Šaudynes Kopehnagoje išgyvenusi lietuvė lemtingą akimirką suskubo pasakyti savo mylimajai, kaip stipriai ją myli

„Tai buvo baisiausios akimirkos mano gyvenime“, – tikino Rūta Jonuševičiūtė, sekmadienį patekusi į Kopenhagos prekybos centre įvykusias šaudynes.

Rūta Jonuševičiūtė kartu su sutuoktine Vibeke Bidstrup | Jarmo.net koliažas (asmeninio archyvo nuotr.)


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Iš Gargždų kilusi moteris Danijoje susituokė su savo partnere, liuteronų bažnyčios pastore Vibeke Bidstrup ir svečioje šalyje gyvena jau kelerius metus.

Sekmadienio popietę šalies žiniasklaida pranešė apie susišaudymą Kopenhagos „Field's“ prekybos centre. Jame laiką tuo metu su sutuoktine leido ir lietuvė R. Jonuševičiūtė.

Šūviai buvo paleisti maždaug 17 val. 30 min. Prasidėjus panikai, žmonės ėmė bėgti. Liudininkai vėliau pasakojo, kad įtariamasis mėgino apgauti aplinkinius esą jo ginklas yra netikras.

„The Guardian“ informacija

Skaičiuojama, kad nuo užpuoliko paleistų šūvių žuvo mažiausiai 3 žmonės, dar 27 sužeisti. Policijos pareigūnai tyrė versiją, kad išpuolis galėjo būti įvykdytas dėl rasistinių motyvų. Nebuvo atmetama ir teroro akto versija.

Atvykę policijos pareigūnai įtariamąjį sulaikė ir teismo nurodymu uždarė į psichiatrinę ligoninę, pranešė policija. Pirmadienį teismas nurodė 22-ejų metų jaunuolį patalpinti į izoliuotą patalpą. Ligoninėje jis turėtų praleisti 24 dienas.

Išpuolį išgyvenusi R. Jonuševičiūtė nusprendė papasakoti, ką patyrė, kai išvydo į beginklius žmones šaudantį vyrą. 

„Praradusi bet kokią savo gyvenimo kontrolę žvelgiau į šaulį, buvusį tiesiai prieš mane ir dar maždaug 20 žmonių. Mes įstrigome ant eskalatoriaus laiptų, o jis tuo metu buvo apačioje. Šūviai į mūsų pusę, tuomet trumpa tyla, kai keičiamos kulkos. Tuo metu aš mąsčiau, kas bus, jeigu jis šaus tiesiai į mus, tai pabaiga. Apėmė daugybė minčių: nuo to, ar tai bus skausminga, iki to, kiek skausmo mano mirtis sukels artimiesiems. Labai norėjau pranešti Vibekei ir savo mamai, kaip aš juos myliu, išsiunčiau žinutę kaip tik tuo metu, kai šaulys keitė ginklą“, – socialiniuose tinkluose pirmadienį savo patirtimi pasidalijo moteris.

R.Jonuševičiūtė paskelbė susirašinėjimo telefonu kopiją. „Jeigu mirsiu, (žinok), kad myliu tave“, – žmonai rašė ji.

Paskelbtose žinutėse matyti, kad lietuvė sutuoktinei nuolat pranešinėjo, kas vyksta: „Aš matau jį. Jis šaudo“, „Slepiuosi. Jis eina“, „Aš lauke“, „Tai tikra sėkmė, kad aš išgyvenau. Jis šaudė į žmonės šalia manęs“.

R. Jonuševičiūtė savo žmonos klausė, kurioje prekybos centro parduotuvėje ši randasi, ar joje yra durys, galimybių išbėgti. „Taip. Aš galiu išeiti. Ar man reikėtų?“ – paklausė jos mylimoji.

„Šiek tiek palauk, jeigu esi saugi“, – atrašė R. Jonuševičiūtė.

Sprendžiant iš žinučių turinio, jos sutuoktinė iš pastato ištrūko saugoma į įvykio vietą atvykusios policijos.

Policijos pareigūnai, anot įvykio liudininkės, patarė nesiartinti prie įvykio vietos ir slėptis visur, kur atrodo saugu.

Moteris maždaug 18 val. 43 min. rado užuovėją viešbutyje, o 22 val. 12 min. užsisakė jame kambarį. 

„Nesijaučiau saugiai galinti išeiti, gatvės vis dar užtvertos, todėl būtų sunku parsigauti namo. Bet aš esu saugi ir gyva. Šiandienai tai atrodo be galo daug“, – socialiniuose tinkluose rašė R. Jonuševičiūtė. 

Kaip rašo „The Guardian“, šaudynės Kopenhagos prekybos centre nebuvo susijusios su terorizmu, skelbia Danijos teisėsauga

Kopenhagos vyriausiasis policijos inspektorius Sorenas Thomassenas sakė, kad užpuolikas, 22 metų danas, prisipažino įvykdęs šaudynes ir patikino, kad rinkosi atsitiktines aukas.

Žuvusieji – 17-kos metų vaikinas ir mergina bei 47 metų rusas, gyvenęs Danijoje.

Per išpuolį rimtai sužeisti mažiausiai 4 žmonės, tarp jų 19-kos ir 40-ties metų danai bei 50-ties ir 16-kos metų Švedijos piliečiai. Kopenhagos universitetinės klinikos „Rigshospitalet“ vyriausiasis gydytojas Casperas Klaudijus pirmadienį komentavo, kad trijų sužeistųjų gyvybei pavojus negresia, tačiau jų būklė išlieka sunki.

Kol kas manoma, kad šaulys veikė vienas. „Tačiau kol nebūsime visiškai tikri, kad ši hipotezė yra teisinga, tol vykdysime išsamius tyrimus ir imsimės operatyvinio darbo Kopenhagoje iki kol negalėsime būti tikri, kad jis veikė vienas“, – pridūrė S. Thomassenas.

Pas sulaikytąjį buvo rastas ne tik šautuvas, bet ir peilis. Pareigūnai patikslino, kad ginklams leidimo įtariamasis neturėjo. Danijos dienraštyje „Ekstra Bladet“ pasirodė nepatvirtintų pranešimų, kad įtariamasis priklausė šaulių klubui, kuris suteikė jam galimybę prieiti prie ginklų ir šaudmenų. Policija šiuos pranešimus komentuoti atsisakė.

Skelbiama, kad policija į įvykio vietą buvo iškviesta apie 17 val. 35 min. vietos laiku, o užpuoliką sulaikė maždaug po 13 minučių.

Danijos žiniasklaidoje pasirodžiusiose nuotraukose matyti, kaip vyras, apsirengęs juoda liemene be rankovių, nulenkęs galvą, vedamas policijos.

S. Thomassenas tikino, kad tyrėjai dirbo visą naktį, kol apklausos metu vyras prisipažino įvykdęs susišaudymą.

Laikraštis taip pat pranešė, kad vyras vaizdo įrašų turinio platformoje „Youtube“ paskelbė kelis video, kuriuose matyti, kaip jis pozuoja laikydamas ginklą, kartais atrėmęs jį prie galvos.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni