Seksualine prievarta prieš žinomą menininką kaltinto kunigo mirtis užminė mįslių: Bažnyčia meluoja, kad nusiplautų gėdą?

Apie seksualinę prievartą, patirtą iš kunigo, ryžęsis prabilti menininkas Denisas Kolomyckis trečiadienio vakarą pranešė sulaukęs skambučio iš Bažnyčios tribunolo, tiriančio šį nusikaltimą. Jam buvo praneša, kad dvasininkas, kurį persekiojo galimos pedofilijos šmėkla, nusižudė.

Denisas Kolomyckis sulaukė sukrečiančio skambučio | Asmeninio archyvo ir unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Skandalingas pasakojimas

Dar 2021 metų liepą D. Kolomyckis viešai papasakojo apie skausmingą įvykį, nutikusį prieš maždaug 17-ką metų. Gerai žinomas menininkas tikino, kad kunigas Albertas B. vasaros stovykloje, kurioje poilsiavo remtinų šeimų vaikai, prieš jį, tuomet 10-12 metų berniuką, atlikdavo nederamus veiksmus. Kaip tuomet kalbėjo D. Kolomyckis, dvasininkas prieidavo prie lovos, jį glostydavo, o vieną naktį, teigė menininkas, jis pajuto kunigo ranką už apatinių. Be to, kunigas, kalbėjo D. Kolomyckis, yra pasikvietęs jį miegoti vienoje lovoje.

Po tokio liudijimo Vilniaus akivyskupijos kurijos Komunikacijos koordinatorė Živilė Peluritienė žiniasklaidai pranešė, kad kunigas, kaltinamas išnaudojęs berniuką, nušalintas, pradėtas tyrimas.

Buvo žadama, kad tyrimo medžiaga bus perduota Tikėjimo mokymo kongregacijai Vatikane, o ši pateiks nurodymus, kokių toliau imtis veiksmų.

Sukrečiantis skambutis

D. Kolomyckis tikino, kad antradienį jam paskambino vienas iš dvasininkų, atsakingų už tyrimą dėl kunigo Alberto galimai vykdytos seksualinės prievartos.

„Buvau pakviestas susitikti su arkivyskupu Gintaru Grušu. Informavau, kad šiandien dėl kūrybinių įsipareigojimų turėsiu mėnesiui išskristi į Niujorką. Pokalbio metu kunigas apgailestavo ir pranešė, kad turbūt tuomet informaciją sužinosiu iš žiniasklaidos. Prašiau, kad vis dėl to prasitartų ir pasidalintų, ką turėsiu sužinoti. Man pasakė, kad buvo pradėtas baudžiamasis procesas Bažnyčios teisme ir jam prasidėjus kunigas Albertas nusižudė“, – savo „Facebook“ įraše pranešė D. Kolomyckis.

Deninsas Kolomyckis | facebook.com/denisas.kolomyckis nuotr.

Arkivyskupas pareiškė – neva mirė sava mirtimi

Trečiadienį atšaukęs kelionę jis susitiko su arkivyskupu G. Grušu. 

„Buvau informuotas, kad tyrimas nutraukiamas dėl kunigo mirties. Arkivyskupas teigė, kad tai savalaikė mirtis, dėl ligos.

Nuoširdžiai užjaučiu bendruomenės narius ir kunigo Alberto artimuosius. Amžiną atilsį. Ramybės aplinkiniams.

Šita žinia mane palietė labai asmeniškai. Tiek informacijos srautas per šias dienas, tiek faktų netikslumas man sukėlė labai daug klausimų“, – tikino D. Kolomyckis ir kreipėsi į arkivyskupijos atstovus klausdamas, ar nepaisant kunigo mirties bus pristatytos tyrimo išvados ir kokių prevencinių veiksmų imtasi, kad tokios situacijos niekada nepasikartotų

„Tai, kad procesas tapo baudžiamuoju, nors ir Bažnyčios tribunole, o ne kitose institucijose, mano manymu patvirtina, kad buvo sėkmingai renkami įrodymai dėl kunigo veiksmų.
 
Man skaudu girdėti apie mirtį, bet taip pat skaudu girdėti, kad Bažnyčios atstovai meluoja, nes per šias dienas išgirdau skirtingą informaciją apie šios mirties aplinkybes. Arkivyskupo Gintaro Grušo šiandienos susitikimo metu kelis kartus pakartotas siūlymas priimti pagalbą taip pat privertė jaustis keistai. Vienintelė pagalba, kurios ieškojau – teisingumo įgyvendinimui ir užtikrinimui, kad tai nesikartos. Noriu paraginti visus nebijoti ir netylėti – tai labai svarbu“, – tikino menininkas.

Deniso Kolomyckio įrašas „Facebook“ paskyroje

Bažnyčia meluoja, kad nusiplautų gėdą?

Režisierius, LGBTQ+ bendruomenės atstovas Romas Zabarauskas tikino, kad „panašu, jog seksualiai vaiką“ ar net daugiau jų „išnaudojęs kunigas Albertas nusižudė, o arkivyskupas Gintaras Grušas nusprendė meluoti ir šį faktą slėpti“. 

„Kam meluoti? Nes savižudybė aiškiai meta šešėlį, jog kunigas išgyveno kaltės jausmą? Tikslas – bet kokia kaina plauti Bažnyčios reputaciją, taip pat ir seksualinę prievartą galimai vykdžiusio kunigo?

Pats savižudybės faktas – pilkoji Bažnyčios vertybių zona. Dar prieš keletą dešimtmečių Bažnyčia nevykdė laidojimo apeigų žmonėms, mirusiems dėl savižudybės, ką jau kalbėti apie tokį kunigo pasirinkimą. Tokios informacijos slėpimas nulemia laidotuvių eigą, tikinčiųjų bendruomenės reakcijas į Bažnyčią bei paties kunigo palikimą. Tai ne tas atvejis, kur sakytume – apie mirusius gerai arba nieko. Turime teisę žinoti tiesą“, – teigė Romas Zabarauskas.

Jo manymu, arkivyskupas G. Grušas turėtų prisiimti atsakomybę ir nedelsiant palikti savo pareigas.

Jarmo.net komentaro kreipėsi į Vilniaus arkivyskupiją. Sulaukus atsakymo publikacija bus papildyta

Vilniaus arkivyskupijos puslapyje vilnensis.lt nurodoma, kad kunigas Albertas B. ėjo 50-uosius metus ir mirė liepos 11-ąją.

Papildyta 2022-07-14 d. 12:45 val. Vilniaus arkivyskupijos kurijos Komunikacijos koordinatorė Ž. Peluritienė ketvirtadienį portalui jarmo.net pateikė tokį atsakymą: „Telefonu tariantis dėl susitikimo su arkivyskupu, Denisui Kolomyckiui nebuvo pasakyta kunigo mirties priežastis.

Galime dar kartą patvirtinti arkivyskupo suteiktą informaciją, kad kunigo mirties priežastis – sveikatos problemos, t.y. jis mirė dėl ligų. Prašome gerbti mirusiojo artimuosius ir jų teisę atsisveikinti su mirusiuoju. Kitą informaciją dėl vykusių procesų galėsime suteikti ateinančią savaitę“.




Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Ar esate pilnatmetis?

Šio teksto nerekomenduojame skaityti jaunesniems nei 18 metų skaitytojams. Jame pateikiama informacija nėra tinkama jaunesnio amžiaus asmenims


Naujesnė Senesni