Slovėnijos Konstitucinis Teismas: draudimas tuoktis tos pačios lyties poroms prieštarauja Konstitucijai

Slovėnijos Konstitucinis Teismas (KT) konstatavo, kad draudimas tos pačios lyties poroms susituokti ir įsivaikinti prieštarauja šalies Konstitucijai. Teismas įpareigojo parlamentą per 6 mėnesius iš dalies pakeisti įstatymus, kad būtų panaikinti antikonstituciniai draudimai ir ribojimai.

Tradicinė vyro ir moters santuoka nepateisina tos pačios lyties porų diskriminacijos, nurodė teismas | Asociatyvi unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

KT teisėjai penktadienį priimtame sprendime nurodė, kad Slovėnijos įstatymai, reglamentuojantys tik priešingos lyties porų santuokas ir jų galimybę įsivaikinti, pažeidžia Konstitucijoje numatytą diskriminacijos draudimą.

Teismas šį klausimą ėmė svarstyti sulaukęs dviejų tos pačios lyties porų, kurios negalėjo susituokti bei įgyti teisės į įsivaikinimą, skundų.

Tos pačios lyties porų diskriminacija „negali būti pateisinama nei tradicine santuokos, kaip vyro ir moters sąjungos, prasme, nei specialia šeimos apsauga“, teigiama Slovėnijos KT priimtame sprendime.

Šis dokumentas įsigaliojo vos jį paskelbus.

Teismo sprendimas Slovėnijoje priimtas praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai praeigas pradėjo eiti naujos liberalios Vyriausybės atstovai, pakeitę dešiniųjų konservatorių vadovavimą.

Nors teismas įstatymų leidėjams suteikė 6 mėnesių terminą pakeisti dabar galiojančius įstatymus, kad jie atitiktų priimtą sprendimą, reikiami pakeitimai turėtų būtų parengti per savaitę ar dvi, tikino Darbo, šeimos, socialinių reikalų ir lygių galimybių ministras Luka Mesecas.

„Konstitucinis Teismas įpareigojo mus tai padaryti, ir mes tai darysime su didžiausiu malonumu“, – sakė L. Mesecas.

Teismas pažymėjo, kad šis sprendimas „nesumažina tradicinės santuokos, kaip vyro ir moters sąjungos, svarbos, taip pat nepakeičia sąlygų, kuriomis tuokiasi priešingos lyties asmenys. Tai reiškia, kad tos pačios lyties partneriai dabar galės tuoktis taip, kaip ir heteroseksualūs partneriai.

Parengta pagal abcnews.go.com informaciją

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni