirdęs priekaištus dėl homofobijos, Rokiškio meras kaip reikiant nustebo: sako palaikantis LGBTQ+ bendruomenę

Iki šiol dalies žmonių galvose giliai įsišakniję stereotipai prieš LGBTQ+ asmenis. Tai stebintys žmogaus teisių aktyvistai apsišarvuoja kantrybe ir mėgina situaciją keisti šviesdami visuomenę. Tačiau tam koją neretai pakiša politikai, darantys įtaką savo rinkėjų nuostatoms. Dėl nederamo, prieš LGBTQ+ žmones nukreipto elgesio ar pasisakymų vis dažniau patiems išrinktiesiems žeria kritiką ne vien  nevyriausybininkai, bet ir kiti gyventojai. Šįkart kritikos sulaukė Rokiškio rajono meras. Tiesa, jis kaltinimus skleidžiant homofobiją neigia ir sako ne kartą pats išreiškęs palaikymą LGBTQ+ bendruomenės teisėms. 

Ramūnas Godeliauskas | Rokiškio r. savivaldybės (rokiskis.lt) nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Nuvylė mero reakcija

„Esu už tai, kad du vienas kitą mylintys žmonės galėtų kartu gyventi pilnateisį gyvenimą ir nesijaustų dėl to kaip nors varžomi, persekiojami, ignoruojami ar nekenčiami. Jie turi turėti teisę ir galimybių atstovauti vienas kitam visose institucijose, tvarkytis turtinius ir kitus reikalus“, – duodamas interviu leidiniui „Gimtasis Rokiškis“ praėjusių metų gruodį ištarė Rokiškio rajono savivaldybės mero pareigas einantis Ramūnas Godeliauskas.

Tačiau trečiadienį su portalu jarmo.net susisiekusi Kristina (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi) pasidalijo savais įspūdžiais apie politiką. Tiesa, ji nepanoro būti įvardyta viešai, nes, kaip pati paaiškino, kilus viešai diskusijai neapykantos persunktus pasisakymus internete jos atžvilgiu gali skaityti ir artimieji, kuriuos tai sujaudintų.

Moteris pasakojo, kad „Facebook“ po vienu įrašu diskutuojant apie mero R. Godeliausko siekius rajono bažnyčioms kompensuoti 1,2 proc. paramos praradimą (nuo 2025 metų gyventojai nebegalės maldos namams skirti 1,2 proc. sumokėto pajamų mokesčio) sulaukusi R. Godeliausko akibrokšto.

Kristina, reaguodama į vienos Rokiškio žiniasklaidos priemonės „Facebook“ puslapyje pasidalintą naujieną, komentarų sekcijoje kritiškai atsiliepė apie religines organizacijas ir pareiškė, kad bažnyčios neturėtų būti prioritetas skirstant mokesčių mokėtojų pinigus. 

Savo nuomonę išsakiusi moteris netrukus sulaukė kito vartotojo atsiliepimo. „Kaip seksualinių mažumų gerbėja, taip ir prieš bažnyčią“, – taip jai atrašė vienas komentatorių.

Momentinė ekrano kopija, užfiksuota 2022-07-13 d.

Kodėl šiam vyriškiui užkliuvo seksualinės mažumos? Kristina savo „Facebook“ paskyroje yra publikavusi nuotrauką su vaivorykštės vėliavos (plačiai žinomo LGBTQ+ judėjimo simbolio) fonu. Moteris tikino pasijutusi užsipulta tik dėl to, nes jos nuotraukoje – LGBTQ+ bendruomenę palaikantis ženklas. 

Ramūnas Godeliauskas spustelėjo „patinka“ ties komentaru, kuriame seksualinių mažumų atstovai kaltinami nusiteikę prieš bažnyčią | Momentinė ekrano kopija, užfiksuota 2022-07-13 d.

Nors iš pradžių kilusi diskusija nelietė LGBTQ+ bendruomenės, tačiau pasisakymui, jog seksualinės mažumos nusiteikusios prieš bažnyčią, pritarimą, Kristinos žodžiais, išreiškė ir R. Godeliauskas, spusteldamas ties šiuo komentaru „like“ (lietuviškai vadinamąjį patiktuką).

Pašnekovė savo pastabą merui išsakė viešai. „Mere, Jūs paspaudėte „patinka“ ant šio komentaro. Ant komentaro, kuris tiesiogiai mane puola vien dėl to, kad mano nuotraukoje vaivorykštė. Negaliu patikėti, nejaugi jūs skatinate homofobiją? Skatinate pulti ir pajuokti žmones, skatinate agresiją?“ – tokius klausimus komentarų sekcijoje politikui uždavė ji, tačiau atsakymo nesulaukė.

Momentinė ekrano kopija

Portalui jarmo.net Kistina teigė nusivylusi Rokiškio r. meru, kuris, jos nuomone, diegia visuomenei homofobiškus įsitikinimus.

„Turite žinoti, jog aš nepriklausau LGBTQ+ bendruomenei. Vaivorykštę ant savo profilio nuotraukos laikau jau daugiau nei metus taip rodydama savo paramą ir poziciją. Aš negaliu susitapatinti su pagieža ir baisingais dalykais, kuriuos tenka patirti LGBTQ+ žmonėms. Tai būtų nesąžininga. Man labai skaudu ir gėda, kad valdžia taip elgiasi, nes čia išpuolis ne tiek prieš mane, o prieš bendruomenę“, – dėstė ji.

Meras sako LGBTQ+ žmones palaikantis

Ketvirtadienį jarmo.net susisiekus su R. Godeliausku, šis neigė esantis homofobiškų pažiūrų. Politikas sakė neskleidžiantis jų ir kitiems. 

„Niekur nieko kažko panašaus nesu pasakęs, kaip tik priešingai. Čia panašu į šmeižtą“, – sakė jis ir pabrėžė palaikantis LGBTQ+ bendruomenės lygias teises. 

„Ne vienas mano postas ta tema yra jau mano buvęs“, – apie savo poziciją, kuria palaiko LGBTQ+ žmones, kalbėjo R. Godeliauskas.

Pasiteiravus dėl „patiktuko“ ant įrašo, kuriame seksualinės mažumos kaltinamos nusiteikusios prieš bažnyčią, Rokiškio r. meras sakė nepamenantis tokios socialiniuose tinkluose įvykusios diskusijos. 

„Nežinau, gal nebent netyčia (paspaudžiau, – jarmo.net) kažkur vartant. Nediskutavau ta tema ir nemačiau“, – tikino jis bei pabrėžė nepastebėjęs ir jam socialiniuose tinkluose užduotų klausimų dėl homofobijos.

R. Godeliauskas spėliojo, kad galbūt ši situacija susijusi su artėjančiais rinkimais, politinių oponentų išdaigomis. „Taip tik spėju, nes taip sugalvoti... Nežinau, kas galėjo“, – kalbėjo R. Godeliauskas.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Naujesnė Senesni